Αυξήσεις μισθών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους για πρώτη φορά ύστερα από 14 χρόνια, συνέχιση του market pass και της εφάπαξ ενίσχυσης στο τέλος του έτους όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά του κ. Κατρούγκαλου, μονιμοποίηση του youth passπρόσθετη μείωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% για κάθε ασφαλισμένο σπίτι από φυσικές καταστροφές και μόνιμη απαλλαγή πρώην δικαιούχων του πρώην ΕΚΑΣ από τις φαρμακευτικές δαπάνες ανακοίνωσε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή

Έτσι, θα ευνοηθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες και οι νέοι πολίτες.

Δημόσιοι υπάλληλοι

Ίσως η μεγαλύτερη είδηση των προγραμματικών δηλώσεων ήταν η αύξηση των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν είχαν λάβει καμία αύξηση στους μισθούς τους τα τελευταία 14 χρόνια.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα ισχύει το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, το οποίο θα προβλέπει οριζόντιες αυξήσεις για όλους. Αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους εργαζόμενους που θα αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης (τμηματάρχες, διευθυντές, γενικοί διευθυντές).

Παρότι δεν έχουν αναφερθεί αριθμοί, εκτιμάται πως ο μισθός του νεοεισερχόμενου στο Δημόσιο ίσως φτάσει στα 840 ευρώ (από 780) και τα 910 ευρώ αν έχει παιδί. Ανάλογες αυξήσεις θα ισχύουν και για τα άλλα κλιμάκια (πανεπιστημιακή εκπαίδευση, τεχνική κ.λπ.).

Να σημειωθεί ότι θα αυξηθούν και τα οικογενειακά επιδόματα στο Δημόσιο:

  • για 1 παιδί από 50 στα 70 ευρώ
  • για 2 παιδιά από 70 στα 120 ευρώ
  • για 3 παιδιά από 120 στα 170 ευρώ

Οι συνταξιούχοι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από την Πρωτοχρονιά έρχεται νέα αύξηση στις συντάξεις, που πιθανότατα θα είναι πάνω από 3% - και σύμφωνα με εκτιμήσεις, ίσως φτάσει και το 4%.

Επιπλέον, με νομοθετική διάταξη θα καταβληθεί επίδομα προσωπικής διαφοράς, όπως συνέβη τον Απρίλιο.

Με άλλη νομοθετική διάταξη, που πιθανότατα δεν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο-σκούπα, αλλά σε νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου, θα έρθει και η αλλαγή του συστήματος παρακράτησης σε συνταξιούχους που εργάζονται. Αντί του οριζόντιου 30% στις συντάξεις, θα παρακρατείται (10%-20%) επί του συμπληρωματικού εισοδήματος, κάτι που θα ωφελήσει κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ευνοημένοι και οι νέοι

Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα της κυβέρνησης έχουν και οι νέοι. Το πρώτο μέτρο που θα ευνοήσει τους νέους πολίτες είναι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που στο τέλος της τετραετίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα φτάσει τα 950 ευρώ. Ομοίως, ο μέσος μισθός θα φτάσει τα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», που προβλέπει χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι πόροι του προγράμματος θα διπλασιαστούν και θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερα νέα ζευγάρια. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, επίσης, για την ανέγερση νέων εστιών για 8.500 φοιτητές και την αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά κατά 1.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αποκτά μόνιμο χαρακτήρα το Youth Pass. Πρόκειται για το voucher των 150 ευρώ που δίνεται στους νέους 18 και 19 ετών, και το οποίο μπορεί να εξαργυρωθεί σε ταξίδια, πολιτιστικές δράσεις κ.ά. Το νέο Youth Pass επρόκειτο να κάνει «πρεμιέρα» το 2024, όμως ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πληρωμή θα ξεκινήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Οι «έξτρα» κερδισμένοι

Σημαντική ανάσα σε πολίτες με χαμηλά πραγματικά εισοδήματα αναμένεται να δώσει το «κούρεμα» των τεκμηρίων. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η μείωσή τους θα είναι κατά 30% και θα έρθει με επόμενο νομοσχέδιο. Η πραγματική διαφορά θα γίνει αισθητή στις φορολογικές δηλώσεις του 2025. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να ωφεληθούν χιλιάδες πολίτες με χαμηλά πραγματικά εισοδήματα που έχαναν προνοιακά επιδόματα λόγω τεκμηρίων (π.χ. ιδιοκατοίκησης).

Στη δέσμη των προγραμματικών δηλώσεων περιλαμβάνονται η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τα οποία θα έρθουν σε νομοσχέδιο την επόμενη χρονιά, καθώς η εφαρμογή τους είναι προγραμματισμένη από το 2025 και μετά.

Τέλος, μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 10% θα δουν από το 2024 οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ασφαλίζουν τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές.