Τέσσερις μεγάλες δομικές αλλαγές θα έχει η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με εκείνη που παρέδωσε την εξουσία στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Σαρμά πριν από έναν μήνα. Οι αλλαγές έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά το τελευταίο διάστημα με την επιμέλεια των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη (Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος, Γιάννης Μπρατάκος, Σταύρος Παπασταύρου) και τη «σφραγίδα» του προέδρου της ΝΔ.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες, προκειμένου το νέο κυβερνητικό σχήμα να είναι πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό.

Οι παρεμβάσεις

1) Δημιουργία νέου Υπουργείου Οικογένειας και Ισότητας, κάτι για το οποίο είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος του δημογραφικού. Το συγκεκριμένο υπουργείο θα πάρει αρκετές αρμοδιότητες από το Υπουργείο Εργασίας, καθώς και από άλλα υπουργεία. Για την πολιτική του ηγεσία προορίζεται η Σοφία Ζαχαράκη.

2) Αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου του αθλητισμού, με θέση αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού (αντί υφυπουργού) και παράλληλα μεταφορά του από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Υπουργείο Παιδείας - με στόχο μεταξύ άλλων να δοθεί περισσότερη έμφαση στον σχολικό αθλητισμό. Για τη θέση αυτή ακούγεται το όνομα του Γιάννη Οικονόμου.

3) Νέα θέση υπουργού Επικρατείας, με αρμοδιότητα την εποπτεία του κοινοβουλευτικού έργου και έδρα την οδό Ζαλοκώστα, ένα πόστο που φαίνεται να αναλαμβάνει ο Μάκης Βορίδης.

4) Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, που θα συγκεντρώσει υπό την εποπτεία του όλα τα μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία, δηλαδή κατά κύριο λόγο το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα ΣΔΙΤ, κ.ά. Επικρατέστερος για τον ρόλο αυτό είναι ο Νίκος Παπαθανάσης.

Οι σκέψεις που απορρίφθηκαν

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν γίνει και άλλες εισηγήσεις για δομικές αλλαγές στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως το σπάσιμο στα δύο του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών ή η συνένωση των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σκέψεις ωστόσο που τελικά απορρίφθηκαν.

Στόχος είναι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα που απαιτούνται για τις τέσσερις αυτές αλλαγές να ετοιμαστούν ταχύτατα, ώστε να μπορεί να γίνει αύριο η ορκωμοσία όλων των υπουργών.