Το σχέδιο για να ενισχυθεί η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στους δρόμους με 5.000 επιπλέον αστυνομικούς, που σήμερα ασκούν περισσότερο γραφειοκρατικά καθήκοντα, αναφέρει σε συνέντευξή του στα «Π» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης.

«Βασικός μας στόχος είναι η αποτροπή φαινομένων παραβατικότητας από τα σύνορα της πατρίδας μας έως και την κάθε γειτονιά», λέει σχετικά και τονίζει παράλληλα πως και τα 140 χιλιόμετρα του φράχτη στον Έβρο θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Το αίτημα κάθε πολίτη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι η ασφάλεια στις γειτονιές. Ποιο σχέδιο έχετε για να την ενισχύσετε και να τη διασφαλίσετε;

Πολύ σωστά το αναφέρετε, καθώς η ασφάλεια είναι απαιτούμενο όλων μας, αλλά και προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν καλλιεργήσει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης με τους πολίτες, το οποίο εμείς καλούμαστε άμεσα να ενισχύσουμε περαιτέρω, καθώς βασικός μας στόχος είναι η αποτροπή φαινομένων παραβατικότητας από τα σύνορα της πατρίδας μας έως και την κάθε γειτονιά. Προς αυτόν τον σκοπό, βασικός κανόνας που θέτουμε -κάτι που υλοποιούμε τάχισταείναι το ένστολο προσωπικό να υποχρεούται να επεμβαίνει άμεσα σε κάθε παράβαση, ανεξαρτήτως υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί. Δεν επιτρέπεται να βλέπει ο πολίτης τη συντελούμενη παράβαση και όχι ένας αστυνομικός που βρίσκεται στο σημείο. Την ίδια στιγμή, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό υπηρεσιών και διαδικασιών, πιστεύουμε πως θα πετύχουμε να απελευθερώσουμε περί τα 5.000 άτομα από το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. από γραφειοκρατικά βάρη, με στόχο να βρεθούν στον φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από το να βρίσκονται στον δρόμο, στις γειτονιές, δίπλα στους πολίτες, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Υπάρχει κατά τη γνώμη σας ζήτημα αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Ελληνική Αστυνομία και σε τι βαθμό; Με ποια μέτρα και πρωτοβουλίες μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Ζητήματα αστυνομικής αυθαιρεσίας προκύπτουν συνήθως όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση, όταν ο αστυνομικός παρερμηνεύει τον ρόλο που του έχει αναθέσει η Πολιτεία και όταν δεν υπάρχει έλεγχος των πράξεών του. Τα φαινόμενα αυτά στη χώρα μας είναι πολύ λίγα. Ωστόσο, θα βοηθήσει στον περαιτέρω περιορισμό τους η αναβάθμιση των Αστυνομικών Ακαδημιών, η διαρκής επανεκπαίδευσή τους, αλλά και η χρήση των μέσων που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, όπως οι φορητές κάμερες, οι οποίες, συν τοις άλλοις, εκτός από προστασία στους πολίτες από τυχόν αστυνομικές αυθαιρεσίες, προστατεύουν και τα δικαιώματα των ίδιων των αστυνομικών.

Πότε θα μπορούν να προμηθευτούν οι πολίτες τις νέες αστυνομικές ταυτότητες; Τι δεδομένα θα περιέχουν για τον κάτοχό τους;

Οι νέες ταυτότητες θα παρουσιαστούν στην ερχόμενη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και στόχος μας είναι από τα μέσα Σεπτεμβρίου να είναι διαθέσιμες για τους πολίτες. Ξέρετε, υπάρχει πολλή σπέκουλα αναφορικά με τα δεδομένα που θα περιέχουν. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία μια μορφή απάτης, η οποία αφορά στην κλοπή και οικειοποίηση προσωπικών δεδομένων μέσω της πρόσβασης σε ταυτοποιητικά έγγραφα. Εμείς οφείλουμε να σιγουρέψουμε την ασφάλεια των πολιτών μέσα από ένα έγγραφο ταυτοποίησης που δεν θα παραχαράσσεται εύκολα, όπως οι σηµερινές πλαστικές ταυτότητες, και σίγουρα δεν θα περιέχει… γεωεντοπισµό, αλλά θα εξυπηρετεί τον πολίτη στις συναλλαγές του µε το ∆ηµόσιο αλλά και την ελεύθερη αγορά, δίχως να φοβάται για τα προσωπικά του δεδοµένα.

Η νέα ταυτότητα θα έχει µορφή πιστωτικής κάρτας, όπως έχει ήδη η άδεια οδήγησης, θα έχει κόστος 10 ευρώ για την έκδοσή της και θα ανανεώνεται, όπως και τα διαβατήρια, κάθε 10 χρόνια.

