Όπως όλα δείχνουν, στο ΠΑΣΟΚ θα στηρίξουν την αλλαγή που θα προτείνει η κυβέρνηση για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με λίστα και όχι με σταυρό, ώστε οι πρόεδροι των κομμάτων να τοποθετήσουν τους υποψηφίους που θέλουν και στη θέση που επιθυμούν. Οι πονοκέφαλοι που προήλθαν από τις Βρυξέλλες άλλωστε στους προέδρους των κομμάτων δεν ήταν και λίγοι, με συνέπεια η χώρα μας να αποτελεί κακό παράδειγμα σκανδάλων διαφόρων ειδών στο Ευρωκοινοβούλιο. Ακριβώς αυτοί αποτελούν και μια βασική αιτία για την επιλογή της λίστας που φαίνεται να τη βλέπουν θετικά στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, υπάρχουν και απόψεις που δείχνουν προς την επιλογή του σταυρού στις ευρωεκλογές, χαρακτηριστικό παράδειγμα η τοποθέτηση του ηγετικού στελέχους του κόμματος Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε το μοντέλο αυτό ως αρχηγοκεντρικό, βάζοντας στη συζήτηση και ένα ισχυρό επιχείρημα, ότι ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει εκλεχθεί δύο φορές με σταυρό και όχι μέσω λίστας. Με τη θέση αυτή συμφωνούν και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο διάλογος αναμένεται να έχει ενδιαφέρον.

Την ίδια ώρα, με δεδομένη την πρόθεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για την επιλογή της λίστας, ενδιαφέρον έχει και η διαχείριση της περίπτωσης του Νίκου Παπανδρέου που διαδέχθηκε τον Νίκο Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες. Με δεδομένο ότι όταν γίνουν οι ευρωεκλογές θα μετρά μόλις έναν χρόνο στη θέση του ευρωβουλευτή, είναι βέβαιο ότι ο ίδιος θα επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του, ώστε να έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει έναν πλήρη κύκλο στις Βρυξέλλες. Ακούγονται, ωστόσο, ήδη τα ονόματα του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλου και της πρώην υποψήφιας στο Επικρατείας του κόμματος Ελένης Χρονοπούλου, που ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες, ως επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη για τις εκλόγιμες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου. Καθώς τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ έχουν ανέβει αρκετά, είναι απολύτως εφικτό να έχει περισσότερους ευρωβουλευτές, το ανοιχτό ερώτημα είναι αν σε αυτές τις θέσεις θα βρεθούν μόνο πρόσωπα που θα έχει επιλέξει ο Νίκος Ανδρουλάκης ή μαζί με αυτά και ο Νίκος Παπανδρέου…