Στη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο του Βίλνιους οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιώργος Γεραπετρίτης και Νίκος Δένδιας είχαν μπαράζ επαφών με ομολόγους τους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είδε τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο συζήτησαν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών ελληνογαλλικών σχέσεων. Αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Είχε προηγηθεί η συνάντηση Μακρόν με τον Τούρκο πρόεδρο, κατά την οποία ο Γάλλος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να τονίσει την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε τετ α τετ σε καλό κλίμα και με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι. Έκαναν μια επισκόπηση των διμερών μας σχέσεων και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για την εμβάθυνσή τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν ότι η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα είναι καίριας σημασίας, για την οποία συμφώνησαν ότι έχει μεγάλες δυνατότητες, αν ληφθούν υπόψη τα κοινά έργα για την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη και η διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.
Τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία συνάντησε και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργος Γεραπετρίτης. Αμφότεροι τόνισαν την ανάγκη της πλήρους και πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας Πρεσπών. Συζητήθηκε και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, θέμα που μονοπώλησε την κουβέντα του και με τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας. Ακολούθησαν διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από Εσθονία, Ολλανδία, Τσεχία και Μολδαβία. Την πρώτη ημέρα της Συνόδου ο Γ. Γεραπετρίτης αντήλλαξε απόψεις με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζέιμς Κλέβερλι.
Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ν. Δένδιας, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ. Ήταν μια συνάντηση γνωριμίας που έγινε μέσα σε καλό κλίμα, που προηγήθηκε αυτής των Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να υπάρξει επικοινωνία των δύο πλευρών προκειμένου να πραγματοποιηθεί σύντομα συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Συμφώνησαν επίσης να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας για τυχόν αποκλιμάκωση επικίνδυνων συμβάντων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ εξετάστηκε και η δυνατότητα πραγματοποίησης εκατέρωθεν επισκέψεων πιθανόν στο εγγύς μέλλον.

Μνημόνια

Ο Ν. Δένδιας υπέγραψε επίσης μνημόνιο κατανόησης με τους ομολόγους του από Καναδά, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και από την Τουρκία, για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική Αλλαγή και Ασφάλεια, με έδρα τον Καναδά.

Από τις πολλές συναντήσεις του Ν. Δένδια σε διαδρόμους και γραφεία του ΝΑΤΟ, συγκρατούνται οι συναντήσεις του με τον Καναδό πρωθυπουργό Τριντό, με τον οποίο συζήτησε για την επικείμενη επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη χώρα του, και με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Ντιμίτρο Κουλέμπα.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 14/7