O αναπληρωτής ΥΠ.ΕΣ. Θοδωρής Λιβάνιος, με επιστολή του, απευθύνθηκε στους 332 δημάρχους της χώρας, στους οποίους πρότεινε τρόπους περιορισμού των επιπτώσεων του κύματος καύσωνα στις τοπικές κοινωνίες.

H επιστολή

«Προς τους κ.κ. δημάρχους, Αγαπητή/έ δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τις επόμενες ημέρες η χώρα μας θα επηρεαστεί από ένα σφοδρό κύμα καύσωνα.

Όπως παγίως πράττετε σε ανάλογες περιπτώσεις, σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τους δημότες και κατοίκους του δήμου σας για τη δυνατότητα φιλοξενίας τους σε κλιματιζόμενες αίθουσες, καθώς και κάθε άλλο συναφές μέτρο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα, σας παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την εφαρμογή των οδηγιών και εγκυκλίων του Υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την εργασία των υπαλλήλων σε εξωτερικούς χώρους.

Τέλος, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, σας παρακαλούμε να λάβετε κάθε πρόσφορο μέτρο για την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιών, σε συνεργασία με την αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία και ιδιαιτέρως με την απομάκρυνση τυχών εύφλεκτων υλικών σε ευαίσθητες περιοχές.

Επιπλέον, σας προτείνουμε με μέριμνα των γραφείων Τύπου των δήμων σας να ενημερώσετε τους κατοίκους του δήμου σας για τις πάγιες οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε αντίστοιχες καιρικές συνθήκες και οι οποίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα: https://www.fireservice.gr/el/-/h-prostasia-ton-dason-einai-ypothese-olon-mas

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την πολύτιμη βοήθειά σας».