Με την παραίτηση Τσίπρα «η σφαίρα της διαδοχής έφυγε από τη θαλάμη». Οι εσωκομματικές διαδικασίες τρέχουν με γοργές στροφές και έτσι εγκαταλείπονται και οι προσπάθειες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να γίνει διαβούλευση σε βάθος και με άνεση χρόνου.

Με βάση την παραίτηση Τσίπρα, το προσεχές διάστημα πρέπει να προκηρυχθούν οι εσωκομματικές εκλογές ώστε να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος. Κάποια σενάρια κάνουν λόγο για τη λύση μεταβατικού προέδρου μέχρι τη διάδοχη ηγεσία από το φθινόπωρο, αλλά δεν φαίνεται «να περνάει» από την έγκριση των προεδρικών που έχουν την πλειοψηφία στα όργανα.

Όσο περνούν όμως οι ώρες, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι υπάρχουν έντονες συζητήσεις προκειμένου να προωθηθεί εδώ και τώρα μια νέα ηγεσία, μαζί και νέα ηγετικά στελέχη, με διαφαινόμενη την... οπισθοχώρηση στελεχών που ταυτίστηκαν έντονα με τη διακυβέρνηση 2015-2019.

Στην ονοματολογία των ημερών εμπλέκεται ο... δύσθυμος να αναλάβει πρώτο ρόλο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ στελέχη της «Ομπρέλας» εξηγούν ότι θα έχουν καλύτερη πολιτική τύχη αν βγει μπροστά η Έφη Αχτσιόγλου ή ο Αλέξης Χαρίτσης, που έχουν δοκιμαστεί πολιτικά και κοινοβουλευτικά. Στον χορό των υποψηφίων μπαίνει γερά και η Ρένα Δούρου, που φαίνεται να έχει μαζί της μερίδα των προεδρικών. Ένα ακόμη όνομα είναι αυτό του Διονύση Τεμπονέρα, αν και θα είναι δύσκολο να μείνει ένα κόμμα που θέλει να είναι εξουσίας και να ασκεί τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με εξωκοινοβουλευτικό αρχηγό για τέσσερα έτη. Εκτός αν αποφασιστεί διαρχία, με άλλο κομματικό αρχηγό και άλλο πρόεδρο της ΚΟ και υποψήφιο πρωθυπουργό, πρόταση που κατέθεσε προχθές ο άλλοτε γραμματέας του κόμματος, Δ. Βίτσας, στα πρότυπα του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Το απόγευμα της Τρίτης σχεδιάζεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εκλέξει νέο επικεφαλής. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η Όλγα Γεροβασίλη λόγω εμπειρίας, αλλά και επειδή είναι ένα πρόσωπο που ενώνει και βέβαια είναι και από τους «αρχαιότερους» βουλευτές, αναμένεται να αναλάβει το φορτίο της εκπροσώπησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ως μεταβατική πρόεδρός της.

Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή την πορεία που θα χαραχτεί την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να συνεδριάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Με βάση το καταστατικό, η Πολιτική Γραμματεία μετατρέπεται σε Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου που θα κινήσει όλες τις διαδικασίες για εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη του κόμματος.

Δεν είναι πάντως γνωστό αν θα ισχύσει η καταστατική δέσμευση και οι σύνεδροι του τελευταίο συνεδρίου (14-17 Απριλίου 2022) θα κληθούν να επικυρώσουν την προσφυγή στα μέλη για την εκλογή οργάνων ή ο κομματικός μηχανισμός θα μπει μέσα στο καλοκαίρι στη βάσανο της ανάδειξης νέων συνέδρων.

Σημειωτέων ότι για την εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής δικαίωμα ψήφου έχουν τα περίπου 170.000 εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά ενδεχομένως ανοίξει και κατάλογος για την εγγραφή και άλλων μελών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 30/6