Σε θέση μάχης βρίσκονται οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλοι παραδέχονται ότι ο χρόνος που απομένει είναι ιδιαίτερα μικρός για να μπορέσουν να ξετυλίξουν τις θέσεις και τις απόψεις τους.

Αναγκαία η προσφυγή στην κάλπη

Έτσι, τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς αλλά και ο Στέφανος Τζουμάκας θα ξεκινήσουν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, έχοντας έναν και μοναδικό στόχο: να κινητοποιήσουν τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να πάνε στις κάλπες.

Αυτό λένε όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί είναι και το μεγάλο στοίχημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Να καταφέρουν -ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις- να πείσουν τα στελέχη και τα μέλη του κόμματός τους ότι η προσφυγή στην κάλπη είναι αναγκαία όχι μόνο για την εκλογή του νέου προέδρου αλλά και για να διαμηνύσουν την κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη μέρα της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα είναι παρών.

Χθες ο Νίκος Παππάς, έχοντας δίπλα του -ως υπεύθυνο της καμπάνιας του- τον Άγγελο Τόλκα, από τους ΠΑΣΟΚογενείς, είχε συναντήσεις με δημοσιογράφους. Εκεί αναφέρθηκε ακριβώς σε αυτό το θέμα, επισημαίνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή, αποφεύγοντας μάλιστα να βάλει πήχη σε αυτή τη φάση, σημειώνοντας ως θετική εξέλιξη την και κατά μία εβδομάδα μετάθεση της εκλογής. «Το χρονοδιάγραμμα ήταν ασφυκτικό για εκλογή προέδρου αρχές Σεπτέμβρη. Θα έρχονταν από τις νομαρχιακές στο διαρκές συνέδριο τέλος Αυγούστου με την άμμο στα πόδια κι ένα βότσαλο στην τσέπη».

Ο ίδιος δηλώνει ότι η διαδικασία πρέπει να ανοίξει στην κοινωνία και να μην αφορά στα μέλη αποκλειστικά, ενώ εμφανίστηκε θετικός και σε debate μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων.

Πολιτική διαφωνία

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό στίγμα των υποψηφίων, ο ίδιος έλεγε ότι από τη διήμερη συνεδρίαση και τις πλατφόρμες των υποψηφίων προέκυψε και η βασική πολιτική διαφωνία.

Από τη μια πλευρά ήταν ο Τσακαλώτος που μίλησε για την αριστερή ταυτότητα και η Έφη Αχτσιογλου που χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα τον διαχωρισμό αριστερά - κέντρο.

Από την άλλη πλευρά τοποθετεί τη δική του πρόταση που διαχωρίζει το ζήτημα της ταυτότητας και της απεύθυνσης στην κοινωνία, σημειώνοντας: «Είμαστε κομμάτι και των κεντρώων και των κεντροαριστερών και των αριστερών στην ταυτότητά μας και απευθυνόμαστε σε όλους τους μετριοπαθείς και κεντρώους και προοδευτικούς πολίτες».

Ήδη πάντως έχουν έχουν τηλεφωνηθει Νίκος Παππάς, Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος για να οριστούν και οι κανόνες της διαδικασίας και να ορίσουν όλοι από έναν εκπρόσωπο για να υπάρξει συντονισμένη εκλογική διαδικασία.

Πάντως, για το βασικό μειονέκτημα της υποψηφιότητάς του, την καταδίκη δηλαδή από το ειδικό δικαστήριο, ο ίδιος εμφανίστηκε αποφασισμένος να βγει στην επίθεση. «Εγώ έφερα λεφτά στο δημόσιο ταμείο και αν χρειαστεί να στείλεις μήνυμα ότι πρέπει να ξανασυγκρουστείς θα το κάνεις».

Ο Άγγελος Τόλκας, επικεφαλής της καμπάνιας του Νίκου Παππά, έδωσε το περίγραμμα της στρατηγικής, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε σε σκληρές διπολικές αντιθέσεις που έδειξε η κοινωνία ότι δεν τις θέλει. Δεν χρειάζεται η λογική "Ή εσείς ή εμείς”».

Στήριξη

Εν τω μεταξύ, χθες τάχθηκαν με την υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου άλλα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η βουλευτής Επικρατείας Έλενα Ακρίτα, η οποία σε κείμενο της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με την Έφη Αχτσιόγλου. Την οποία θα παρακολουθώ στενά και θα κρίνω σε κάθε βήμα της από εδώ και εμπρός. Εννοείται αυτό. Αλλά με την Έφη. Ξεκάθαρα. Μπορεί να κάνω λάθος. Θα δείξει», αλλά και ο Γιάννης Μαντζουράνης, που σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «με σεβασμό στα πρόσωπα και στις θέσεις όλων των υποψήφιων προέδρων πιστεύω ότι η Έφη Αχτσιόγλου μπορεί να σηματοδοτήσει καλύτερα τον νέο ιστορικό κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Τη στήριξή του στο πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου έδωσε και ο Κώστας Ζαχαριάδης, λέγοντας ότι «τις περισσότερες πιθανότητες για να μπορέσουμε ξανά να γίνουμε μεγάλο κόμμα και κόμμα κυβερνητικό τις έχει η Έφη Αχτσιόγλου».

«Σοκ ηγεσίας» 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του μίλησε για την απόφαση που πήρε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι ύστερα από μια τέτοια ήττα και με τις εκλογές που έρχονται, τις ευρωεκλογές του 2024, η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι πρέπει να πας γρήγορα. «Αν θα αφήναμε τις διαδικασίες πίσω, θα δούλευε σε βάρος μας», σημείωσε.

«Χρειάζεται ένα σοκ ηγεσίας, να φανεί στον κόσμο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, ότι αυτό που θέλει η Νέα Δημοκρατία να ξεμπερδέψει και το σύστημα ιδεών ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ειδικού σκοπού για τα μνημόνια και τώρα δεν χρειάζεται”, αν το αφήναμε για πάρα πολύ καιρό, η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι αυτό θα δούλευε εναντίον μας», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.