Συνέντευξη στο Bloomberg παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε μία συνέντευξη εφ'όλης της ύλης, μετά την εκλογική νίκη της 25ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην είδηση για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου, στα ελληνοτουρκικά, τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τα επόμενα βήματα για την αρχική δημόσια προσφορά για το 30% που κατέχει το κράτος στο Αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος».

«Οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών θα αποτελέσουν πραγματικότητα και είναι μέρος της στρατηγικής μας» είπε χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, «η Ελλάδα αναγνωρίζει επί του παρόντος τις ομόφυλες ενώσεις με κάποια μορφή, αλλά σταματά να διστάζει να υποστηρίζει τον πλήρη γάμο». Εν προκειμένω, η Ελλάδα σημείωσε «''άλμα'' στην κατάταξη του 2023 για τα δικαιώματα LGBTQ μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών από την ILGAEurope».



Ο μη κυβερνητικός οργανισμός-ομπρέλα με έδρα τις Βρυξέλλες αξιολογεί 49 χώρες ως προς τη νομική και πολιτική τους κατάσταση για τα άτομα LBGTI, από 0% έως 100%. Με κατάταξη 57% στην τελευταία έκθεση, πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Σύμφωνα με το Bloomberg, το έναυσμα για αλλαγή «ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2021, όταν ο Μητσοτάκης διόρισε μια επιτροπή για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη βελτίωση των δικαιωμάτων LGBTQ. Έκτοτε έχει εισαγάγει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της απαγόρευσης για τους ομοφυλόφιλους άνδρες να κάνουν αιμοδοσίες και τον τερματισμό της πρακτικής των επονομαζόμενων επεμβάσεων ομαλοποίησης του σεξ σε παιδιά. Λίγοι περίμεναν ότι θα γινόταν μια τόσο ισχυρή δύναμη αλλαγής.»