Σε πλήρη δραστηριοποίηση και επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός τόσο για την αντιμετώπιση των δύο μεγάλων μετώπων των πυρκαγιών όσο και για την άμεση επιχείρηση κατάσβεσης σε περίπτωση που ξεσπάσουν νέες φωτιές στην επικράτεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποφάσισε χθες να επιστρέψει νωρίτερα από τις Βρυξέλλες, όπου είχε μεταβεί και συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα το απόγευμα ο πρωθυπουργός μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας. Εκεί ενημερώθηκε σε σύσκεψη από τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης που είναι σε εξέλιξη στις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, με κύρια τη φωτιά στα Δερβενοχώρια, όπου οι προσπάθειες των δυνάμεων την ώρα εκείνη επικεντρώνονταν στην περιοχή της Νέας Ζωής Μάνδρας και του οικισμού των Ποντίων Ελευσίνας.

Έγινε χρήση και αξιοποίηση του συστήματος Engage, το οποίο δείχνει στην οθόνη όλες τις φωτιές που έχουν εκδηλωθεί, την ακριβή θέση για όλα τα πυροσβεστικά οχήματα, πεζοπόρα τμήματα και λοιπές δυνάμεις, καθώς και άλλες συναφείς πληροφορίες.

Σύσκεψη

Στη σύσκεψη μαζί με την ηγεσία της Πυροσβεστικής συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά και τον γενικό γραμματέα Βασίλη Παπαγεωργίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, και από το Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, και ο υφυπουργός Θανάσης Κοντογεώργης.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιθυμούσε την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων κατά τη σύσκεψη, αλλά ούτε και τοποθετήσεις από τα πολιτικά στελέχη. Ήθελε με τον τρόπο αυτόν να δείξει την εμπιστοσύνη τόσο στη δομή και λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας όσο και στους ανθρώπους της. Έτσι, τον λόγο πήραν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, και ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, και εξήγησαν αναλυτικά πώς κινούνται τα μέτωπα της πυρκαγιάς, ποια και πόσα μέσα και άνθρωποι επιχειρούν και ποιες είναι οι εξελίξεις στο πεδίο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι καλύτερα οργανωμένος και στη συνέχεια, χωρίς να κάνει δηλώσεις, επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου, απ' όπου και σήμερα όλη τη μέρα θα ενημερώνεται για την πορεία των επιχειρήσεων κατάσβεσης, αλλά και προληπτικών εκκενώσεων όπου κρίνεται απαραίτητο, έχοντας ακυρώσει όλες τις άλλες προγραμματισμένες επισκέψεις και συναντήσεις της ημέρας.

Υπενθυμίζουμε ότι όπως έχει δεσμευθεί ο κ. Μητσοτάκης, «ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».