Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα και προχώρησε σε νέα βελτιωτική κίνηση αναφορικά με τους συνταξιούχους που εργάζονται. Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο το οποίο θα μετατρέπει σε αναλογική την κράτηση του 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους». «Σήμερα ο συνταξιούχος που απασχολείται χάνει αυτόματα το 30% της σύνταξής του και αυτό δεν είναι δίκαιο», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να τιμωρείται ένας συνταξιούχος που για κάποιον λόγο χρειάζεται να συνεχίσει να εργάζεται».

Τι σχεδιάζεται

Όπως επεσήμανε, «η κράτηση θα είναι ανάλογη των ημερών απασχόλησης», ενώ συμπλήρωσε ότι «το μέτρο θα γίνει όσο το δυνατόν πιο δίκαιο, καθώς αυτό που ισχύει τώρα με τη ρύθμιση Κατρούγκαλου ουσιαστικά ευνοεί τη μαύρη εργασία». Επί ΣΥΡΙΖΑ, η ποινή για τους συνταξιούχους που επιθυμούσαν να εργαστούν ήταν το 60% της σύνταξης. Δηλαδή στα 1.000 ευρώ σύνταξης ο συνταξιούχος έχανε τα 600 ευρώ! Με τη ΝΔ, η ποινή έπεσε στο 30%. Τώρα περιορίζεται ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή αναλογικότερου συστήματος.

Ορισμένου χρόνου

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν απασχολούνται όλο τον μήνα, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, είτε για μία μέρα εργασίας είτε για 10, σήμερα η ποινή είναι ίδια - 30%!

Αν εφαρμοστεί νέο σύστημα με αναλογικότερες ποινές, οι απώλειες στο εισόδημα του συνταξιούχου θα είναι πολύ μικρότερες. Οι προτάσεις είναι περικοπή 1% για κάθε μέρα εργασίας ή μείωση της ποινής στο 20% ή και στο 15%. Ήδη εξαιρούνται αυτής της περικοπής οι συνταξιούχοι αγρότες, υπό την προϋπόθεση ότι εξασκούν απασχόληση που υπάγεται στην ασφάλισή τους. Το αναλογικότερο σύστημα θα κινείται ως εξής: Συνταξιούχος με 1.000 ευρώ σύνταξη χάνει σήμερα το 30% του συνόλου των αποδοχών του, δηλαδή 300 ευρώ, ακόμα και αν δουλεύει τις μισές ημέρες του μήνα. Με αναλογία 15%, π.χ., εφόσον δουλεύει 15 ημέρες, θα έχει απώλεια 150 ευρώ. 

Οι εξαιρέσεις

Οι κατηγορίες των συνταξιούχων που εξαιρούνται είναι:
  • Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που αναλαμβάνουν εργασία ή δραστηριότητα που δεν υπάγεται στον φορέα. Η εργασία αυτή μπορεί να είναι στην επικράτεια, αλλά και σε χώρες στις οποίες ισχύουν οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί 883/2004 και 987/2009 ή σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει Διακρατική Σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και σε όργανα και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε διεθνείς οργανισμούς.
  • Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που προέρχονται από τον πρώην ΟΓΑ, όπως οι αγρότες, αν έχουν απασχόληση που υπάγεται στην ασφάλισή του.
  • Οι ψυχικά ασθενείς, για τους οποίους η απασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
  • Οι συνταξιούχοι με ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ΑμεΑ.
  • Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου οι οποίοι απολύθηκαν και είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 20 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να είχαν το λιγότερο πέντε έτη συνεχούς πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας πριν από την απόλυση. Εξαιρούνται επίσης και οι στρατιωτικοί.
  • Όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, καθώς και τα τέκνα ασφαλισμένων και συνταξιούχων που είναι ανάπηρα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
  • Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον τέκνο είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως το 24ο έτος της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
  • Οι δικαιούχοι σύνταξης λόγω ανικανότητας ή θανάτου (κληρονόμοι) κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και λογοτέχνες και καλλιτένχες που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο.
  • Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, αν το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

Πότε «κόβεται»

Αν η απασχόληση ή αυτοαπασχόληση γίνεται στον ιδιωτικό τομέα, τότε η σύνταξη -κύρια και επικουρική- περικόπτεται κατά 30%. Αν η απασχόληση γίνεται σε φορείς γενικής κυβέρνησης, τότε η σύνταξη -κύρια και επικουρική- αναστέλλεται καθ’ ολοκληρίαν. Το κριτήριο για να θεωρήσουμε ότι κάποιος συνταξιούχος «απασχολείται» είναι αν για την ασκούμενη δραστηριότητα υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ, τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική ασφάλιση αντίστοιχα.

Αν η εργασία, η δραστηριότητα ή η αποκτώμενη ιδιότητα συνεπάγονται ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ, τότε η σύνταξη περικόπτεται (ή αναστέλλεται σύμφωνα με την προηγούμενη διάκριση). Η απόκτηση εισοδήματος από πλευράς συνταξιούχου που δεν συνεπάγεται υποχρέωση ασφάλισής του ουδόλως επηρεάζει τη σύνταξή του.

Σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο, αλλά και με πάγια θέση του υπουργείου Εργασίας, στις περιπτώσεις εργασίας σε χώρα της Ε.Ε. η σύνταξη δεν περικόπτεται. Σε περιπτώσεις που ο συνταξιούχος έχει μερική ή μειωμένη απασχόληση η περικοπή παραμένει η ίδια, ανεξαρτήτως των ωρών ή ημερών απασχόλησης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή