Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όποτε αυτή το κρίνει.

«Αποτελεί μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμά η επέκταση στα 12 νατικά μίλια, δικαίωμα πο στη πραγματικότητα βρίσκεται δίπλα στην κυριαρχία. Ήμασταν η κυβέρνηση που επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα και μεγαλώσαμε την Ελλάδα. Αυτό είναι προφανές ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα της στρατηγικής που έχει να κάνει με την πλήρη επέκταση όταν αποφασιστεί συντεταγμένα από την Ελληνική πολιτεία», δήλωσε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και πρόσθεσε: «η κυριαρχία σήμερα βρίσκεται στα 6 νμ το γνωρίζετε. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Δεν συζητάμε θέματα κυριαρχίας. Θέλω να είμαι σαφής».

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους, την επόμενη βδομάδα, λέγοντας πως και ο ίδιος θα επιχειρήσει να οικοδομήσει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τον Τούρκο ομόλογό του. « Η χώρα μας επιδιώκει την επίλυση της μοναδικής διαφοράς, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο πρότυπο των συμφωνιών με Ιταλία, Αίγυπτο και ελπίζουμε σύντομα με Αλβανία», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως η Ελλάδα θα να στηρίζει τη Κυπριακή δημοκρατία για την επίλυση του ζητήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. « Σημαντικός στόχος είναι στη Κύπρο να απαλλαγούν οι λαοί από τουρκικό στρατό καοτοχής. Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα επί τους εδάφους. Η λύση πρέπει να είναι λειτουργική και να δώσει στη Κύπρο το μέλλον που της αξίζει», τόνισε.

O υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι η Ελλάδα:

  • Καλωσόρισε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζει την άμεση ένταξη και της Σουηδίας.
  • Θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ελπίζοντας στην ταχεία λήξη της ένοπλης σύρραξης και την πλήρη αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας. Βασικό μέλημα παραμένει η στήριξη της ομογένειας σε ουκρανικές πόλεις.
  • Στα δυτικά Βαλκάνια όπου οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί και οι εθνικισμοί πλήττουν την ασφάλεια της περιοχής και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών, η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στην ανάπτυξη, την ασφάλεια και την ευημερία των δυτικών Βαλκανίων και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής τους πορείας. Ειδικά σε σχέση με την Αλβανία, η Ελλάδα θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για να τερματιστεί η συνεχιζόμενη προσωρινή κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντυ Μπελέρη. «Η Αλβανία οφείλει να συμμορφώνεται με τους κανόνες του κράτους δικαίου, εφόσον θέλει πραγματικά να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
  • Η Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύει στην περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας είναι κεντρικός άξονας της περιφερειακής πολιτικής της Ελλάδας. Η συμμετοχή των ΗΠΑ στο σχήμα τρία συν ένα μπορεί να αποτελέσει τη βάση, για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο που θα συνδέεται και με άλλα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, όπως είναι το φόρουμ του Νεγκέβ.
  • Θα αναπτυχθούν στρατηγικές σχέσεις με χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία και τις χώρες του Κόλπου, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι σχέσεις αυτές θα αναπτύσσονται, τόσο διμερώς όσο με περιφερειακά σχήματα συνεργασίας.
  • Με τις ΗΠΑ, με τις οποίες οι σχέσεις «βρίσκονται στο βέλτιστο διαχρονικά επίπεδο», όχι μόνο στο σκέλος της αμυντικής συνεργασίας, η συνεργασία θα προχωρά και στο εμπόριο και στις επενδύσεις. Η επικαιροποιημένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας αναβάθμισε τη στρατηγική σημασία της Ελλάδα και, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, η συνεργασία σε ενέργεια, τουρισμό, οικονομία και εκπαίδευση έχει εντατικοποιηθεί σημαντικά.
Ιδιαίτερη μνεία επεφύλασσε ο υπουργός Εξωτερικών στην πολυσχιδή παρουσία και την εξωστρεφή διπλωματία. «Βασικό μέλημά μας είναι η ενίσχυση των δεσμών μας με τη διασπορά, η προώθηση των ελληνικών θέσεων, με τη χρήση σύγχρονων επικοινωνιακών στρατηγικών και ψηφιακών εργαλείων, η συγκέντρωση και η διάχυση της πληροφορίας που μας αφορά και η προβολή αξόνων δράσης με σημαντικό αποτύπωμα, όπως ιδίως της ελληνικής γλώσσας, του πολιτιστικού μας κεφαλαίου και των εξωστρεφών ελληνικών πανεπιστημίων», είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Προσέθεσε δε ότι το υπουργείο θα εργαστεί σκληρά για την προώθηση σε διμερές και πολυμερές επίπεδο των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και τις παρουσίας των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής διπλωματίας θα επιδιωχθεί η προσέλκυση στρατηγικών άμεσων επενδύσεων, θα ενισχυθεί η ενεργειακή διπλωματία και θα στηρίζεται η διεθνής συνεργασία σε περιβαλλοντικά ζητήματα.