Παρότι έγιναν συστηματικές προσπάθειες να χαρακτηριστεί πολιτικό κουτσομπολιό η επίθεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου κατά του Πάνου Ρήγα, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων την περασμένη Κυριακή, με δηλώσεις του το θύμα της επίθεσης επιβεβαίωσε το ακραίο σε πολιτικό και ανθρώπινο επίπεδο περιστατικό. 

Πειθαρχικό

Με δεδομένο ότι το βράδυ της Κυριακής, με τα αποτελέσματα να είναι σε εξέλιξη, τα κεντρικά γραφεία του κόμματος ήταν γεμάτα κόσμο και συνεπώς αυτόπτες μάρτυρες ήταν πολλά στελέχη, ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας, που επιθυμεί να δώσει συνέχεια στο ζήτημα με παραπομπή του Δημήτρη Τζανακόπουλου στο Πειθαρχικό, βγήκε και δήλωσε: «Δέχθηκα μια απρόκλητη και τραμπουκική επίθεση. Ξαφνικά άρχισε να μου πετάει αντικείμενα και με έπιασε από τον λαιμό. Ήταν πολλοί εκεί και προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν (σ.σ. τον Δημήτρη Τζανακόπουλο). Εξαπέλυσε ύβρεις, τις οποίες δεν θέλω να μεταφέρω». 

Οι ΠΑΣΟΚογενείς

Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2018) στοχοποιήθηκε από τον νυν γραμματέα για την επιμονή του στη διεύρυνση με στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, θέμα που κατά τον Δ. Τζανακόπουλο δημιούργησε το πρόβλημα της πορείας του κόμματος από το 2019 και μετά. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι πριν «πλακωθεί» με τον Ρήγα είχε ανταλλάξει… γαλλικά και με άλλο στέλεχος του κόμματος.

Η ιστορία πάντως είναι ότι, εκτός από τις ύβρεις και το ξέσπασμα σε γραφεία, ο Πάνος Ρήγας καταθέτει και προσωπική επίθεση και απόπειρα ξυλοδαρμού, η οποία απεφεύχθη με την παρέμβαση των παρόντων στελεχών που έσπευσαν να απομακρύνουν τον… μαινόμενο γραμματέα.

Επιχείρηση υποβάθιμσης

Το πολύ σοβαρό περιστατικό επιχειρήθηκε να μείνει κρυφό, παρά το γεγονός ότι ήταν παρόντες πολλοί, αλλά ακόμη και όταν διέρρευσε στον Τύπο επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί η ένταση και η σημασία του. 

Η επίθεση δείχνει τον βαθμό της απογοήτευσης αλλά και της πίεσης που είχε ο γραμματέας του κόμματος, καθώς και την προσπάθειά του να μετακυλήσει τις ευθύνες από μια πολύ άστοχη επικοινωνιακή καμπάνια, αλλά κυρίως για την αποτυχία να ερμηνεύσει τα προεκλογικά μηνύματα του Μαΐου και να προϊδεάσει την ηγεσία που έδειξε «να πέφτει από τα σύννεφα» από το αποτέλεσμα.

Η παραίτηση

«Εδώ που φτάσαμε, κάτι πρέπει να γίνει», σχολίασε χθες ο Πάνος Ρήγας. Το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά τη δήλωση αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα, κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος παραιτείται, ενώ ο ίδιος φέρεται να είπε ότι σκέφτεται να αποχωρήσει και από τη Βουλή. Ο Ρήγας, λένε οι γνωρίζοντες, έχει μαζί του στελέχη που ήταν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού και αναμένεται να ζητήσουν την παραπομπή του Τζανακόπουλου στην Επιτροπή Δεοντολογίας, δηλαδή στο Πειθαρχικό του κόμματος.

Άλλες πληροφορίες επισημαίνουν ότι η ηγετική ομάδα ζήτησε από τον Δ. Τζανακόπουλο να μην παραιτηθεί στην παρούσα φάση, όπου πρέπει να δρομολογηθούν ιστορικές διαδικασίες για τη διαδοχή και την ομαλή πορεία του κόμματος και να πάρει τις αποφάσεις του με ψυχραιμία σε ουδέτερο χρόνο. Πάντως επί του θέματος αναμένεται συνέχεια. 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή