Στην πρωθυπουργική ομιλία, που ανοίγει το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την ερχόμενη Πέμπτη, στρέφει πλέον το ενδιαφέρον του το Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόθεση του πρωθυπουργού, όπως καταγράφεται από υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά στελέχη, είναι αυτή να αποτελέσει τον οδικό χάρτη του κυβερνητικού στρατηγικού σχεδίου για την επόμενη τετραετία - εξού και οι επαφές που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους στενούς του συνεργάτες -μεταξύ των οποίων πρωτίστως οι υπουργοί Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος- θα είναι διαρκείς έως και την Τετάρτη προκειμένου να οριστικοποιηθεί η εν λόγω παρέμβαση.

Όπως άλλωστε έχετε ενημερωθεί εγκαίρως από την «Α», οι Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος αναμένεται να συγκεντρώσουν εντός της ημέρας τα ενημερωτικά σημειώματα, που είχαν ζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα από τους υπουργούς, με τις ιδέες και την προσέγγισή τους στον τομέα ευθύνης τους, σε μία πρωτοβουλία που εκτιμάται ότι μεταξύ άλλων προάγει και τη συλλογικότητα εντός του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Άλλωστε, μία από τις οδηγίες, που κατά πληροφορίες έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους υπουργούς του κατά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την προηγούμενη Τετάρτη, ήταν να πολλαπλασιασθεί ο αριθμός και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των… διυπουργικών συνεργασιών, καθώς πολλές πτυχές του κυβερνητικού έργου παρουσιάζουν τέτοια συνθετότητα, ώστε απαιτούν συνέργειες ανάμεσα σε διάφορα υπουργεία.

Οι στόχοι

«Όποιος αναμένει από τον πρωθυπουργό να περιοριστεί σε μία ξερή παράθεση ενός καταλόγου μέτρων και παρεμβάσεων, την ερχόμενη Πέμπτη, μάλλον θα διαψευσθεί», επιμένει κορυφαίος υπουργός, που υπογραμμίζει τον οραματικό χαρακτήρα της επικείμενης πρωθυπουργικής παρέμβασης και αποκαλύπτει πως αυτή θα προσιδιάζει σε επίπεδο περιεχομένου και ύφους στην ιστορικού χαρακτήρα ομιλία που εκφώνησε τον Μάιο του 2022 ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου.

Πάντως, είναι σαφές ότι η ομιλία του θα «πατήσει» πάνω στα βασικά στοιχήματα της τρέχουσας 4ετίας, όπως η ανάπτυξη στην οικονομία, η αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, ο εκσυγχρονισμός του κράτους, οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη και η διατήρηση της χώρας σε κεντρικό γεωπολιτικό ρόλο σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παραλείψει, εξάλλου, να υπογραμμίζει πως διαρκής στόχος θα είναι, μεταξύ άλλων, η εξασφάλιση επιπρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να στηρίζονται οι πλέον ευάλωτοι συμπολίτες μας, την ώρα που οι μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αποτελούν κεντρική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης. Μέτρα και παρεμβάσεις σε λεπτομέρεια θα αποτελέσουν το βασικό «μενού» των αρμόδιων, κατά περίπτωση, υπουργών στις δικές τους ομιλίες.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 3/7