Οι μπλε φάκελοι που μοίρασε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός εκτός από κατευθυντήριες γραμμές περιείχαν και σαφείς προθεσμίες θεσμοθέτησης και εφαρμογής των μέτρων! Οι εντολές σαφείς: «Δουλέψτε άμεσα με προοπτική 100 ημερών και τετραετίας. Έχουμε πολλή δουλειά!».

Η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» αποκαλύπτει σήμερα το πλήρες χρονοδιάγραμμα των μέτρων ανά έτος, όπως επίσης και τα πρώτα μέτρα των 100 ημερών της κυβέρνησης:

► Κατ’αρχάς, οι μπλε φάκελοι αναφέρουν τις προτεραιότητες των πρώτων 100 ημερών, δέσμες μέτρων ανά έτος και σε βάθος τετραετίας.

► Προηγούνται 6-8 φιλολαϊκά μέτρα, με άμεση εφαρμογή έως το τέλος του 2023.

► Δύο επιπλέον μέτρα, μεταξύ των οποίων η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος, ξεκινούν από το 2025, αφού προηγηθούν διεργασίες αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπου υπάρχει σχετικό σχέδιο.

► Από το 2025 ξεκινά και το «ξήλωμα» των τεκμηρίων κατά 30%.

► Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε τα πρώτα φιλολαϊκά μέτρα τώρα και για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ περί «μη ύπαρξής τους στο Μεσοπρόθεσμο», ώστε να καταδείξει ένα ακόμη προεκλογικό του ψεύδος... Οι πρώτοι τρεις μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για την πορεία της χώρας εκτιμούν οικονομικοί παρατηρητές! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σχεδιάσει τα επόμενα βήματα της χώρας, που συμπίπτουν με τις ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις της Ευρώπης για πλεονάσματα και οικονομικές προοπτικές στις αρχές του φθινοπώρου. Ήδη, το πλεόνασμα των 2,2 δισ. € τον διευκολύνει για σημαντικές παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνίας. Πέραν, όμως, των θεμάτων της τετραετίας, ο πρωθυπουργός οριοθέτησε και τις άμεσες παρεμβάσεις ανά έτος. Έτσι λοιπόν, έχουμε 80 εντολές από το Μαξίμου που πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθούν φέτος.

Οι εντολές Μητσοτάκη στα δέκα υπουργεία της καθημερινότητας

● Υπουργείο Οικονομικών. Ο Κωστής Χατζηδάκης προτάσσει το φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο υλοποιούνται τα προεκλογικά μέτρα της κυβέρνησης, ώστε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τα αναφέρει ως ψηφισμένα. Προηγούνται τα οικονομικά μέτρα άμεσης στήριξης, όπως η επέκταση του «Μarket pass», το επίδομα Χριστουγέννων στους ευάλωτους, οι αυξήσεις μισθών και επιδομάτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η πάταξη μέρους της φοροδιαφυγής, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευχέρεια κοινωνικών παροχών, η αύξηση των κρατικών εσόδων.

● Υπουργείο Ενέργειας. Οι άμεσες προτεραιότητες στον φάκελο του Θ. Σκυλακάκη είναι οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και οι υπουργικές αποφάσεις για την επαναφορά στο παλιό καθεστώς τιμολόγησης στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού από την 1η Οκτωβρίου. Παράλληλα, η αναθεώρηση του χωροταξικού για τις ΑΠΕ, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, το θεσμικό πλαίσιο για τις διασυνδέσεις, η επέκταση του δικτύου μεταφοράς αερίου, η μεταρρύθμιση της ηλεκτρικής αγοράς και η φορολόγηση προμηθευτών και διυλιστηρίων.

● Υπουργείο Ανάπτυξης. Στον φάκελο του Κώστα Σκρέκα κυριαρχούν ο αποτελεσματικός έλεγχος της αγοράς και η τιθάσευση του πληθωρισμού, ειδικά της ακρίβειας στα τρόφιμα. Κυριότερα μέτρα προς αυτό είναι το «Καλάθι του νοικοκυριού», η παράταση του «πλαφόν» στα κέρδη και οι επενδύσεις.

● Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο νέος υπουργός πρέπει να ολοκληρώσει έργα ύψους 3 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα τις νέες ταυτότητες, την ψηφιοποίηση 8 δισ. σελίδων κρατικών εγγράφων και να τρέξει το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, να δώσει βάρος σε τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνο-ασφάλεια, Ψηφιακή Διακυβέρνηση και να επιταχύνει την Κοινωνία της Πληροφορίας (με έργα 300.000.000 ευρώ).

● Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο φάκελος Σταϊκούρα περιέχει πολλές προτεραιότητες: Αναθεώρηση τιμών των δημόσιων έργων, μηδενισμός των καθυστερήσεων στα έργα, παρεμβάσεις στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, βελτιώσεις στον νόμο σε έργα της τάξης των 200.000.000 ευρώ και άνω, ολοκλήρωση των συμβάσεων έργου για την τηλεδιοίκηση στον βασικό άξονα, τα έργα στο τμήμα του ΒΟΑΚ Χανιά-Ηράκλειο-Χερσόνησος, επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνα-Πέραμα, οδικά έργα Ιωάννινα-Κακαβιά, Μακρακώμη-Τυμφρηστός, Θεσσαλονίκη-Έδεσσα (ΣΔΙΤ), Δράμα-Αμφίπολη (ΣΔΙΤ), τις τρεις νέες επεκτάσεις της Αττικής Οδού και το ΜΕΤΡΟ Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

● Υπουργείο Εργασίας. Πολλά ανοικτά θέματα για τον Άδωνι Γεωργιάδη: Μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%, γρήγορη απονομή συντάξεων, αύξηση μισθών ιδιωτικού τομέα, αύξηση επικουρικών, διαχείριση κονδυλίων για κατάρτιση, συλλογικές διαπραγματεύσεις, ψηφιακή κάρτα εργασίας, εφαρμογή ενιαίου κανονισμού ασφάλισης και παροχών στον ΕΦΚΑ, έκδοση παράλληλων συντάξεων, εκκαθάριση των εισφορών στους μη μισθωτούς, πληρωμές εφάπαξ, αναμόρφωση θεμάτων ασφαλιστικού, ενίσχυση Επιθεώρησης Εργασίας.

● Υπουργείο Οικογένειας. Οι εντολές στην κυρία Ζαχαράκη: Στήριξη της οικογένειας, δικαιότερη απονομή των επιδομάτων, στήριξη των γυναικών, επέκταση της στεγαστικής πολιτικής, επιδόματα ΔΥΠΑ-ΟΠΕΚΑ, ηλεκτρονική βάση για όλα τα κοινωνικά επιδόματα, προπληρωμένη κάρτα.

● Υπουργείο Τουρισμού. Οι εντολές σαφείς, ο πήχυς ψηλά: Συνεχής άνοδος της «βαριάς βιομηχανίας», τουρισμός 12μηνης διάρκειας, παρεμβάσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, διαχωρισμός της επαγγελματικής δραστηριότητας από τις μεμονωμένες ενοικιάσεις ιδιωτών, καταπολέμηση αθέμιτου ανταγωνισμού και προστασία των εργαζομένων.

● Υπουργείο Παιδείας. Τρέχει και δεν φτάνει ο νέος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, με τις μεταρρυθμίσεις για: ιδιωτικά πανεπιστήμια, ανώτατη και μέση εκπαίδευση, Ολοήμερο Σχολείο, επέκταση Πειραματικών και νέες φοιτητικές εστίες.

● Υπουργείο Υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι... έφυγε τρέχοντας προς τον Ευαγγελισμό ο νέος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με πρωτεύοντα ζητήματα: νοσοκομεία και ανακαινίσεις, Ενίσχυση ΕΚΑΒ, προσλήψεις, ψηφιακό μετασχηματισμό, αξιολόγηση διοικήσεων, μείωση χρόνου αναμονής και ενίσχυση 300 Κέντρων Υγείας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 30/6