«Αυτοί που μπορούν να υποβάλλουν ένσταση είναι ψηφοφόροι στις αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειες είτε και υποψήφιοι βουλευτές άλλων κομμάτων» σημειώνει ο συνταγματολόγος, κος Κώστας Χρυσόγονος, σχετικά με τους Σπαρτιάτες που μπήκαν στη Βουλή.

Ειδικότερα ο κ. Χρυσόγονος μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη αναφορικά με το κόμμα των Σπαρτιατών. Ο κ. Χρυσόγονος αναφέρθηκε στο κατά πόσο πιθανή είναι η ακύρωση εκλογής τους στην περίπτωση που αποδειχθεί  σχέση τους με τον κ.Κασιδιάρη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη των βουλευτών, που θα γίνει τις επόμενες μέρες, οποιοσδήποτε νομίζει ότι υπάρχουν παρανομίες στη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας μπορεί να υποβάλλει ένσταση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Μεταξύ αυτών των παρανομιών που θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι έγιναν θεωρητικά μπορεί να είναι ότι κακώς συμμετείχαν οι βουλευτές συγκεκριμένου κόμματος διότι το κόμμα αυτό εχει υποκρυπτόμενη ηγεσία από πρόσωπο καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση πράγμα το οποίο απαγορεύει ο εκλογικός νόμος.

Θα δούμε αν και εφόσον υποβληθούν τέτοιες ενστάσεις και από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα κρίνει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο το οποίο σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αργεί πολύ για να βγάλει τις αποφάσεις του δηλαδή πιστεύω ότι ως τα τέλη της χρονιάς, το πολύ αρχές του ’24 θα υπάρχει αυτή η απόφαση. Αν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει ότι κακώς ανακηρύχτηκαν αυτοί διότι υπήρχε υποκρυπτόμενη ηγεσία τότε μπορεί να διατάξει την έκπτωση τους και την κατανομή των εδρών αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα αναλόγως της εκλογικής τους δυνάμεως. Θεωρητικά θα μπορούσε να διατάξει ακόμα και την επανάληψη της ψηφοφορίας συνολικά αλλά του δίνει τη δυνατότητα το Άρθρο 32 παρ. 3 του κώδικα περί Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου αν κρίνει ότι είναι περιττή η επανάληψη της ψηφοφορίας απλώς να διορθώσει τη συγκεκριμένη πλημμέλεια. Εκτιμώ ότι είναι εντελώς απίθανο  να διατάξει επανάληψη της ψηφοφορίας για προφανείς πολιτικούς λόγους άρα απλώς θα ανακατένειμε τις έδρες».

Ερωτηθείς ποιοι μπορούν να υποβάλλουν ένσταση κατά της εγκυρότητας του κόμματος των Σπαρτιατών ανέφερε: «Δεν προβλέπεται κοινοβουλευτική ομάδα να προβάλει ένσταση ούτε κόμμα, αυτοί που μπορούν να υποβάλλουν ένσταση είναι ψηφοφόροι στις αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειες είτε και υποψήφιοι βουλευτές άλλων κομμάτων που θα ισχυριστούν ότι σε περίπτωση εκπτώσεως θα πάρουν αυτοί την έδρα».