«Ο Αλέξης Τσίπρας σφράγισε την θετική πορεία του κόμματος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την Νίκη Λυμπεράκη ο Πάνος Σκουρλέτης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε πως οι διαδικασίες θα πρέπει να συνοδευτούν από ένα συνέδριο με τον νέο πρόεδρο. Σε ότι αφορά το επεισόδιο Ρήγα Τζανακόπουλου απάντησε πως δεν έχει εικόνα. Ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρει έναν σύγχρονο πολιτικό βηματισμό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αυτό το οποίο αναμένεται είναι η συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας τις επόμενες ημέρες, το πιο πιθανό είναι μέσα στο Σαββατοκύριακο όπου θα εξετάσει όλα τα θέματα για τα επόμενα βήματα.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ: Καταρχήν όταν μιλάμε για την αποχώρηση ενός αρχηγού ο οποίος σφράγισε την πορεία του κόμματος, μια θετική πορεία τα τελευταία 15 χρόνια, αυτό από μόνο του είναι απολύτως κατανοητό να γεννάει αγωνίες, ερωτηματικά και να υπάρχει και μια αδιόρατη φοβία αλλά είναι κάτι το οποίο συμβαίνει στα κόμματα. Οι αρχηγοί δεν είναι αιώνιοι, οι παρακαταθήκες και του ίδιου είναι μια εγγύηση για μια ενωτική και συνθετική πορεία από εδώ και πέρα.

Ερωτηθείς αν τον εξέπληξε η χθεσινή παραίτηση του κ.Τσίπρα: Κανείς νομίζω δεν περίμενε, με βάση και τη δημόσια δήλωση του ίδιου του Αλέξη την Κυριακή, ότι θα έπαιρνε μια τέτοια απόφαση, προφανώς όμως όταν έλεγε ότι «έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος» έδωσε τελικά με την χθεσινή του παραίτηση ένα περιεχόμενο σε αυτή του την αναφορά. Πρόκειται για μια πολύ γενναία απόφαση, ηγετική που αντιστοιχεί και στη δικιά του συμβολή. Ουσιαστικά αυτό που μας είπε κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου είναι ότι θα είναι παρόν με την έννοια ότι θα είναι πλάι μας με συμμετοχή, απόψεις, ιδέες όλο αυτό το απόσταγμα της εμπειρίας μέσα από την προσωπική του διαδρομή για να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και μπρος.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι είναι οριστική η αποχώρηση του κ. Τσίπρα: Εγώ στέκομαι σε αυτά που ο ίδιος θέλησε με απόλυτα σαφή και κατανοητό τρόπο να πει χθες. Προφανώς για το ορατό μέλλον αυτό είναι το πλαίσιο που θα κινηθεί ο Αλέξης.

Αναφορικά με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας: Θα γίνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα Δευτέρα ή Τρίτη για να εκλέξει έναν πρόεδρο ο οποίος μέχρι να λυθεί το θέμα της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ θα μας εκπροσωπήσει στις προγραμματικές δηλώσεις.

Είμαστε σίγουρα σε μια νέα φάση νομίζω ότι πέρα από τον αριθμό των υποψηφιοτήτων και τα πρόσωπα τα οποία θα διεκδικήσουνε, και τη διαδικασία αυτό καθεαυτό της εκλογής έχει μεγαλύτερη σημασία η συζήτηση που θα γίνει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο για την καινούργια φάση η οποία πρέπει να έχει και ένα στοιχείο αναστοχασμού για όλη την προηγούμενη περίοδο και ιδιαίτερα μετά το ’19 μια και αυτή σε πολύ μεγάλο βαθμό προσδιόρισε το πολύ αρνητικό για εμάς αποτέλεσμα έτσι ώστε μέσα από αυτή τη συζήτηση να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα και να οργανώσουμε τα επόμενα μας βήματα δίνοντας μιας προοπτική με στόχο να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Άρα δεν είναι μόνο το θέμα βγάζω κάποιον, εκλέγεται με τόσους σταυρούς είναι πολύ βαθύτερη πολιτική αλλαγή. Οι διαδικασίες τώρα θα πρέπει να συνοδευτούνε με μια δρομολόγηση ενός έκτακτου συνεδρίου με το νέο πρόεδρο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει ουσιαστική πολιτική συζήτηση.

