Βασικό ερώτημα είναι τι περιελάμβανε η επιστολή Ανδρέα Λοβέρδου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, και αν κάποια στιγμή θα εμφανιστεί στη δημοσιότητα είτε με ευθύνη του συγγραφέα είτε με ευθύνη του παραλήπτη. 

Μέχρι το βράδυ δεν είχε κυκλοφορήσει κάποια πληροφορία για το περιεχόμενό της, γι’ αυτό και άρχισαν να φουντώνουν τα σενάρια. Οι περισσότεροι πιθανολογούν ότι αν η επιστολή έχει μόνο πολιτικά ζητήματα, θα περιστρέφεται γύρω από τη γνωστή και δημοσιοποιημένη θέση του Λοβέρδου για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με το κέντρο και τα ανοίγματα Μητσοτάκη που αδυνατίζουν τη θέση του, καθώς ο ίδιος δεν έχει κρύψει την πεποίθησή του πως η ηγεσία Ανδρουλάκη οδηγεί το κόμμα προς την πολιτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Επ’ αυτού στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι με την εκλογική καμπάνια Ανδρουλάκη και τις ίσες αποστάσεις από Μητσοτάκη και Τσίπρα, το κόμμα είχε τη στήριξη περισσότερων ψηφοφόρων από το κέντρο. Επεσήμαναν ακόμη ότι οι κεντρώοι που ψήφισαν Μητσοτάκη το είχαν από καιρό αποφασίσει, κυρίως από φόβο για πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, και πως μόνο με σκληρή δουλειά και προγραμματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τους πείσει προκειμένου να επιστρέψουν στην πολιτική τους αφετηρία. Σημείωναν, δε, ότι οι συνοδοιπόροι του Α. Λοβέρδου, όπως φάνηκε και από τη σταυροδοσία του ίδιου, είχαν σε σημαντικό βαθμό οδηγηθεί προς την Κεντροδεξιά.

Το περιεχόμενο της επιστολής

Για το περιεχόμενο της επιστολής, πάντως, συνεργάτες του πρώην υπουργού σημείωναν πως οι λόγοι της αποχώρησής του είναι πολιτικοί και δεν έχουν να κάνει με τα διαδικαστικά των εκλογών. Καθώς κυκλοφόρησαν φήμες ότι ενδεχομένως ο ίδιος εξέφραζε παράπονα για υπονόμευση της υποψηφιότητάς του από τον κομματικό μηχανισμό.

Τα σενάρια για το μέλλον του

Η στιγμή της αποχώρησης πάντως πυροδότησε πολλά σενάρια για το πολιτικό του μέλλον.

Ένα σενάριο τον φέρει να ενδιαφέρεται για την Περιφέρεια, αν και εκεί υπάρχει ήδη συνωστισμός και ο Γ. Πατούλης έχει το χρίσμα της ΝΔ. Άλλο σενάριο τον θέλει να συνεργάζεται σε κάποια φάση με τη Νέα Δημοκρατία, με αξιοποίησή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς κυκλοφόρησε σε ιστοσελίδες η πληροφορία ότι ενδεχομένως τεθεί πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Άλλοι έφτασαν να τον βλέπουν στο... Προεδρικό Μέγαρο, σε αναλογία με την προεδρία Κάρολου Παπούλια. Υπάρχουν ακόμη πληροφορίες ότι δεν αποκλείεται, 10 και πλέον χρόνια μετά την πρώτη του απόπειρα, να δημιουργήσει νέο πολιτικό κόμμα με καθαρά κεντρώα χαρακτηριστικά, αν και οι συγκυρίες με την πολιτική επικυριαρχία Μητσοτάκη στον χώρο δεν φαίνεται να δίνουν περιθώρια δυναμικής παρουσίας.

Συσχέτιζαν πάντως την κίνηση με δύο στοιχεία: από τη μια ότι έγινε τη μέρα του δημοψηφίσματος του 2015 για τα μνημόνια και από την άλλη από τη δημοσίευση άρθρου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, που αναφέρεται στην ανάγκη ενός νέου κόμμα στον χώρο του Κέντρου, μιλώντας για κενό στο πολιτικό σύστημα.

Από τη διεκδίκηση της αρχηγίας μέχρι τη διαφωνία με Ανδρουλάκη

Παρότι πρόλαβε και αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ χωρίς να αποπεμφθεί αυτή τη φορά, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ήδη διαγραφεί μία φορά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όταν όντας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2012 ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος με ονομασία Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας, με αρκτικόλεξο «ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ». Μερικούς μήνες μετά ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος «Συμφωνία για την νέα Ελλάδα», όπου συνεργάστηκε με τον Βενιζέλο στις ευρωεκλογές, κάτω από την «ομπρέλα» της Ελιάς. Επανήλθε ως βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2015, ενώ εκλέγεται βουλευτής συνεχώς από το 2000 έως και το 2023.

Ο Λοβέρδος διεκδίκησε ανεπιτυχώς δύο φορές την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2015 και το 2021.

Η χημεία

Παρότι Λοβέρδος και Ανδρουλάκης προέρχονται από το Σημιτικό στρατόπεδο ουδέποτε είχαν καλή χημεία. Ο πρώην υπουργός άλλωστε δεν έκρυψε ποτέ τη φιλία του με την Εύα Καϊλή, με την οποία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε κάκιστες σχέσεις εδώ και χρόνια. Το ποτήρι πάντως ράγισε τον περασμένο Μάρτιο όταν ο Λοβέρδος διαφώνησε ανοιχτά και κάθετα με τη θέση Ανδρουλάκη «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρα».

«Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα, για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες», έσπευσε να δηλώσει για να εισπράξει την επίσημη απάντηση από το ΠΑΣΟΚ ότι «είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μερικές μέρες μετά δήλωσε ότι «δεν είναι πρόσωπο που διαγράφεται». Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε πολύ αυστηρά: «Αυτός που το είπε έχει διαγραφεί ήδη μία φορά στο παρελθόν, άρα όλοι λειτουργούμε με κανόνες, βάσει σεβασμού της συλλογικότητάς μας και με βάση την προοπτική της παράταξης». Πάντως, ο Ανδρέας Λοβέρδος βρήκε στο πρόσωπο της Ζέφης Δημαδάμα, έναν σύμμαχο, αφού σε ανάρτησή της κινήθηκε σε διαφορετική γραμμή από την κεντρική, σημειώνοντας: «Η αποχώρηση στελεχών δεν είναι λόγος πανηγυρισμού αλλά προβληματισμού, ακόμη κι αν έχουμε και διαφωνίες...».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή