Άνετη αυτοδυναμία πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει ποσοστό 40,56%, εξασφαλίζοντας 158 κοινοβουλευτικές έδρες. 

Η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση διενεργήθηκε με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που προβλέπει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, με την κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε για τη Νέα Δημοκρατία να έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς η είσοδος οκτώ κομμάτων στη Βουλή άλλαξε τους συσχετισμούς στην κατανομή των εδρών και προκάλεσε καραμπόλες στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, κυρίως στην Αττική. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί και την επόμενη ημέρα θα συνέλθει η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Οι βουλευτές της Αττικής

Δύο έδρες σε σχέση με τα αποτελέσματα του Μαΐου χάνει η Νέα Δημοκρατία από την εκλογική περιφέρεια του Βορείου Τομέα των Αθηνών. Από την καραμπόλα στη συγκεκριμένη περιφέρεια του Λεκανοπεδίου μένουν εκτός Κοινοβουλίου ο Γιώργος Κουμουτσάκος, που βρέθηκε στην όγδοη θέση στην κατάταξη με 26.501  ψήφους, και η Άρια Αγάτσα, η οποία είχε συγκεντρώσει 14.123 σταυρούς.

Δύο έδρες χάνει επίσης το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, όπου τον Μάιο είχαν εκλεγεί εννέα βουλευτές, με τον Τάσο Γαϊτάνη, ο οποίος κατετάγη 10ος ανάμεσα στους συνυποψηφίους του και την Ιωάννα Γκελεστάθη να μην επιτυγχάνουν την εκλογή τους στη Βουλή για τη νέα κυβερνητική περίοδο.

Δύο έδρες χάνει η ΝΔ στην Α΄ Αθηνών, όπου εκτός Κοινοβουλίου μένει ο Άγγελος Συρίγος και η Φωτεινή Πιπιλή, με τη ΝΔ να εκλέγει πέντε βουλευτές στην εν λόγω περιφέρεια. 

Επομένως εκλέγονται στην Α΄ Αθηνών: Κυριάκος Πιερρακάκης, Βασίλης Κικίλιας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Θάνος Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης και Άγγελος Συρίγος. Στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας εκλέγονται οι: Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης Νίκη Κεραμέως, Δημήτρης Καιρίδης, Ζωή Ράπτη και ο Νίκος Παπαθανάσης. 

Στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας βουλευτές αναδείχθηκαν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γιάννης Λοβέρδος και η Μαρία Συρεγγέλα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κρατήσει την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης και όχι της Δυτικής Αθήνας. Εκτός μένει ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, που είχε εκλεγεί στη Βουλή μίας ημέρας, η οποία προέκυψε από την προηγούμενη κάλπη. 

Στον Νότιο Τομέα, η ΝΔ εκλέγει εννέα βουλευτές, και συγκεκριμένα τους: Νίκο Δένδια, Τάκη Θεοδωρικάκο, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, Βασίλη Σπανάκη, Διονύση Χατζηδάκη, Χάρη Θεοχάρη, Γιάννη Καλλιάνο, Άννα Καραμανλή και Σοφία Βούλτεψη. 

Στην Α΄ Πειραιώς και Νήσων δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις με τους Κώστα Κατσαφάδο, Δόμνα Μιχαηλίδου και Νίκο Βλαχάκο να εκπροσωπούν τους Πειραιώτες στη νέα Βουλή, ενώ στη Β΄ Πειραιά εκλέγονται ο Γιώργος Βρεττάκος, Μιχάλης Λιβανός και Δημήτρης Μαρκόπουλος, ενώ την εκλογή του δεν πέτυχε ο Γιάννης Τραγάκης. 

Βουλευτές Ανατολικής Αττικής αναδείχθηκαν η Σοφία Ζαχαράκη, ο Μάκης Βορίδης, ο Στέλιος Πέτσας, ο Γιώργος Βλάχος και ο Βασίλης Οικονόμου. Στη Δυτική Αττική η ΝΔ κερδίζει δύο επιπλέον έδρες, με τον Βαγγέλη Λιάκο να επιστρέφει στα κοινοβουλευτικά έδρανα και να εκλέγεται ακόμη ο Σταμάτης Πουλής, πέρα από τους Γιώργο Κώτσηρα και Θανάση Μπούρα που είχαν εξασφαλίσει την είσοδό τους. 

