Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία της Ν.Δ. να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που αίρει όλους τους περιορισμούς για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Οι ελληνικές κοινότητες, που εκπροσωπούν 600.000 απόδημους σε όλο τον κόσμο, με επιστολές τους ζητούν από τους βουλευτές την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.

Ελληνικές κοινότητες

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Φόρουμ των προέδρων των Ομοσπονδιών των Αποδήμων, που εκπροσωπούν συνολικά 46 συλλόγους της Διασποράς απο' όλες τις γωνιές της Ελλάδας, απηύθυναν επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, καθώς και σε όλα τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, καλώντας τους όχι μόνο να άρουν όλους τους περιορισμούς που προβλέπει η νομοθεσία, αλλά και να κατοχυρώσουν την επιστολική ψήφο.

Το ίδιο αίτημα υπέβαλαν με επιστολή τους προς τους βουλευτές Σύλλογοι και Ομοσπονδίες Αποδήμων από την Αίγυπτο, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αργεντινή, την Αυστρία, τη Ρουμανία, την Αρμενία και τη Γεωργία.

Χωρίς αποκλεισμούς

«Δικαιούμαστε και θέλουμε να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Άλλωστε, το μέλλον της Ελλάδας είναι και δικό μας μέλλον. Ζητάμε να δώσετε δικαίωμα ψήφου σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. Χωρίς δικαιολογίες, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς αποκλεισμούς», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ανέφερε ότι «ύστερα από 48 χρόνια, τρία κόμματα είναι κοντά στο να άρουν τους περιορισμούς». Παράλληλα χαρακτήρισε επιφυλακτικό τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο.

Αναφερόμενη στο ΠΑΣΟΚ, η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι δεν έχει ενημερώσει επίσημα την κυβέρνηση ποια στάση θα κρατήσει στο θέμα κατά τη συζήτηση στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Παράλληλα το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο εργαζόμενοι εντός της επικράτειας να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο εργασίας τους με ειδικές εκλογικές καταστάσεις, μακριά από τον δήμο στον οποίο υπάρχει η βασική εγγραφή τους στα δημοτολόγια.

Το νομοσχέδιο που θα δώσει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους αποδήμους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς κατάλογους των τόπων καταγωγής τους και κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό κατατέθηκε από την υπουργό Εσωτερικών στη Βουλή και ο σχεδιασμός είναι να ψηφιστεί πριν κλείσει η Βουλή για θερινές διακοπές περί τα τέλη Ιουλίου.

Υποστήριξη

Το Υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι θα συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που χρειάζονται για την υπερψήφισή του, αφού το 2021 το ίδιο ακριβώς νομοσχέδιο είχε συγκεντρώσει 190 ψήφους και τα κόμματα που τότε το υπερψήφισαν σήμερα διαθέτουν 202 ψήφους. Αν μάλιστα προστεθούν και οι 8 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, μετά τη θετική στάση που πήρε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη συνάντηση που είχε χθες με τη Νίκη Κεραμέως, τότε είναι δυνατόν να σχηματιστεί πλειοψηφία 210 βουλευτών για την υπερψήφισή του.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή