Εντολή για επανεκπαίδευση μέσα στο 2023 όλων των αστυνομικών στα πρωτόκολλα εμπλοκής και καταδίωξης έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, με αφορμή το περιστατικό με τον θάνατο από πυροβολισμού άνδρα της ΕΛΑΣ στη Λάρισα ενός 20χρονου που είχε κλέψει αυτοκίνητο.

Ο κ. Μηταράκης αρχικά χαρακτήρισε «τραγικό κάθε φορά που χάνεται μια ζωή», τονίζοντας ότι «καμία χρήση βιας από την πλευρά της ΕΛΑΣ δεν γίνεται αποδεκτή».

«Έδωσα εντολή που πιθανότατα θα εκδοθεί σήμερα εντός του 2023 να υπάρξει επανεκπαίδευση για το πρωτόκολλο εμπλοκής για το πώς πρέπει να γίνεται η εμπλοκή και οι καταδιώξεις. Οι αστυνομικοί πρέπει να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι για να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.

Κάμερες στους αστυνομικούς

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «οι κάμερες στις στολές θα προχωρήσουν» προσθέτοντας ότι «θέλουμε τη συνεργασία των ανεξάρτητων αρχών ώστε να μην τεθούν εμπόδια στη λειτουργία τους». «Οι κάμερες είναι εκεί να προστατεύσουν τον πολίτη σε όποια περίπτωση αστυνομικής αυθαιρεσίας αλλά και να καταγράφουν με ισχυρά αποδεικτικό τρόπο το όποιο αδίκημα διαπράττεται» πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Στόχος είναι να υπάρχουν κάμερες και σε αστυνομικούς και σε οχήματα όπως υπάρχουν σε προηγμένες δημοκρατίες» συμπλήρωσε ενώ όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα είπε ότι «είναι προτεραιότητα να γίνει μέσα στο 2023».

Μέσα Σεπτεμβρίου οι νέες ταυτότητες - Τον Ιανουάριο του 2024 τα νέα διαβατήρια

Σχετικά με τις νέες ψηφιακές ταυτότητες είπε ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα εκδίδονται σε όλη την Ελλάδα και θα έχουν διάρκεια 10 ετών ενώ για τα νέα διαβατήρια ανακοίνωσε ότι η έκδοσή τους θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2024.

«Προμηθευόμαστε τις απαραίτητες κάρτες και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε. Τα διαβατήρια είχαν ισχύ 5 χρόνια και είναι πλέον 10 χρόνια. Η λογική θα είναι στο μέλλον με μια αίτηση να ανανεώνεις την ταυτότητά σου» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει το κόστος για την έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηριών αλλά να το δούμε κάθε χρόνο με βάση το κόστος εκτύπωσης».

Tablet στην Τροχαία

Ειδική αναφορά έκανε, τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στον εξοπλισμό των ανδρών και γυναικών της Τροχαίας με tablet που θα είναι διασυνδεδεμένα με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του κράτους, ώστε να καταλογίζονται άμεσα τα διοικητικά πρόστιμα τα οποία θα μεταβιβάζονται στο Taxis. «Θα μπορούν να βλέπουν αν τα οχήματα είναι ασφαλισμένα ή έχουν περάσει ΚΤΕΟ ώστε να μην έχουμε το αστείο φαινόμενο να σου έρχεται επιστολή για κλήση του 2010 δέκα χρόνια μετά».

Ερωτηθείς, δε, για την πρακτική του αθρόου «σβησίματος» των προστίμων ο Νότης Μηταράκης είπε ότι με τον τρόπο αυτό «το φαινόμενο θα σταματήσει κατά 99,9%. Η απόφαση διαγραφής προστίμου θα πρέπει να υπογράφεται, το σύστηυμα θα βλέπει αν θα γίνεται σε βαθμό που θα εγείρονται αμφιβολίες για αυτόν που διαγράφει το πρόστιμο».