Μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχει περάσει και ψηφιστεί από τη Βουλή το οικονομικό υπερνομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει επτά μέτρα στήριξης των πολιτών που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2024.

Ο «αέρας» των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, που θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδεύεται και με το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο που αναμένεται να  ψηφιστεί πριν από τον Αύγουστο.

Το εν λόγω συζητήθηκε σε σύσκεψη του νέου οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινείται γύρω από επτά βασικά μέτρα ενίσχυσης των πολιτών από το 2024 με δημοσιονομικό κόστος 720 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των οικονομικών μέτρων ενίσχυσης περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Αυξήσεις μισθών και οικογενειακών επιδομάτων των Δημοσίων Υπαλλήλων,
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητα για φυσικές καταστροφές,
  • Χορήγηση youth pass ύψους 150€ για τους 18αρηδες,
  • Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000€ για οικογένειες με παιδιά.

«Με τον τρόπο αυτόν απαντάμε και σε όσους αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των υποσχέσεών μας και μένουμε πιστοί στον δρόμο που είχαμε ανοίξει να λέμε λίγα και να τα κάνουμε όλα», είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Το όφελος θα είναι από 90 – 220 ευρώ για τους δικαιούχους.

Το νέο αφορολόγητο

Η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά περιλαμβάνει:

  • Οικογένεια με 1 παιδί, 9.000€ -> 10.000€,
  • Οικογένεια με 2 παιδιά, 10.000€- > 11.000€,
  • Οικογένεια με 3 παιδιά, 11.000€ -> 12.000€.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει και ρυθμίσεις άλλων υπουργείων όπως απαλλαγή φαρμακευτικής δαπάνης για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε πως η δημιουργία σταθερής κυβέρνησης είναι ένα θετικό μήνυμα στις αγορές.

Σε αυτό αναφέρθηκε και ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος προβλέπει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πολύ σύντομα. «Αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, επομένως είμαι βέβαιος ότι μετά τις προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει στο Κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών» είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στις 4 Αυγούστου ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, Scope, θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία και θα φανεί εάν θα αποτελέσει και τον πρώτο οίκο που θα σημάνει πλέον την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από Mega