Στην άρση όλων των περιορισµών που υπάρχουν για την ψήφο των οµογενών στοχεύει η κυβέρνηση.

Συγκεκριµένα, αυτή η κυβερνητική επιδίωξη εκφράστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από το βήµα της Βουλής κατά τη διάρκεια των προγραµµατικών δηλώσεων. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο νόµος της κυβέρνησης που θα αφορά την ψήφο της Οµογένειας θα καταργεί όλα τα εµπόδια, ώστε όλοι οι συµπολίτες µας που είναι εγγεγραµµένοι στους εκλογικούς καταλόγους να µπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Σηµειώνεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε το νοµοσχέδιο σε δηµόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε τη ∆ευτέρα.

Το δικαίωµα ψήφου στην Οµογένεια ήταν ένας διαχρονικός πόθος των Ελλήνων του εξωτερικού, ο οποίος εν µέρει ικανοποιήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας το 2019. Βέβαια, λόγω της µεγάλης αντίδρασης της αντιπολίτευσης και προκειµένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη συναίνεση των 200 βουλευτών που χρειαζόταν για να περάσει ο νόµος, θεσπίστηκαν επιπλέον προϋποθέσεις προκειµένου κάποιος οµογενής να έχει το δικαίωµα ψήφου.

∆υστυχώς, οι προϋποθέσεις που θεσπίστηκαν κατέστησαν δυσχερή τη συµµετοχή στις εκλογές για το µεγαλύτερο ποσοστό των εκλογέων και αρκετοί οµογενείς, αν και ήθελαν, τελικά δεν τα κατάφεραν, καθώς δεν τους επιτράπηκε. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τον νόµο που είναι σε ισχύ, ένας Ελληνας του εξωτερικού για να µπορέσει να ψηφίσει θα πρέπει να διαµείνει συνολικά 2 έτη εντός της χώρας κατά το χρονικό διάστηµα των τελευταίων 35 ετών και να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούµενο φορολογικό έτος. Για ακόµα µία φορά τότε η ελληνική Οµογένεια, η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό, αισθάνθηκε και πάλι προδοµένη, αφού ο διαχρονικός της πόθος δεν ικανοποιήθηκε. 

Για το συγκεκριµένο ζήτηµα τοποθετήθηκαν στα «Π» παράγοντες από την ελληνική Οµογένεια της Αµερικής, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για το ότι τόσα χρόνια τούς έχει στερηθεί το δικαίωµα της ψήφου. Οπως ανέφεραν, η Οµογένεια είναι πάντα δίπλα στην Ελλάδα όποτε της ζητηθεί, αλλά, όταν οι ίδιοι θέλουν την πατρίδα δίπλα τους, αυτό δεν γίνεται.

«Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική»


Σφαίρα στην καρδιά της Οµογένειας χαρακτήρισε ο Γ. Γεωργόπουλος το γεγονός ότι αρκετοί Ελληνες της Αµερικής δεν µπορούν να ψηφίσουν λόγω των περιορισµών που βάζει ο νόµος που είναι σε ισχύ. «Αυτό το πράγµα ήταν µια σφαίρα στην καρδιά µας. Ελπίζουµε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα βρεθούν οι 200 βουλευτές που χρειάζεται προκειµένου να ψηφιστεί το νέο νοµοσχέδιο, ώστε να µπορούµε και εµείς να ψηφίζουµε κανονικά. Οι περισσότεροι από εµάς, οι οποίοι έχουµε τουλάχιστον 40 χρόνια στην Αµερική, πληρώνουµε φόρους και ερχόµαστε τουλάχιστον µία µε δύο φορές τον χρόνο στην πατρίδα. Ηταν πολύ θλιβερό που αρκετοί από εµάς, λόγω αυτών των περιορισµών, δεν καταφέραµε να ψηφίσουµε στις τελευταίες εκλογές», είπε ο ίδιος στα «Π».

Γιώργος Γεωργόπουλος, πρόεδρος Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης


«Η Ελλάδα δεν τρέχει για εμάς»

Ο κ. Μπερτσουκλής, µιλώντας στα «Π», εξέφρασε την αγανάκτησή του για το ότι τόσα χρόνια η Ελλάδα τού έχει στερήσει το δικαίωµα της ψήφου. Ο ίδιος για δεκαετίες βρίσκεται στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και η ψήφος είναι ένα από τα πράγµατα που τον κρατάνε δεµένο µε την πατρίδα. «Αγαπάµε την πατρίδα, αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, η πατρίδα δεν µας αγαπά. Τρέχουµε όπου µας ζητήσει η Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα δεν τρέχει για εµάς. Πώς είναι δυνατόν να ζήτησαν να βάλουν αυτούς τους περιορισµούς; Ποιος Ελληνας οµογενής µπορεί να αφήσει το σπίτι του και την οικογένειά του για δύο χρόνια για να µείνει στην Ελλάδα, προκειµένου να έχει το δικαίωµα της ψήφου; Περιµένουµε να δούµε την τελική έκβαση που θα έχει αυτή η νέα προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βασίλης Μπερτσουκλής, πρώην πρόεδρος καλαβρυτινής αδελφότητας «Λάβαρο 1821» Νέας Υόρκης

«Μας ενώνει με τις ρίζες μας»

Ο Γ. Χωριάτης, µε τη σειρά του, τόνισε το γεγονός ότι η ψήφος ενώνει τους οµογενείς µε την Ελλάδα. «Εδώ ο κόσµος δεν ξέρει αν µπορεί να ψηφίσει. Είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι που ψήφισαν στις εκλογές από την Αµερική. Το βασικό πρόβληµα είναι ότι αρκετοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόµος, δηλαδή δεν έχουν µείνει για το διάστηµα των δύο χρόνων που απαιτείται συνεχόµενα στην Ελλάδα. Πιστεύω, όµως, ότι η ψήφος στην Οµογένεια είναι κάτι καλό για την πατρίδα. Επίσης, θεωρώ ότι η ψήφος είναι ένα από τα πράγµατα που ενώνουν την Οµογένεια µε τις ρίζες της, δηλαδή µε την Ελλάδα», είπε.

Γιώργος Χωριάτης, πρώην ύπατος πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 15/7