Εμφανώς τρακαρισμένη η Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά της για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας έτσι τον χορό των εσωκομματικών διεργασιών. 

Το άγχος της είχε να κάνει προφανώς όχι τόσο με την εικόνα της όσο με το ιδεολογικό  στίγμα που επιθυμούσε να περάσει στην κοινωνία αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι αντίπαλοί μας κατασκευάζουν το δίλημμα “προς το κέντρο ή προς την αριστερά”», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Για μας δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα, είμαστε με τους πολλούς».

Ανέφερε ακόμα ότι «δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Έχουμε μαζί μας μία πολύτιμη συλλογική παρακαταθήκη. Δύο κορυφαίες στιγμές υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα». Οι δύο στιγμές στις οποίες αναφέρθηκε ήταν η ανάληψη της διακυβέρνησης και η έξοδος της χώρας από το «τέλμα της χρεοκοπίας», αλλά και η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε μαζικό κόμμα με τη διεύρυνση.

Πολιτική πλατφόρμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Έφη Αχτσιόγλου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της για όλα τα κρίσιμα ζητήματα τόσο για το κόμμα όσο και για τη χώρα. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, θα καταθέσει μία πλατφόρμα που θα αποτελέσει και τη βάση συζήτησης για όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ακόμα ότι το πολιτικό της στίγμα το έδωσε μέσα από τη δήλωσή της, καθώς περιέγραψε ένα κόμμα που θα εκτείνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο. Σημείωναν ακόμα πως η θέση της είναι ότι το κόμμα πρέπει να διέπεται από βασικά χαρακτηριστικά όπως ο επαγγελματισμός, ο τεχνοκρατισμός, ο σύγχρονος λόγος και η αποτελεσματικότητα και επισήμαναν ότι η βασική της αγωνία είναι να επιστρέψει γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά με τις κοινωνικές αναφορές και τα διακυβεύματα που προσδιόρισε στη δήλωσή της.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η Έφη Αχτσιόγλου είναι υπέρ του χρονοδιαγράμματος που αποφάσισε να εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία στην ΚΕ για τις διαδικασίες εκλογής προέδρου στις 3 ή στις 10 Σεπτεμβρίου. Άποψή της είναι ότι το κόμμα θα βρει τους ρυθμούς του, όμως είναι σημαντικό εν τω μεταξύ να μη χάσει την επαφή με την κοινωνία.

Η υποψήφια πρόεδρος εμφανίζεται να διαφωνεί με την πρόταση κάποιων ότι δεν πειράζει ο νέος πρόεδρος να μην πάει στην ΔΕΘ, καθώς, όπως λέει, «έχει αξία εκεί να παρουσιαστεί η αξιωματική αντιπολίτευση συγκροτημένη» και να αναδειχθούν τα θέματα που θέλει να προτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να καταγραφούν στη συλλογική συνείδηση.

Περιοδείες

Η Έφη Αχτσιόγλου μετά τα γενέθλια του γιου της, που είναι τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να πραγματοποιήσει περιοδείες εντός των Αθηνών και εν συνεχεία και σε άλλες πόλεις. Σύμφωνα με το περιβάλλον της, η καμπάνια της υποψήφιας προέδρου θα δώσει έμφαση και στο μήνυμα για τη σημασία της συμμετοχής των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της δημόσια τάχθηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook, στην οποία αναφέρει: «Η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί μια επιλογή ανανέωσης και ενότητας» και πρόσθεσε πως γνωρίζει και εμπιστεύεται την πρώην υπουργό για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τη στήριξή του εξέφρασε δημόσια και ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ Άρις Καζάκος, που είναι ένας από τους ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα στην 38χρονη πολιτικό από το διάστημα που βρισκόταν ακόμη στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητά της ως «λαμπρή και ελπιδοφόρα για τη χώρα».

Προετοιμάζεται και ο Νίκος Παππάς

Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Παππάς, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕ του Σαββατοκύριακου, σε συνέντευξή του εμφανίστηκε να επικρίνει την πολιτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου όταν αυτός ήταν υπουργός Οικονομικών, ενώ έδωσε και το στίγμα του για το πώς πρέπει να πορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα μετά τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν μπορούμε να μπούμε στον πειρασμό, στις δύσκολες αυτές στιγμές, να επιλέξουμε μία ζεστή και ασφαλή φωλιά, αυτή της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία, αν δούμε πανευρωπαϊκά τον χάρτη, φέρνει τα κόμματα αυτά στο όριο της εκλογικής επιβίωσης», ανέφερε ο Νίκος Παππάς.

Όπως πρόσθεσε: «Αν εμείς δεν αναγνωρίσουμε ότι πληγώσαμε τη μεσαία τάξη -και την πληγώσαμε σημαντικά- και ότι τα 37 δισ. ευρώ ήταν η άλλη όψη της υπερφορολόγησης, θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο σφάλμα. Τα 37 δισ. μαζεύονται με φόρους, δεν θα πάθαινε κανείς κάτι αν ήταν 30 δισ. Αν δεν διατάξουμε τις δυνάμεις μας, ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά, για να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αυτό θα είναι ένα ακόμα λάθος. Το βλέμμα μας θα πρέπει να είναι προς την κοινωνία και θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε η κοινωνία να ενημερωθεί, ο κόσμος, τα μέλη και οι φίλοι μας, που θα έρθουν να ψηφίσουν, να κινητοποιηθούν. Γι' αυτό θα απαιτηθεί κάποιος περισσότερος χρόνος, όχι όμως περισσότερος από αυτόν που απομένει μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές».