Την απόφασή του να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (29/06) ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκλογή νέου αρχηγού του κόμματος.

Ο 49χρονος πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωσε αρχικά την απόφαση του στην έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ που συγκάλεσε το πρωί της Πέμπτης, και λίγο μετά τη 13:00 το μεσημέρι της Πέμπτης έγιναν στο Ζάππειο οι σχετικές δηλώσεις.

Ποιος όμως είναι ο Αλέξης Τσίπρας; Ο 49χρονος πολιτικός έχει καταγωγή από το Αθαμάνιο Άρτας, μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους ενώ μένει στην Κυψέλη. Έχει μια αδερφή 12 χρόνια μεγαλύτερή του και έναν αδερφό εννέα χρόνια μεγαλύτερο, δηλαδή είναι το μικρότερο παιδί της οικογένειας.

Την Περιστέρα Μπαζιάνα ή Μπέτυ όπως την αποκαλεί, την γνώρισε στα μαθητικά θρανία και έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Έχουν αποκτήσει δυο παιδιά, τον Φοίβο – Παύλο και τον Ορφέα – Ερνέστο.

Η πορεία του

Η πορεία του στον Συνασπισμό ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 1990 από τη νεολαία του κόμματος. Το 1999 εξελέγη γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας του Συνασπισμού, θέση που διατήρησε μέχρι το 2003.

Τον Δεκέμβριο 2004, στο 4ο συνέδριο του ΣΥΝ, αποχώρησε από τη νεολαία και με το 42% των ψήφων εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και στη συνέχεια στην Πολιτική Γραμματεία, αναλαμβάνοντας αρμόδιος για θέματα Παιδείας και Νεολαίας.

Τον Οκτώβριο του 2006 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ως επικεφαλής του συνδυασμού Ανοιχτή Πόλη. Όταν το 2008 ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του Συνασπισμού, είχε φτάσει η στιγμή του Αλέξη Τσίπρα να βγει μπροστά.

Το 2008 έγινε ο νεότερος πρόεδρος κόμματος

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008, στο 5ο Συνέδριο του κόμματος, ήταν υποψήφιος για την προεδρία μαζί με τον Φώτη Κουβέλη. Ο μεν Αλέξης Τσίπρας εκπροσωπούσε το ρεύμα της Αριστεράς και ο συνυποψήφιός του θεωρούνταν εκφραστής του ανανεωτικού ρεύματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη με ποσοστό 70,41%.  Έγινε ο νεότερος πρόεδρος κόμματος, σε ηλικία 34 ετών.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ήταν για πρώτη φορά επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Αθήνας και ήταν ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Από την υποψηφιότητα στην Κομισιόν μέχρι την πρωθυπουργία

Η πορεία του Αλέξη Τσίπρα έφτασε μέχρι την πρωθυπουργία, την αντιπροεδρία του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μέχρι την υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές του 2014.

Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας θα δηλώσει αποφασισμένος να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και στέλνει μηνύματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Χαρακτηρίζει δε προσωπικό του στοίχημα την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: