«Στηρίζουμε τον διάλογο, αλλά έχουμε σοβαρά ερωτήματα», σημείωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά.

Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5, ο κ. Φάμελλος διατύπωσε μία σειρά από ερωτήματα που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση όσον αφορά την επανεκκίνηση του διαλόγου και την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Τι σημαίνει υποχώρηση σε θέματα κυριαρχίας», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «αυτά δεν λέγονται πριν από τη διαπραγμάτευση». Επίσης, διερωτήθηκε, με αφορμή αναφορές του κ. Μητσοτάκη, αν η διαφωνία για την ΑΟΖ, για την υφαλοκρηπίδα είναι «η βασική ή η μόνη διαφορά», όπως και κατά πόσον «είναι νομική ή γεωπολιτική». «Θα θέσει προϋποθέσεις η Ελλάδα για την πώληση των F-16 στην Τουρκία;», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος, ρωτώντας επιπλέον «αν η Ελλάδα θα θέσει την ατζέντα στη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την οποία και εκκίνησε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ».

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις διατυπώσεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει διάλογος και προοπτική ειρήνης», σημείωσε ο κ. Φάμελλος, συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «έχει κατοχυρώσει ότι είναι δύναμη πατριωτική». «Μας έχει δημιουργήσει μία ανησυχία ο τρόπος που τοποθετείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά εμείς βάζουμε θετική ατζέντα στην κυβέρνηση γιατί δεν είμαστε ίδιοι με τη Νέα Δημοκρατία».

«Θέλουμε να προχωρήσει ο διερευνητικός διάλογος και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς δεν παρασυρόμαστε από τη στάση που είχε κρατήσει η Νέα Δημοκρατία στις Πρέσπες».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Φάμελλος ζήτησε να έρθουν στη Βουλή οι τρεις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία.