Τηλεφώνημα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε το απόγευμα της Δευτέρας, 26 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Τούρκου Προέδρου για την ανάληψη των καθηκόντων του

Οι δύο άντρες συμφώνησαν να συνομιλήσουν εκ του σύνεγγυς στο Βίλνιους. Στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και τις 12 Ιουλίου.

Στην επίσημη συνάντηση του Βίλνιους, βασικό θέμα θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η διεύρυνση της Συμμαχίας. Εκεί θα φανεί εάν ο Ταγίπ Ερντογάν θα άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας.

Ελλάδα και Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς στη γείτονα έχουν έρθει πιο κοντά, κατεβάζοντας τους τόνους που είχαν οξυνθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο τα «αγκάθια» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν και θα φανεί πώς θα εξελιχθούν καθώς οι δύο χώρες βγαίνουν από εκλογές έχοντας ωστόσο τους ίδιους πρωταγωνιστές.

Στα ελληνοτουρκικά είχε αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην προεκλογική περίοδο, τονίζοντας τις κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα.