Το κυβερνητικό έργο της περιόδου 2019-2023, το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027, αλλά και αναλυτικά τον προγραμματισμό για το επόμενο εξάμηνο, περιλαμβάνουν οι μπλε φάκελοι που παρέλαβαν σήμερα οι υπουργοί, κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Η ενότητα με τον προγραμματισμό μέχρι το τέλος του 2023, που επιμελήθηκαν οι υπουργοί επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Σταύρος Παπασταύρου, περιλαμβάνει τα ορόσημα με προθεσμία ολοκλήρωσης εντός του έτους για όλες τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις αντίστοιχες προθεσμίες για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού προγραμματισμού (Νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα και κρίσιμη Δευτερογενής Νομοθεσία). Όσον αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, περιλαμβάνονται τα ορόσημα εκταμίευσης και τα ενδιάμεσα βήματα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και οι δεσμεύσεις του προγράμματος Μεταπρογραμματικής Εποπτείας. Οι δράσεις και τα έργα που περιλαμβάνονται στα εθνικά, οριζόντια και τομεακά σχέδια δράσης 2023 ταξινομούνται ανά τομέα πολιτικής. Τέλος, η υποενότητα «τρέχοντα ζητήματα» περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες και προτεραιότητες με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο 2023.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τι περιέχουν οι μπλε φάκελοι ως προς τα έργα - νομοθετικά και μη - που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Υπουργείο Οικονομικών

Ο Κωστής Χατδηδάκης – πέρα από το φορολογικό νομοσχέδιο που θα συζητηθεί και ψηφιστεί εντός του Ιουλίου και τη ρύθμιση για την επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο - θα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας και στην υλοποίηση ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος επιστροφών ΦΠΑ. Μέσα στο καλοκαίρι καλείται να τρέξει την ανάπτυξη του πληροφοριακού αυστήματος και του συστήματος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και να διασφαλίσει την έναρξη λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, καθώς και τον διαγωνισμό για την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος για την παρακολούθηση της ρευστότητας στην αγορά.

Ο «μπλε φάκελος» του ΥΠΟΙΚ περιέχει επίσης την ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος υποστήριξης οφειλετών, την έναρξη διαδικασιών δημοπράτησης για το Σύστημα Παρακολούθησης της διακίνησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων και τη δημιουργία και λειτουργία ενός μηχανισμού για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των ώριμων ιδιωτικών επενδύσεων μέσω δανεισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα έργα πρώτης προτεραιότητας για τον Κώστα Σκρέκα είναι η νομοθεσία για την απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας των οικονομικών δραστηριοτήτων και της αγοράς προϊόντων, η ενθάρρυνση δημιουργίας και ανάπτυξης νέων, πράσινων και καινοτόμων Επιχειρηματικών Πάρκων, η υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για Βιομηχανία και η ανάπτυξη λογισμικού για τη συντήρηση και την αναβάθμιση της λειτουργίας της πλατφόρμας «Elevate Greece».

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ο μπλε φάκελος του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, πέρα από τα εξοπλιστικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη (Rafale, φρεγάτες, F-16 Viper, κλπ.), περιέχει το φιλόδοξο σχέδιο για την ποιοτική αναβάθμιση της περιόδου της στρατιωτικής θητείας, το πρόγραμμα επαύξησης διαφάνειας και καταπολέμησης διαφθοράς στις Ένοπλες Δυνάμεις, το πρόγραμμα ενίσχυσης της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων και της αποτελεσματικότητας τους στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών (417 ΝΙΜΙΤΣ, 401 ΓΣΝΑ, κ.ά.). Μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει να έχει δημοσιευθεί η αναθεωρημένη Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική και να έχει εγκριθεί η συμμετοχή της χώρας μας στο Πρόγραμμα Εργασίας Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

Υπουργείο Παιδείας

Η εγκατάσταση τουλάχιστον 20.000 διαδραστικών συστημάτων μάθησης (συμπεριλαμβανομένων λευκών πινάκων, φορητών υπολογιστών, διαδραστικών προβολέων και εσωτερικών καλωδίων) είναι μία από τις πρώτες αποστολές του νέου υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων Κυριάκου Πιερρακάκη, όπως και η εγκατάσταση εργαλείων και υποδομών για μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Είναι επίσης η χάραξη πολιτικής για τη νεολαία, η ολοκλήρωση των 336 οδηγών κατάρτισης επαγγελματικής εκπαίδευσης και η ψήφιση νέου νομοθετικού πλαισίου για την εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία, με έμφαση στη συμπεριληπτική/ενταξιακή εκπαίδευση.

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη, μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει να προχωρήσει το έργο της διοικητικής κωδικοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας, τα νέα σύγχρονα προγράμματα ένταξης ανέργων σε κλάδους αιχμής μέσω επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, την ενοποίηση και τον εξορθολογισμό των παροχών για την ασφάλιση κατά της ανεργίας, αλλά και άλλων παροχών και η πληρωμή της πλειοψηφίας των κοινωνικών παροχών μέσω προπληρωμένων καρτών. Σημαντική κρίνεται και η έναρξη πλήρους επιχειρησιακής λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) και η εφαρμογή της Ψηφιακής Πύλης για τις Δεξιότητες.

Υπουργείο Υγείας

Η μεταρρύθμιση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας με ισότιμη πρόσβαση από όλους τους πολίτες και αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Υγείας, με επικεφαλής πλέον τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο μπλε φάκελος του νέου υπουργού Υγείας για το 2023 είναι πλούσιος: Ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παχυσαρκίας με έδρα την Αθήνα, δημιουργία Health Portal Δημόσιας Υγείας, σύσταση και πλήρης λειτουργία 56 Μονάδων Ψυχικής Υγείας, εθνικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας Ηλεκτρονικής Υγείας, μείωση του clawback κατά 150.000.000.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει ως αποστολή να ολοκληρώσει μέσα στο 2023 τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, με στόχο τη σταδιακή εξάλειψη των αδυναμιών και εμποδίων που σχετίζονται κυρίως με την αβεβαιότητα στη χωροθέτηση και τις καθυστερήσεις που αυτή επιφέρει στο σχεδιασμό, την αδειοδότηση και ανάπτυξη ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. Πρέπει επίσης να υλοποιηθεί η θέσπιση νέου ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιομηχανία, τον τουρισμό και την υδατοκαλλιέργεια. Ξεχωριστής σημασίας είναι βέβαια η ολοκλήρωση συλλογής ερευνητικών δεδομένων και η έναρξη επεξεργασίας στοιχείων για ενδεχόμενη ανακάλυψη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή Δυτικής και Νοτιοδυτικής Κρήτης και Ιωαννίνων, καθώς και η ολοκλήρωση μελετών και η τελική επενδυτική απόφαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν σίγουρα οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό την πολιτική ηγεσία του Νότη Μηταράκη: Επέκταση φράχτη στον Έβρο, εφοδιασμός με κάμερες του συνόλου των αστυνομικών, εκπαίδευση προσωπικού που υπηρετεί σε μάχιμες υπηρεσίες πρώτης γραμμής σε όλη την επικράτεια από αστυνομικούς εκπαιδευτές, εκκίνηση διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανανέωση στόλου υπηρεσιακών – μεταγωγικών οχημάτων εξωτερικής φρούρησης, εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της Αστυνομικής Ακαδημίας και των Σχολών αυτής.

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης είναι ένα από τα μεγάλα προσωπικά στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα έργα που πρέπει να γίνουν εντός του έτους στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Γιώργο Φλωρίδη είναι ενδεικτικά: Ολοκλήρωση διαδικασιών στελέχωσης της Δικαστικής Αστυνομίας, ειδικό τμήμα εισαγωγικής εκπαίδευσης αλλά και διαρκούς επιμόρφωσης των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, νέα δικαστικά κτίρια με ΣΔΙΤ.

