«Οι προσπάθειες της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία επικεντρώνονται σε μια ειρηνική κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη. Για τις αυξημένες τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είπε πως η κυβέρνηση ζήτησε από τους ακτοπλόους να συναισθανθούν ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ταξιδέψουν.

Aναλυτικά οι δηλώσεις της

Ερωτηθείσα αν θα συζητηθεί το μεταναστευτικό στη συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν: Είναι ένα κομμάτι η εργαλειοποίηση από την Τουρκία και ένα άλλο κομμάτι το κομμάτι των διακινητών, σίγουρα εκεί η Τουρκία πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά. Το μεταναστευτικό ο Πρωθυπουργός το έχει θέσει σε όλους τους τόνους και στις άλλες συναντήσεις του γιατί είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την Ευρώπη συνολικά. Άρα και η Τουρκία πρέπει να κάνει τη δουλειά της ως προς τον έλεγχο των πλοιαρίων που φεύγουν από τα παράλιά της, τον έλεγχο δηλαδή των διακινητών. Εμείς έχουμε δουλέψει πάρα πολύ πάνω σε αυτό το κομμάτι, έχουμε αυστηροποιήσει εξαιρετικά τη νομοθεσία μας, έχουμε την πιο αυστηρή νομοθεσία, σκεφτείτε ότι περιλαμβάνει ισόβια για την περίπτωση που χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και επισυσσωρεύονται οι ποινές ανάλογα με τα άτομα που βρίσκονται πάνω σε ένα πλοίο το οποίο κινδύνευσε και γίνεται διάσωση. Οι άλλες χώρες δεν έχουν βάλει τόσο αυστηρές ποινές στο θέμα των διακινητών για αυτό και προσπαθούν να πάνε κυρίως στην Ιταλία η οποία τώρα σκέφτεται να αυστηροποιήσει αυτές τις ποινές. Άρα είναι ένα περίπλοκο θέμα, το θέτει πάντα ο Πρωθυπουργός και φυσικά στην Τουρκία η οποία παίρνει χρήματα για τους ανθρώπους που έχει εκεί και πρέπει να ελέγχει τα παράλιά της, τους διακινητές και τις εξόδους.

Αναφορικά με τη νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για τους μετανάστες και πρόσφυγες: Η ΕΕ η οποία είναι πάρα πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των οδηγιών της και ξεκινά διαδικασίες επί παραβάσει για το παραμικρό ξαφνικά ανακάλυψε την «εθελοντική βάση» γιατί με τη μεγάλη διεύρυνση που έγινε πρέπει οι 27 χώρες να συμφωνήσουν το ίδιο πράγμα. Αυτή η εθελοντική βάση δεν εξυπηρετεί τον κανόνα της αλληλεγγύης και υπάρχει πρόβλημα εκεί. Υπάρχουν αντιδράσεις αλλά το βασικότερο πρόβλημα πλέον στην Ευρώπη είναι η τρομακτική άνοδος της ακροδεξιάς και αυτό εμάς τις χώρες του Νότου μας κάνει πολύ μεγάλο κακό γιατί όταν σκληραίνουνε οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες το βάρος το σηκώνουν οι χώρες του Νότου. Για αυτό και η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι μέχρι να αποφασίσει η ΕΕ τι θα κάνει εμείς επειδή δεν μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το βάρος θα προστατεύουμε τα σύνορα μας. Για αυτό έχει και πολύ μεγάλη σημασία να μην υπάρχουν εσωτερικές φωνές που δυσφημούν τη χώρα γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν εν δυνάμει 110 εκατομμύρια μετανάστες.

Ερωτηθείσα τι προσδοκίες έχει από τη συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν: Η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα είναι πάντοτε προς την κατεύθυνση μιας ειρηνικής κατάστασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και να συναισθανθεί η Τουρκία ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ έχει και εκείνη υποχρεώσεις όσον αφορά τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης. Ο Μητσοτάκης δεν είπε ποτέ «Ερντογάν γιοκ», άποψή του και άποψη της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να μιλάμε, πρέπει να επικοινωνούμε. Αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή. Έτσι όπως είναι ασταθής ο κόσμος μας κάθε τρύπα που βουλώνουμε είναι καλή.

Αναφορικά με την χθεσινή σύσκεψη με τους ακτοπλόους: Η κυβέρνηση κάλεσε τους ακτοπλόους, άκουσε τις απόψεις τους και τους ζήτησε να συναισθανθούν ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να μπορέσουν να ταξιδέψουν γιατί και τις διακοπές τους πρέπει να κάνουν αλλά και στο χωριό τους πρέπει να πάνε. Από εκεί και πέρα είναι μια αγορά η οποία πρέπει να βρίσκεται στον ανταγωνισμό δηλαδή δεν μπορεί να υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές. Αυτό είναι δουλειά της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι μια ανεξάρτητη αρχή και πρέπει να ελέγχουν όλα αυτά σκοπός είναι να μην υπάρχουν καρτέλ. Οι ακτοπλόοι θα επιστρέψουν την Πέμπτη για να δώσουν τις απαντήσεις τους και να δώσουν κάποια πακέτα τα οποία θα ελαφρύνουν τους πολίτες για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στα νησιά τους.

Ερωτηθείσα πως θα έβλεπε την προσδοκία μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει μια γυναίκα πρωθυπουργό: Το να είναι γυναίκα πρωθυπουργός το βλέπω θετικά και νομίζω ότι πρέπει να επιτευχθεί πλήρης ισότητα της πολιτικής. Από εκεί και πέρα δεν είναι αυτό το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα του είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε πάνω σε ένα κύμα οργής το οποίο δεν υπάρχει πια, δεν κατάλαβε ότι άλλαξε η εποχή ότι ήρθε η ΝΔ ένα λαϊκό κόμμα και συμπεριφέρθηκε με τρόπο που ελάφρυνε τα λαϊκά στρώματα. Δεν αντιλήφθηκε δηλαδή την πραγματικότητα, είχε άρνηση της πραγματικότητας και για αυτό πρώτα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του να διαπιστώσει που έκανε λάθος γιατί με την τοξικότητα μπορείς να κερδίσει μια φορά, δεν μπορείς να κερδίσεις δεύτερη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα κρατήσει την τοξικότητά του άρα είναι καταδικασμένος να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται ή θα αφαιρέσει την τοξικότητα και θα πάμε σε μια άλλη ρητορική όμως φοβάμαι ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτισμένος με την τοξικότητα.