Με τους δικούς του ανθρώπους και με το… μαξιλάρι του φαίνεται να κουβέντιασε ο Αλέξης Τσίπρας την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη διπλή ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Οπως είπε ο ίδιος το βράδυ της 21ης Μαΐου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με 20 μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ., σκέφτηκε για πρώτη φορά ότι ίσως έπρεπε να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος του. «Δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος», είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του μετά την ήττα στις εκλογές με την απλή αναλογική. Τότε ήταν η πρώτη φορά που συζήτησε με τους δικούς του ανθρώπους το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύντροφός του, Μπέτυ Μπαζιάνα, αλλά και τα αδέλφια του, Ζανέτ και Δημήτρης, συντάχθηκαν μαζί του, με τη λογική ότι θα έπρεπε να κάνει ό,τι ήταν καλύτερο για τον ίδιο. Επειτα από πολλές συζητήσεις, ωστόσο, και με δεδομένο ότι υπήρχε και η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να δώσει την τελική μάχη της 25ης Ιουνίου πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις του, ελπίζοντας ότι εν τω μεταξύ το 20% που είχε πάρει τον Μάιο θα μπορούσε να γίνει 25% στις δεύτερες κάλπες. Μόνο που τελικά οι δεύτερες κάλπες απλώς επισφράγισαν τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και έφεραν για ακόμα μία φορά τον πρώην πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης απολογούμενο στα μέλη και στους ψηφοφόρους του κόμματός του. Η δήλωσή του το βράδυ της ήττας ότι «θα θέσει εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματός του» περιέπλεξε τα πράγματα, καθώς έδωσε την εντύπωση σε όλους ότι θα δρομολογούσε ένα έκτακτο συνέδριο, στο οποίο θα ήταν και ο ίδιος υποψήφιος για την αρχηγία στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ήθελε να παραιτηθεί το ίδιο βράδυ και γι’ αυτό «έγραψαν» δύο φορές τη δήλωσή του στην κάμερα.

Ιδιαίτερα απογοητευμένος

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μείνει για τρεις ολόκληρες ημέρες μακριά από όλους, στο σπίτι του, με τη σύντροφό του, Μπέτυ Μπαζιάνα. Οι πληροφορίες λένε ότι η κ. Μπαζιάνα ήταν από τα πρόσωπα που επέμειναν πολύ στο να παραιτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας από την προεδρία, με τη λογική ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστεί μια μεγάλη προσωπική ήττα, ενώ θα είχε να αντιμετωπίσει και τα εσωκομματικά προβλήματα. Αλλά και ο ίδιος ένιωθε ιδιαίτερα απογοητευμένος από την πορεία που είχαν πάρει τα πράγματα. Τις τρεις ημέρες που έμεινε απομονωμένος στο σπίτι του δεν απάντησε ούτε στους στενούς του συνεργάτες, ενώ κανείς δεν γνώριζε τι ακριβώς θα έκανε.

Η σύντροφός του, αλλά και τα αδέλφια του, Ζανέτ και Δημήτρης, συντάχθηκαν μαζί του, με τη λογική ότι θα έπρεπε να κάνει ό,τι ήταν καλύτερο για τον ίδιο


Την Πέμπτη το πρωί, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ένα γρήγορο τέλος στην όλη διαδικασία. Με τη φράση «η απόφασή μου αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη» ανακοίνωσε στους συντρόφους του την πρόθεσή του να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τους εξήγησε τους λόγους για τους οποίους κατέληξε σε αυτή τη δύσκολη απόφαση. Μόνο δύο-τρία μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου ψέλλισαν ότι θα έπρεπε να το ξανασκεφτεί, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εμφανίστηκε δακρυσμένη να παρακολουθεί τον Αλέξη Τσίπρα να αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος. Κάποιοι θυμήθηκαν παλαιότερες ιστορίες, αστείες καταστάσεις, αλλά και γεγονότα με ένταση στα οποία είχε πρωταγωνιστήσει ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τη συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην αίθουσα. Ο Νίκος Παππάς, εμφανώς σοκαρισμένος, δεν μπορούσε να αρθρώσει ούτε μία κουβέντα, καθώς θεωρούσε σίγουρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έμενε και θα έδινε τη μάχη της επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στελέχη της ομάδας των «προεδρικών» όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγαν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει στην επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντάς τα όλα. Από όνομα μέχρι και γραφεία.

Τρία τέταρτα

Η όλη διαδικασία δεν κράτησε περισσότερο από τρία τέταρτα της ώρας. Αμέσως μετά, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτησε τους συνεργάτες του και κατευθύνθηκε συνοδευόμενος από την Μπέτυ Μπαζιάνα προς το Ζάππειο, όπου και επισήμως ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στις δηλώσεις του στο Ζάππειο, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναδρομή όλης της πορείας του κόμματός του, δηλώνοντας περήφανος για όσα πέτυχε ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας μέχρι και τη διακυβέρνηση της χώρας. Αποχαιρέτησε, μάλιστα, τους συντρόφους του παραφράζοντας στίχους από ποιήματα του Ρίτσου και του Χικμέτ.

Η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το δεύτερο σοκ που υπέστησαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε δύο μήνες. Μετά την εκλογική ήττα, η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα αναφέρεται ως «κακό όνειρο». Εκ των υστέρων, φυσικά, κάποιοι από τους συντρόφους του έλεγαν ότι στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του από το βράδυ των εκλογών, όταν αναφέρθηκε στον ιστορικό κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έκλεισε με τις διπλές εκλογές της άνοιξης του 2023.

Οι λόγοι της παραίτησης

Στη δήλωση παραίτησής του ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους πήρε αυτή την απόφαση, αλλά και στο διακύβευμα που έχει μπροστά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι άμεση προτεραιότητα. Και δεν αφορά μόνο το κόμμα μας. Αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, τις αντιστάσεις στις πολιτικές της Ν.Δ., το μέτωπο στην Ακροδεξιά και στον νεοφασισμό, που βρήκε θέση στην ελληνική Βουλή. Αυτή την πεποίθησή μου για την ανάγκη μιας διαδικασίας βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με τον λόγο μου, αν δεν την υπηρετώ ταυτόχρονα και με τη στάση μου», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Το νέο κύμα στην κοινωνία, την Τέχνη, την πολιτική περνάει είτε με συγκρούσεις -το πιο συνηθισμένο- είτε επειδή κάποιοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης κατανοούν την αναγκαιότητά του. Κι εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Εχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς. Αποφάσισα, λοιπόν, να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες, φυσικά, δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι, όμως, παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές». Ανεξάρτητα με το πότε θα γίνει το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εκλέξει τον νέο πρόεδρο, την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την ορκωμοσία των βουλευτών, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να εκλέξει νέο κοινοβουλευτικό πρόεδρο, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινάει η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» 1/7