H καχυποψία και η εσωστρέφεια κυριαρχούν στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη μεγάλη ήττα που υπέστη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Αυτή τη φορά αντικείμενο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις τάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η χρονική στιγμή που θα γίνει το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα ασχοληθεί με τους λόγους της ήττας αλλά και με το θέμα του προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κουμουνδούρου υπάρχουν δύο κυρίαρχες απόψεις. Η μία προέρχεται από μία μερίδα προεδρικών, η οποία θέλει το συνέδριο του κόμματος να γίνει ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, προκειμένου να δοθεί η εντύπωση στους πολίτες ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν άμεσα στη βαριά ήττα.

Ωστόσο, από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υπάρχει η ένσταση ότι οι γρήγορες διαδικασίες δεν θα δώσουν τον χρόνο στα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναστοχαστούν τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα κατάφερε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Εν αναμονή των εσωκομματικών διαδικασιών

Παράλληλα επισημαίνουν ότι η «Ομπρέλα» δεν θα μπορέσει να ανασυνταχθεί, διότι τη συγκεκριμένη στιγμή έχει χάσει την πλειοψηφία των δυνάμεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όπως σημειώνουν μάλιστα δηκτικά στελέχη από την τάση των 53, όσοι θέλουν συνέδριο μέσα στον Ιούλιο ίσως επιδιώκουν ακριβώς αυτό: να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο η εσωκομματική αντιπολίτευση.

Το σενάριο αυτό εμφανίζεται να έχει σοβαρά προβλήματα, αφού ο χρόνος δεν επαρκεί, ενώ οι fast track διαδικασίες σηματοδοτούν την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου για τα αίτια της ήττας.

Η δεύτερη άποψη, την οποία στηρίζει η «Ομπρέλα», αλλά και στελέχη από την ομάδα των προεδρικών, θέλει το συνέδριο να γίνει αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή κάπου στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι το σενάριο αυτό μοιάζει να είναι το πιο λογικό, έχει και αυτό τα προβλήματά του καθώς -όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- στην όλη κακή κατάσταση για τον Αλέξη Τσίπρα θα έρθει να προστεθεί και η ήττα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι πληροφορίες λένε ωστόσο ότι όλοι στην Κουμουνδούρου περιμένουν να ανάψει το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες, οι οποίες θα φέρουν τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο ή την Κυριακή.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά του για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε στους πιο στενούς συνεργάτες του.

Έτσι μοιραία το ερώτημα που υπάρχει σε όλους είναι πώς εννοεί την ανανέωση του κόμματός του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θέλει τη δημιουργία ενός νέου κόμματος ή την αναμόρφωση του παλαιού;

«Καλή η νέα κυβέρνηση»

Αίσθηση πάντως δημιούργησε η δήλωση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Αποστολάκη, ο οποίος χαρακτήρισε «καλή τη νέα κυβέρνηση», ενώ επεσήμανε ότι για τον «ίδιο το όριο στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές».

Εν τω μεταξύ, με το καλημέρα της νέας κυβέρνησης τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξαν το θέμα της υφυπουργού Υποδομών Χριστίνας Αλεξοπούλου, η οποία παλαιότερα είχε ταχθεί κατά των αμβλώσεων.

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι θα φτιάξει ‘‘κυβέρνηση ενός κόμματος, αλλά όχι ενός χρώματος’’, δεν φανταζόμασταν ότι στις ‘‘αποχρώσεις’’ θα περιλαμβάνονται και θέσεις της ΝΙΚΗΣ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Και επισημαίνεται ότι: «Η κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, νέα υφυπουργός Υποδομών, έχει τοποθετηθεί στο παρελθόν κατά της άμβλωσης και της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος, μιλώντας για τη θεωρία του ‘‘αγέννητου παιδιού’’. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μια σαφή απάντηση γι’ αυτή την επιλογή του. Όπως φαίνεται, στη ‘‘Δεξιά του Κυρίου’’ τα αυτονόητα δικαιώματα των γυναικών δεν έχουν θέση».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 28/6