Αναφερόμενος στο επεισόδιο μεταξύ Ρήγα –Τζανακόπουλου: Καταρχήν δεν είναι σε γνώση μου το επεισόδιο πέρα από αυτά τα οποία διαβάσατε και εσείς . Δεν έχω εικόνα ούτε έχει συζητηθεί σε κάποιο όργανο ή επιτροπή άρα θέλω να ειμαι πολύ επιφυλακτικός για το τι συνέβη. Μη φτάνουμε στο ότι στο ΣΥΡΙΖΑ παίζουνε καρεκλιές μεταξύ τους. Αν συμβαίνει και αν είναι έτσι τα πράγματα είναι μια άσχημη στιγμή, σοβαρά πολιτικά πρόσωπα είναι οι εμπλεκόμενοι αν έχει συμβεί και ότι έχει συμβεί μπορούν να συνεννοηθούν.

Ερωτηθείς αν χρειάζεται μια ή πολλές υποψηφιότητες ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν με φοβίζουν οι πολλές υποψηφιότητες, εγώ αυτό το οποίο θεωρώ ότι είναι η μεγάλη πρόκληση μπροστά μας είναι η ικανότητα να πετύχουμε μια δημιουργική σύνθεση διαφορετικών προσεγγίσεων η οποία προφανώς μπορεί να οδηγήσει σε μειοψηφίες και πλειοψηφίες, έτσι προχωράνε τα κόμματα και όχι σε «κυβερνήσεις» και «αντιπολιτεύσεις». Αυτό το λεω γιατί δεν μπορώ να ακούω τους δημοσιογράφους να λένε η «εσωκομματική αντιπολίτευση»...

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μετά την παραίτηση του κ.Τσίπρα θα αποχωρήσουν οι «ΠΑΣΟΚογενείς» ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ: Όποιος δεν μπορεί να καταλάβει τι έγινε στην ελληνική κοινωνία από το 2012 και πριν μέχρι και το ’19 και θεωρεί απλά και μόνο ότι έχουμε τη μετακίνηση κάποιων επώνυμων ή δεν καταλαβαίνει ότι υπήρξε μια εκ των βάθρων ανανέωση του πολιτικού χάρτη και αλλαγή των συσχετισμών δείχνει μια αδυναμία κατανόησης του τι περάσαμε σαν χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε και διεύρυνε τα όρια του αριστερού χώρου υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα διότι διάβασε σωστά τις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες και μπόρεσε να εκφράσει τις αγωνίες ενός μεγάλου κομματιού της. Στη συνάντηση αυτή δεν ήρθε μόνο κόσμος από τον ΠΑΣΟΚογενή χώρο, ήρθε και κόσμος απευθείας από τη Δεξιά. Μετά από αυτή την κίνηση των «μαζών» ακολούθησαν, με διαφορετικές ταχύτητες και διαφορετικό χρόνο, και πάρα πολλά σημαντικά στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ. Η συνάντηση αυτή έγινε στο έδαφος της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή στο πλαίσιο των δικών του προγραμματικών διακηρύξεων και προτάσεων άρα μιλάμε για μια βαθειά πολιτική διεργασία την οποία δεν την βλέπουμε συχνά να συμβαίνει σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Άρα θεωρώ ότι υπάρχει ένα θέμα που θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε πως εμπεδώθηκε αυτή η συνάντηση, και αυτό σχετίζεται με την κουβέντα που πρέπει να κάνουμε πηγαίνοντας στο συνέδριο, αλλά ο κόσμος δεν γεννιέται με μια σφραγίδα που λεει «εγώ είμαι αυτό, μετακινούμαι και ξαναγυρίζω», δεν είναι τόσο χειραγωγούμενος.

Θεωρώ ότι το «ΠΑΣΟΚογενείς» έχει να κάνει με την προέλευση, όταν ένας κόσμος επί δέκα χρόνια και παραπάνω ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει ψηφίσει στη ζωή του πολύ λιγότερα ΠΑΣΟΚ κάποιοι από αυτούς που λέτε ΠΑΣΟΚογενείς. Νομίζω ότι τα στελέχη ακολούθησαν την κίνηση των πολιτών. Το μεγάλο στοίχημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει το δικό του σύγχρονο αριστερό βηματισμό, από αυτό έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ο τόπος και εκεί πρέπει να κινηθούμε.