Επιστρέφουν στη Βουλή

Στο Κοινοβούλιο επανέρχονται βουλευτές που εκπροσώπησαν τις περιφέρειές τους στην Εθνική Αντιπροσωπεία κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ωστόσο στην κάλπη του Μαΐου, με το σύστημα της απλής αναλογικής δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Έτσι στη Βουλή επιστρέφει ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ στην περιφέρεια της Φθιώτιδας εκλέγεται από τη χθεσινή κάλπη και ο Γιώργος Κοτρωνιάς. 

Eπιστρέφει στη Βουλή ακόμη η Φωτεινή Αραμπατζή ως βουλευτής Σερρών.

Βουλευτής θα είναι και αυτή την τετραετία ο Τάσος Δημοσχάκης από την εκλογική περιφέρεια του Έβρου. Στην εκλογική περιφέρεια Ημαθίας εκλέγονται ο Τάσος Μπαρτζώκας και ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ενώ τα Ιωάννινα εκτός από τον Κων. Τασούλα θα εκπροσωπήσουν η Μαρία Κεφάλα και ο Γιώργος Αμυράς.

Στον Νομό Κορινθίας επανεξελέγη η Μαριλένα Σούκουλη, που δεν είχε καταφέρει την εκλογή της στην προηγούμενη αναμέτρηση. Ο Θανάσης Λιούτας και η Κατερίνα Παπακώστα εκλέγονται στην περιφέρεια Τρικάλων, όπου η ΝΔ εξασφάλισε δύο επιπλέον έδρες.

Επιπροσθέτως στη Βουλή επιστρέφει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ως βουλευτής Κοζάνης, ο Περικλής Μαντάς εκπροσωπώντας τη Μεσσηνία και η Ασημίνα Σκόνδρα, που επανεξελέγη στην εκλογική περιφέρεια της Καρδίτσας

Οι πρωτάρηδες

Στους πρωτάρηδες της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής συγκαταλέγονται η Αγγελική Δεληκάρη από το ψηφοδέλτιο της Καβάλας, ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης που είναι ο τρίτος εκλεγείς στην περιφέρεια Χανιών με πρώτη τη Ντόρα Μπακογιάννη και δεύτερη τη Σέβη Βολουδάκη, ο Τέλης Σπανιάς εξελέγη στην Καρδίτσα, ο Σπύρος Κουλκουδίνας στην Πιερία και ο Μάρκος Καφούρος μπαίνει στη Βουλή για πρώτη φορά εκπροσωπώντας τα νησιά των Κυκλάδων, όπου η ΝΔ εξασφάλισε τέσσερις έδρες. 

Αν και έχουν ήδη μια ορκωμοσία Βουλής στο ενεργητικό τους -για ένα 24ωρο- στους «νεόκοπους» βουλευτές της ΝΔ μπορούμε να προσθέσουμε τον Λευτέρη Κτιστάκη στη Βοιωτία, τον Σπύρο Κυριάκη στην Πρέβεζα, τον Γιάννη Γιάτσιο στη μονοεδρική των Γρεβενών, τον Γιώργο Ιωάννη στη Χαλκιδική και τον Διαμαντή Γκολιδάκη στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου η ΝΔ χάνει μία έδρα με τον Δημήτρη Βενιέρη - Βελόπουλο να μην μπαίνει τελικά στη Βουλή

Στους νέους «γαλάζιους» της Βουλής είναι ο Χρήστος Καπετάνος στη Λάρισα, ο Κώστας Κεφαλογιάννης στο Ηράκλειο, ο Σπύρος Κουλκουδίνας στην Πιερία, ο Θανάσης Παπαθανάσης στην Αιτωλοακαρνανία, ο Φάνης Παπάς στη Β’ Θεσσαλονίκης και ο Σταύρος Παπασωτηρίου στη Φλώρινα.