Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ένα ιστορικό στέλεχος της παράταξης, έχει εφαρμόσει μεταρρυθμιστικές πολιτικές, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη Νίκη Λυμπεράκη, ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΔημήτρης Μάντζος.

Ο κ. Μάντζος επισήμανε πως πρέπει να θέλεις να συμμετέχεις σε μια προσπάθεια, σημειώνοντας πως όταν σταματά η βούληση, έρχεται η αποχώρηση.

Ανέφερε πως το γεγονός ότι ένα στέλεχος αποφασίζει να αποχωρήσει, δεν σημαίνει πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα θέμα πολιτικό στον χώρο.

Σε ό,τι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως βρίσκεται σε βαθιά κρίση.

Τόνισε πως στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο χώρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει τα πρόσωπα και τις παρατάξεις, ώστε να στηριχθεί στις δυνάμεις του.

Τέλος, όσον αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, απάντησε πως το κόμμα είναι θετικό.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μάντζου στα Παραπολιτικά 90,1

Ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 Fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Με αφορμή την αποχώρηση του κ. Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ, επισήμανε: «Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ένα ιστορικό στέλεχος της παράταξης, έχει αναλάβει ευθύνες σε δημόσια αξιώματα, έχει εφαρμόσει μεταρρυθμιστικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ σε πολύ κρίσιμες περιόδους και σε δύσκολα χαρτοφυλάκια, αυτό δεν αλλάζει και δεν θα αλλάξει. Υπάρχει ένα στοιχείο στην πολιτική και στη ζωή ευρύτερα που είναι η βούληση, ειδικά στην πολιτική πρέπει κανείς να το θέλει και να θέλει να συμμετέχει σε μια προσπάθεια και να συνεισφέρει σε αυτή. Όταν σταματά να υπάρχει βούληση, έρχεται η αποχώρηση».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για τις σχέσεις του κ. Λοβέρδου με τον κ. Ανδρουλάκη, απάντησε: «Νομίζω ότι έχει διαφανεί και στον δημόσιο λόγο κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με κάποιες επιλογές ή αποφάσεις, αλλά αυτό είναι στον δημόσιο λόγο, στα όργανα ποτέ δεν υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ή ενστάσεις. Ποτέ δεν υπήρξαν θύελλες, ποτέ δεν υπήρξαν διαφωνίες ή διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη στρατηγική μας».

Στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο κι άλλων αποχωρήσεων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Δεν υπάρχει ούτε η τεκμηρίωση ούτε η πληροφόρηση, ώστε να προσπαθήσει κανείς να γενικεύσει μια οικειοθελή και εθελούσια αποχώρηση και να της προσδώσει πολιτικά χαρακτηριστικά. Το γεγονός ότι ένα στέλεχος, ένας πρώην υπουργός, υποψήφιος πρόεδρος παίρνει μια απόφαση καθ’ όλα σεβαστή και ελεύθερη και αξιολογείται από αυτή όπως όλοι μας, δεν σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα θέμα πολιτικό συνολικά στον χώρο».

Όσον αφορά στο πολιτικό μέλλον του κ. Λοβέρδου, σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμία εκτίμηση και καμία πληροφόρηση σε σχέση με τη διαδρομή από εδώ και στο εξής οποιουδήποτε προσώπου στον δημόσιο βίο και νομίζω ότι γίνεται πολύ βιαστική προσπάθεια εξαγωγής συμπερασμάτων ένθεν κακείθεν».

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «βρίσκεται σε μια βαθιά ταυτοτική κρίση, γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς πώς θα καταλήξει αυτή η κρίση. Δεν θα μπω στον πειρασμό να μιλήσω για διάσπαση, για οποιοδήποτε άλλο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και αυτό που λέγεται ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάτι που έχει περιεχόμενο, είναι απλώς ένα πολιτικό σύνθημα. Το γεγονός ότι έχει κλείσει ένας ιστορικός κύκλος είναι σαφές, το θέμα είναι ποιος θα είναι ο επόμενος και αν αυτός ο επόμενος κύκλος θα περιέχει αυτό που αποδείχτηκε ότι περιείχε ο προηγούμενος, γενετικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ ως ενός κόμματος που μεγάλωσε και θέριεψε μέσα στην κρίση, άρα τη δημαγωγία, τον λαϊκισμό και πολλές φορές τον τοξικό λόγο. Το να αλλάξει κανείς ταυτότητα είναι πάρα πολύ δύσκολο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να κατέβει το ΠΑΣΟΚ με κοινούς υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουμε πει ξεκάθαρα ότι ο χώρος μας έχει και τα πρόσωπα και τις παρατάξεις ώστε να στηριχτεί τις δυνάμεις του, δυνάμεις που μπορούν να απηχήσουν τις δικές μας απόψεις για την αυτοδιοίκηση. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να ανοίξει αυτή η κουβέντα έτσι όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Για τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, ανέφερε: «Είμαστε θετικοί. Εφόσον υπάρξει σχέδιο νόμου και όπως ακούμε κατά προτεραιότητα, ναι βεβαίως, έχουμε πει ότι στηρίζουμε καθετί που φέρνει τη χώρα μας πιο κοντά στην ευρωπαϊκή κοινωνική πραγματικότητα. Είμαστε υπέρ της ελευθερίας, υπέρ της ισότητας, υπέρ του αυτοπροσδιορισμού, εναντίον κάθε μορφής διάκρισης, ειδικά όταν αυτή έρχεται και ακουμπά σε ευαίσθητα δεδομένα και επιλογές όπως είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και το φύλο. Είναι σαφές ότι είμαστε υπέρ αυτών των πρωτοβουλιών και αν δεν το τολμήσει η κυβέρνηση, εδώ είναι η αντιπολίτευση να προτείνει και με προτάσεις νόμου τα κοινωνικά αναγκαία θέματα».