«Μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, έχουμε μια νέα ευκαιρία να εργαστούμε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη, η διεθνής ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή», δηλώνει στα «Π» o βουλευτής των ΗΠΑ και μέλος του Κογκρέσου Τζον Σαρμπάνης. Ο πατέρας του, Πολ Σαρμπάνης, με καταγωγή από τη Λακωνία, ήταν ο πρώτος Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής και ο ίδιος συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά τα δίκαια της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο Τζον Σαρμπάνης επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα και βρέθηκε στην εκδήλωση με θέμα «Ψυχική Υγεία και Δημοκρατία», που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Κέντρο Πολιτισμού-Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο πλαίσιο του SNF Agora Institute.

11
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 16 μήνες τώρα. Πώς θα μπορούσαν να έρθουν η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη;
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποτελέσει μια πραγματική δοκιμασία για τη δέσμευσή μας ως παγκόσμιας κοινωνίας στις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της δημοκρατίας. Η διάρκεια του πολέμου έχει διαψεύσει τις αρχικές εκτιμήσεις, ότι η Ρωσία θα κυρίευε την Ουκρανία, και αποτελεί απόδειξη του σθένους του ουκρανικού λαού, καθώς και της στήριξης που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, έχουν προσφέρει. Η ειρήνη και η σταθερότητα θα έρθουν με το να διατηρήσουμε τη συλλογική μας αποφασιστικότητα απέναντι στην κυνική και καταστροφική επιθετικότητα του Πούτιν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανεξελέγη στην πρωθυπουργία μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές. Πώς βλέπετε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια και σε ποιους τομείς εκτιμάτε ότι υπάρχει προοπτική για εμβάθυνση των σχέσεων αυτών;
Η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, που έχει οικοδομηθεί πάνω σε κοινές αξίες και στη δέσμευσή μας στη δημοκρατία, έχει γίνει πιο ισχυρή τα τελευταία χρόνια. Μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, έχουμε μια νέα ευκαιρία να εργαστούμε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη, η διεθνής ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή. Το σχήμα 3+1 μεταξύ ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι ένα σημαντικό φόρουμ για να γίνονται οι συζητήσεις και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας στην περιοχή. Ο στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ - Ελλάδας είναι άλλος ένας δρόμος για να προχωρήσουμε τον συντονισμό μας σε μια σειρά από θέματα και να ενισχύσουμε τους δεσμούς των δύο λαών.

Η Τουρκία επιμένει στο αίτημά της να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ. Θα προχωρήσει αυτή η πώληση και με ποιες προϋποθέσεις;
Προκειμένου να προχωρήσει οποιαδήποτε πώληση, οι ηγεσίες των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους και παραμένουν οι σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη στάση της Τουρκίας σε μια σειρά από ζητήματα. Αν ο πρωταρχικός στόχος του ΝΑΤΟ είναι να προωθεί τον συντονισμό και την αμοιβαία ασφάλεια μεταξύ βασικών συμμάχων, δεν είναι αρκετό το να αποδεχθεί η Τουρκία την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία πρέπει επίσης να δείξει τον σεβασμό της για τα υφιστάμενα μέλη της Συμμαχίας και, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αυτό σημαίνει να απομακρυνθεί από το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και να βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλά θέματα.

Πώς αξιολογείτε τις εξελίξεις στο Ενεργειακό στην Ανατολική Μεσόγειο; Μπορεί η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου να προσφέρει την ενεργειακή ασφάλεια που χρειάζεται η Ευρώπη;
Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει τον ρόλο της ως ενός σημαντικού περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, με την ελληνοαμερικανική συνεργασία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να αποτελεί ένα κορυφαίο παράδειγμα. Η Ελλάδα έχει επίσης αναδειχθεί σε ηγέτιδα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συνεπώς, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η περαιτέρω συνεργασία σε ενεργειακά έργα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ΗΠΑ και άλλων εταίρων θα προωθήσει τους ενεργειακούς στόχους στην περιοχή. Η Αίγυπτος έχει επίσης αποδειχθεί ηγέτιδα στην καθαρή ενέργεια και προσβλέπω στη νέα ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου και στο πώς θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες ενεργειακές ελλείψεις. Οι πρόσφατες πιέσεις στους ενεργειακούς πόρους και τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής έχουν δείξει τη στρατηγική σημασία της καινοτομίας στην ενέργεια ως απάντηση στις περιφερειακές ανάγκες για ενεργειακή ασφάλεια και για μια βιώσιμη λύση για τον πλανήτη. Στηρίζω θερμά αυτού του τύπου τις συνεργασίες και υποστηρίζω τη δημιουργία ενός Κέντρου Ερευνας για την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για να προσφέρει περαιτέρω βοήθεια σε αυτές τις προσπάθειες.

Είστε μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου (Hellenic Caucus). Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια;
Το Ελληνικό Συμβούλιο στο Κογκρέσο προσφέρει ένα φόρουμ για τα μέλη του Κογκρέσου να συζητούν τις σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή και να μοιράζονται τις πληροφορίες μεταξύ τους και με τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Είναι επίσης ένα φόρουμ για τη διακομματική υποστήριξη μέτρων που εμβαθύνουν τους δεσμούς με την Ελλάδα και την Κύπρο, βελτιώνουν τις σχέσεις-κλειδιά με άλλους περιφερειακούς εταίρους και υποστηρίζουν τα συμφέροντα που άπτονται της εθνικής μας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσω να συμμετέχω στο Συμβούλιο, για να προωθώ αυτούς τους σημαντικούς στόχους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 15/7