Για τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας σχετικά με τη λήψη μέτρων πρόληψης των επιπτώσεων του καύσωνα, ενημέρωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τους εποπτευόμενους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.

Οι σχετικές οδηγίες για τον καύσωνα εστάλησαν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και στις Περιφέρειες, προκειμένου, μέσω αυτών, να ενημερωθούν οι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε παιδιά, παιδιά και ενήλικα άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι οδηγίες αφορούν παιδικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, παιδικές κατασκηνώσεις, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία, κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης και κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων.

Επίσης, επισημαίνεται ότι έχει προηγηθεί έγγραφο της υπουργού προς όλους τους δήμους της χώρας, προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, ζητώντας να οριστούν από τον εκάστοτε δήμο οι κλιματιζόμενοι χώροι, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι για διημέρευση και προσβάσιμοι τουλάχιστον τις ώρες από 10:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ. κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Για τους αστέγους που διαβιούν σε εξωτερικούς χώρους και δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση της παραπάνω υπηρεσίας, συστήνεται επιπλέον η ενημέρωσή τους για τις οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα, όπως αυτές αναρτώνται στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr, καθώς και για τη διανομή φιαλών νερού και ειδών πρώτης ανάγκης.