«Καμία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και από κοινού αναζητήσεις για υποψήφιο», είναι η απάντηση που δίνουν στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη σε όσους διακινούν ανάλογα σενάρια, τονίζοντας μάλιστα ότι στους δήμους με πολιτική βαρύτητα και βέβαια και στις περιφέρειες θα επιλεχθούν «πράσινα» στελέχη, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες πολιτικές… Άλλωστε στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν βηματισμό που να δείχνει επικράτηση επί των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και όχι συμπόρευση. Μέχρι εδώ η γραμμή γίνεται κατανοητή, οι σπαζοκεφαλιές ξεκινούν στην αναζήτησή των «πράσινων» στελεχών που πρώτον έχουν τον κυβισμό για να καταθέσουν υποψηφιότητες σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες και δεύτερον να έχουν την πρόθεση να δώσουν αυτές τις μάχες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δήμου της Αθήνας, που στην αρχή είχαν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα του Δημήτρη Μάντζου και της Ρωξάνης Μπέη, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκαν. Ο πρώτος έχει ένα βαρύ πρόγραμμα εξαιτίας του ρόλου του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που έχει αναλάβει ενώ παράλληλα μέχρι την αντικατάσταση του από τον Θανάση Γλαβίνα έχει και τα χρέη του εκπροσώπου τύπου του κόμματος. Η Ρωξάνη Μπέη που έχει επαφή με την αυτοδιοίκηση, όντας πρώτη σε σταυρούς στον συνδυασμό του Παύλου Γερουλάνου στον δήμο της Αθήνας, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για μια τέτοια αποστολή.

Ακολούθησαν αρκετά ονόματα που συζητήθηκαν και μάλιστα διέρρευσαν με συνέπεια να προκληθεί εκνευρισμός στην Χαριλάου Τρικούπη, καθώς δεν επιθυμούσαν να γίνουν γνωστές συζητήσεις που θα «έκαιγαν» υποψηφιότητες. Πλέον στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο δύο πιθανοί υποψήφιοι για τον δήμο της Αθήνας με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά θέλει και την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και ο τομεάρχης Ενέργειας του κόμματος και καθηγητής του ΕΜΠ Χάρης Δούκας. Το μόνο σενάριο που αποδέχονται την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ για στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να κατατεθούν πρώτα οι υποψήφιοι από το κόμμα και μετά αν το επιθυμούν στην Κουμουνδούρου να στηρίξουν τις πράσινες υποψηφιότητες, χωρίς ωστόσο καμία διαβούλευση ή διαπραγμάτευση. Κάτι που σημαίνει ότι τα δύο κόμματα θα οδηγηθούν σε ξεχωριστές υποψηφιότητες στην πρωτεύουσα.

Όσο για την Περιφέρεια της Αττικής, παρά το γεγονός ότι αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έβλεπαν θετικά την υποψηφιότητα Ιωακειμίδη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον χρόνο να περνά και τον Γιάννη Σγουρό που είχε καταγράφει καλό ποσοστό στις προηγούμενες εκλογές να έχει ήδη καταθέσει την υποψηφιότητα του, όλα οδηγούν στην υποστήριξη του.

Μέχρι τις τελικές αποφάσεις θα ακολουθήσουν πολύωρες συζητήσεις καθώς ο χρόνος πιέζει πολύ, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει παράπονα για την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ψηφοδελτίων καθώς και για τις διαρροές που ξεφεύγουν…