Στον Εβρο πριν από µερικούς µήνες η κυβέρνηση υπέγραψε την επέκταση του φράχτη κατά 35 χιλιόµετρα. Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο αυτό; Θα ακολουθήσει κι άλλη επέκταση και πώς θα χρηµατοδοτηθεί;

Τα έργα για την πρώτη επέκταση του φράχτη στον Εβρο ξεκινούν µέσα στον Ιούλιο. Το έργο, όπως έχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ, θα καλύψει όλη την έκταση των χερσαίων µας συνόρων, ενισχύοντας την αποτρεπτική µας ικανότητα στη διαχείριση των µεταναστευτικών ροών. Στόχος ολοκλήρωσής του και στα 140 χιλιόµετρα που είναι εφικτό να κατασκευαστεί είναι το τέλος του 2025. Τα επόµενα 35 χιλιόµετρα που ξεκινούν είναι προϋπολογισµού 100 εκατ. ευρώ και εντός των επόµενων µηνών θα προχωρήσει ο σχεδιασµός για περαιτέρω επέκταση. Για τα συνοδά έργα υψηλής τεχνολογίας θα χρησιµοποιηθούν και χρήµατα της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, ενισχύουµε το ανθρώπινο δυναµικό και συγκεκριµένα τους συνοριοφύλακες. Ηδη προχωράµε την ανανέωση των 800 στελεχών για τα νησιά και των 480 για τα ΠΡΟΚΕΚΑ, ενώ έχουµε ακόµα 250 για τον Εβρο και το επόµενο χρονικό διάστηµα θα προσληφθούν επιπλέον 150 σε Ροδόπη και Καβάλα. Σύνολο 1.680 συνοριοφύλακες, µε διασφαλισµένη χρηµατοδότηση τουλάχιστον µέχρι το 2027, υλοποιώντας έτσι ένα από τα πάγια αιτήµατά τους, να σταµατήσουν κάθε χρόνο να έχουν αγωνία για την ανανέωση της σύµβασής τους. Και όλα αυτά χωρίς επιβάρυνση του τακτικού προϋπολογισµού, αλλά από τα ευρωπαϊκά ταµεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, σε συνεργασία µε τη ∆ιαχειριστική Αρχή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πότε θα κλείσουν οι Φυλακές Κορυδαλλού και θα ξεκινήσει η λειτουργία των νέων φυλακών στον Ασπρόπυργο;

Εχετε σχέδιο για τη βελτίωση της κατάστασης στα σωφρονιστικά καταστήµατα; Αυτό που µε σιγουριά µπορώ να σας πω είναι ότι επιταχύνουµε τις διαδικασίες για µετεγκατάσταση των Φυλακών Κουδαλλού στον Ασπρόπυργο. Αλλωστε, είναι ένα από τα πρώτα ζητήµατα µε το οποίο ασχολήθηκα από την πρώτη ηµέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά µου.

Οι νέες εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε έκταση 100 στρεµµάτων και θα περιλαµβάνουν 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόµων η καθεµία. Θα περιλαµβάνουν, επίσης, νοσοκοµειακές υποδοµές, ψυχιατρική πτέρυγα, δικαστικές αίθουσες και πτέρυγες σχολικής εκπαίδευσης. Οφείλουµε και θα βελτιώσουµε τις συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας στα σωφρονιστικά καταστήµατα µε την πλήρη εφαρµογή του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα. Με νέα σωφρονιστικά καταστήµατα στο Λασίθι, τη ∆ράµα, τα Ιωάννινα και τη Χαλκίδα.

Υπάρχει θέµα ασφάλειας στα ελληνικά πανεπιστήµια; Γιατί αποφασίσατε να καταργήσετε τη λεγόµενη «πανεπιστηµιακή αστυνοµία» και ποιο είναι το σχέδιό σας για την τήρηση του νόµου και της τάξης ιδίως στα µεγάλα ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης;

Ουδέποτε κανείς µίλησε για κατάργηση της πανεπιστηµιακής αστυνοµίας. Εν αντιθέσει µε όσα ευαγγελίζεται και φαντασιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Αστυνοµία θα διαφυλάττει πλήρως την ασφάλεια των πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων, όπως το έκανε ήδη. Καµία µορφή παραβατικότητας δεν θα γίνει ανεκτή. Οπως τόνισα και κατά τις προγραµµατικές µου δηλώσεις, µε δεδοµένο ότι η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήµια είναι βελτιωµένη, επανεξετάζεται διαρκώς ο τρόπος συµβολής της ΕΛ.ΑΣ. στην ασφάλεια των ΑΕΙ, πάντα σε συνεργασία µε τις πανεπιστηµιακές Αρχές, διαµορφώνοντας συγκεκριµένο σχέδιο ανά ίδρυµα, που θα καλύπτει τις συνολικές ανάγκες ασφαλείας των ιδρυµάτων σε όλα τα επίπεδα. Οι άνδρες και οι γυναίκες της πανεπιστηµιακής αστυνοµίας θα προστατεύουν καθηµερινά την ασφάλεια της πανεπιστηµιακής κοινότητας, µαζί µε το σύνολο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνοµίας, και θα παρεµβαίνουν σε κάθε περιστατικό στο οποίο απαιτείται.

Προχωρά η υλοποίηση του σχεδίου για κάµερες στις στολές των αστυνοµικών;

Ποιοι ακριβώς θα τις φέρουν και πώς θα λειτουργούν; Είναι µέσα στις προτεραιότητές µας. Σε πρώτη φάση, οι κάµερες θα αποτελέσουν µέρος του εξοπλισµού των αστυνοµικών που επιχειρούν στο πεδίο, µε στόχο να αποτελέσουν βασικό εξάρτηµα κάθε αστυνοµικού που δρα εκτός γραφείου. Παράλληλα, θα προµηθευτούµε κάµερες για οχήµατα της ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 15/7