Υπουργείο Εσωτερικών

Φιλόδοξους στόχους περιλαμβάνει ο μπλε φάκελος για το υπουργείο Εσωτερικών και τη Νίκη Κεραμέως. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η ανάπτυξη στρατηγικού εργαλείου προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αναφορικά με την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και η εφαρμογή νομοθετικών ρυθμίσεων για την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην εκλογική διαδικασία.

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με τον «πρωτάρη» υπουργό Δημήτρη Καιρίδη, βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το προηγούμενο διάστημα, μετά το πολύνεκρο ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου. Στόχος είναι μέσα στο 2023 να έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας, αλλά και παράλληλα να έχει γίνει η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και να έχει προχωρήσει το πρόγραμμα REACTION, που έχει ως βασικό στόχο την αποτελεσματικότερη συνοριακή φύλαξη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και με πολύ μεγάλη ακρίβεια ακόμα και δύσβατων περιοχών. Απαιτείται επιπλέον μέσα στο επόμενο εξάμηνο αξιολόγηση του Εθνικού Συστήματος Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών πράξεων για τη θέση σε λειτουργία του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης και Ασύλου και Μητρώου Διερμηνέων.

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θεωρείται ένα από τα success stories της περασμένης τετραετίας. Στη δεύτερη τετραετία, με υπουργό τον Δημήτρη Παπαστεργίου, οι πρώτες προτεραιότητες είναι η ένταξη στο gov.gr εκατό νέων ψηφιακών υπηρεσιών, η αναμόρφωση του δημοσιονομικού συστήματος της χώρας με στόχο την αύξηση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητάς του, ο εκσυγχρονισμός του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και η μελέτη βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα ΚΕΠ.

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών 

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον Χρήστο Σταϊκούρα έχει μια σειρά από μεγάλα έργα να τροχιοδρομήσει άμεσα. Αυτά είναι - εντός του 2023 - η νέα σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Πατρών «Τμήμα Ρίο-Νέος Λιμένας Πατρών» (υπογραφή σύμβασης), ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (υλοποίηση 30% του τμήματος Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος), ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε-65: Τρίκαλα-Εγνατία Οδός (ολοκλήρωση του 60% του έργου) η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης και σύνδεση με ΠΑΘΕ (εκκίνηση κατασκευαστικών εργασιών), ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά (υπογραφή σύμβασης), η παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών (εκκίνηση κατασκευαστικών εργασιών), το τμήμα Μπράλος - Άμφισσα του Οδικού Άξονα Λαμία - Ιτέα – Αντίρριο (εκκίνηση κατασκευαστικών εργασιών), το Μετρό Θεσσαλονίκης (ολοκλήρωση έργου) και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΣΕ (υπογραφή σύμβασης).

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Η λειτουργική και επιχειρησιακή αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης είναι το πρώτο έργο που θα δει στον μπλε φάκελο ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μαζί με την έκδοση προσκλήσεων για έργα υποδομών και δικτύων διαχείρισης και διανομής ύδατος ιδίως για τα μικρά, απομακρυσμένα και άνυδρα νησιά.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η πρώτη αποστολή για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη είναι η βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας, η ενίσχυση του προσανατολισμού της γεωργίας προς τις ανάγκες της αγοράς και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, με μια σειρά από έργα και δράσεις που περιγράφονται αναλυτικά στον μπλε φάκελο που παρέλαβε, ο οποίος έχει μέσα και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Υπουργείο Τουρισμού

Τέλος, εν μέσω της θερινής τουριστικής περιόδου, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη θα πρέπει να σηκώσει μανίκια και να «τρέξει» το πρόγραμμα κατάρτισης για την αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τουρισμό, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), τη δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών και τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας τουριστικών λιμένων (μαρίνες, τουριστικά καταφύγια, αγκυροβόλια), μαζί με τη χρηματοδότηση αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών. Όλα τα παραπάνω έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.