Πληθαίνουν οι φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν να υπάρξει και άλλος χρόνος για την εκλογή του νέου προέδρου, καθώς όπως υποστηρίζουν πολλοί, το διάστημα μέχρι τα τέλη Αυγούστου δεν επαρκεί για να αναπτύξουν οι υποψήφιοι τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κεντρική Επιτροπή που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να κατατεθεί πέρα από την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας -για εκλογή του νέου προέδρου στις 3 ή στις 10 Σεπτεμβρίου- και άλλη πρόταση που θα ζητά η διαδικασία αυτή να γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.

Η άλλη πρόταση

Να θυμίσουμε ότι την πρόταση για εκλογές μέσα στο φθινόπωρο την είχαν καταθέσει τα στελέχη της ΡΕΝΕ, δηλαδή ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Παναγιώτης Ρήγας και ο Αντώνης Κοτσακάς και από τους Πασοκογενείς ο Χρήστος Σπίρτζης.

O Διονύνσης Τεμπονέρας με πολυσέλιδη επιστολή που απέστειλε, το πρωί της Κυριακής σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ και εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το μέλος της Π.Γ. και επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Ιουνίου, μεταξύ άλλων τονίζει: «Σήμερα, μας συνδέει όλους η κοινή αγωνία να εκφραστεί ο δημοκρατικός κόσμος, να απαντήσουμε στις νέες προκλήσεις της εποχής και να εκπροσωπήσουμε τα λαϊκά στρώματα. Αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα "fast track" συνέδριο, ούτε αντίστοιχα μέσα από μια εκλογή Προέδρου, από τη βάση μέσα στο Καλοκαίρι, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν, ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες ή για να "κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί».

Η πρόταση αυτή συζητήθηκε στις συνεδριάσεις της Κίνησης Μελών (δηλαδή των προεδρικών, οι οποίοι αρχικά είχαν συμφωνήσει με την Ομπρέλα να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος στις αρχές Σεπτεμβρίου), χωρίς ωστόσο να ληφθεί καμία απόφαση.

Αποκτά έδαφος

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Κίνησης Μελών η πρόταση για εκλογή του νέου προέδρου στο τέλος Σεπτεμβρίου αποκτά έδαφος για δύο κυρίως λόγους

Πρώτον, γιατί στην πρώτη επαφή που έκαναν πολλά στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας με τα μεσαία στελέχη για τη διοργάνωση του διαρκούς συνεδρίου -που θα οργάνωνε την εκλογή του νέου προέδρου- εισέπραξαν αρνητικές απαντήσεις, καθώς τους είπαν ότι μέσα στον Αύγουστο δεν μπορεί να υπάρξει κινητοποίηση δεδομένου ότι τόσο τα μέλη όσο και  οι ψηφοφόροι θα λείπουν για διακοπές. Όποια κίνηση γίνει τη συγκεκριμένη στιγμή θα είναι αποτυχημένη και θα στείλει λάθος μήνυμα στην κοινωνία.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τους συσχετισμούς μέσα στο κόμμα. Μετά από δεύτερες σκέψεις τα στελέχη της Κίνησης Μελών που παραδοσιακά βάδιζαν μαζί με την ΡΕΝΕ -καθώς και οι δύο αυτές τάσεις στήριζαν τον Αλέξη Τσίπρα - δεν θέλουν να δείξουν ότι το προεδρικό μέτωπο είναι πολυδιασπασμένο. «Η αναβολή της εκλογής του προέδρου για μερικές μέρες δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για μας και να δώσει την εντύπωση της πολυφωνίας και του μπάχαλου  στο κόμμα», έλεγαν στελέχη της Κίνησης  Μελών.

Σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όλα δείχνουν ότι εάν τελικά προκριθεί η αναβολή της εκλογής του νέου προέδρου, τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ θα εκπροσωπήσει ο Σωκράτης Φάμελλος. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι με την άποψη αυτή δεν συμφωνούν όλα τα μέλη της ομάδας των προεδρικών. Κάποιοι δηλαδή εμφανίζονται να επιμένουν στο αρχικό χρονοδιάγραμμα της Πολιτικής Γραμματείας.

Αρνητικά με την πρόταση αυτή εμφανίζονται και τα στελέχη της Ομπρέλας,
τα οποία επιμένουν ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα, καθώς δεν υπάρχει κανένα  περιθώριο αναβολής. Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι η συνεδρίαση της ΚΕ την επόμενη Κυριακή δεν θα είναι μία απλή υπόθεση αφού στην πραγματικότητα θα συγκροτούν και πάλι δυο απόψεις που μπορεί να μην είναι από αντίθετες τάσεις.

Οι υποψήφιοι

Εν τω μεταξύ, υποψήφιοι για την ώρα εμφανίζονται οι Εφη Αχτσιόγλου, Νίκος Πάππας,  Παύλος Πολάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο τελευταίος εμφανίζεται θετικός, αλλά θα ανακοινώσει την απόφαση του όταν τα όργανα καταλήξουν στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, καθώς η Κίνηση Μελών - προεδρικοί- στην οποία ανήκει δεν τον στηρίζει.

Από τους προεδρικούς θα κατέβει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος πλέον εμφανίζεται να ηγείται της τάσης αυτής.

Το φαβορί της εκλογικής διαδικασίας, η Εφη Αχτσιόγλου, λέγεται ότι το έχει αποφασίσει και θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα της μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Πολλοί ισχυρίζονται ότι μετά την συνεδρίαση της αυριανής Πολιτικής Γραμματείας η βουλευτής της Δυτικής Αττικής δεν αποκλείεται με δήλωση της να δημοσιοποίηση τις αποφάσεις της. Στελέχη όλων των τάσεων θεωρούν βέβαιη την εκλογή της καθώς όπως επισημαίνουν δεν αποκλείεται η Εφη Αχτσιόγλου να ψηφιστεί και από στελέχη της Προεδρικής ομάδας.

Να θυμίσουμε  πάντως ότι εκτός εκλογικού στίβου έχουν βρεθεί ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Σωκράτης Φάμελλος, αλλά και η Ολγα Γεροβασίλη, που αρχικά προκρίναν πολλοί από το προεδρικό μπλοκ.