Η εκλογική «μάχη» της Κρήτης ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είχε τις ιδιομορφίες της και τα τοπικά της χαρακτηριστικά της, γι' αυτό και κάθε νομός απαιτούσε ξεχωριστή ανάγνωση.

Έτσι, για παράδειγμα, αν στο Λασίθι η επικράτηση της Κατερίνας Σπυριδάκη έναντι του Μανώλη Θραψανιώτη ήταν σχετικά εύκολη και άνετη, στο Ηράκλειο η εκλογή Παρασύρη ήταν περίπου αναμενόμενη κι έπαιζε η κόντρα για τη δεύτερη θέση.

Ωστόσο, η εκλογή στο Ρέθυμνο είχε εντελώς άλλα στοιχεία.


Γύρισε μπούμερανγκ στον Τσίπρα η υποψηφιότητά του στο Ρέθυμνο

Η μικρή διαφορά των 230 ψήφων ανάμεσα στα δυο κόμματα την πρώτη Κυριακή 21/05, έγινε τελικά απόλυτη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ, με πάνω από 3.000 ψήφους διαφορά.

Ο Μανόλης Χνάρης εξελέγη βουλευτής, αφήνοντας εκτός Βουλής τον Ανδρέα Ξανθό, παρά την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου στον νομό ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας.

Όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, η κάθοδος Τσίπρα λειτούργησε ως μπούμερανγκ , καθώς όχι μόνο δεν έκανε το «παιχνίδι» ντέρμπι, αλλά έδωσε κι αέρα επανεκλογής στο Μανόλη Χνάρη, αφού πολλοί Ρεθυμνιώτες πήγαν κόντρα στην πιθανότητα και μόνο να μην κατέληγε σε ντόπιο η δεύτερη έδρα του νομού.

Δεν ήταν μόνο που ο Μυλοπόταμος μίλησε υπέρ του κ. Χνάρη, αλλά και ο Δήμος Ρεθύμνου ήταν υπέρ του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας πως ακόμα και αρκετοί Νεοδημοκράτες μετακινήθηκαν υπέρ του πρώην αντιπεριφερειάρχη μόνο και μόνο για να «τιμωρήσουν» την επιλογή του Τσίπρα να κατέβει στο νομό τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα cretalive, κάποιοι παλιοί Πασόκοι, παραλλάσσοντας το γνωστό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ περί χρυσής χορηγίας του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, έλεγαν πως πραγματικός χορηγός της άνετης επανεκλογής του Μανόλη Χνάρη ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Άλλωστε, η διαφορά των 230 ψήφων ανάμεσα στα δυο κόμματα έγινε τώρα 3100, στοιχείο που δείχνει πόσο βοήθησε τον Χνάρη η κάθοδος Τσίπρα.

*Πληροφορίες: cretalive