Επόμενα βήματα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου που ξεκινά αύριο, είναι η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης την Δευτέρα και η ορκωμοσία των «300» που έχει ήδη οριστεί για την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου. Τελικός σταθμός, οι προγραμματικές δηλώσεις και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Αύριο στις 9 το πρωί, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα μεταβεί στο Μέγαρο της Βουλής όπου θα επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ο Κ. Τασούλας στην συνέχεια θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Ο Κ. Μητσοτάκης θα ορκιστεί εκ νέου πρωθυπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο, και μερικές ώρες μετά, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:00 θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
 
Στις 13:00 θα γίνει η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο λόγος που άμεσα θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση είναι πως, στις 12 Ιουλίου πρέπει να ταξιδέψει εκτός Ελλάδος ο νέος πρωθυπουργός, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στη Λιθουανία, που ξεκινά στις 11 Ιουλίου, έτσι το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουλίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Θα ακολουθήσουν τα νομοθετήματα που ήδη έχει προαναγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης όπως και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί από την τρέχουσα υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Σαρμά και ενδεχομένως κάποια σημαντικά νομοσχέδια.

Στόχος είναι μέσα στον Ιούλιο να ψηφιστούν τα πρώτα νομοσχέδια αρχής γενομένης από την επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους.

Οι ρυθμίσεις που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή θα αφορούν στην οργάνωση της κεντρικής διοίκησης, την κατανομή αρμοδιοτήτων και την λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου. Επίσης στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα υπάρξουν μετακινήσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων.

Μόλις ολοκληρωθεί η νομοθέτηση των πρώτων εκκρεμοτήτων, η Βουλή θα κλείσει για τις διακοπές του Αυγούστου προκειμένου να ανοίξει ξανά, μετά τις 20 Αυγούστου, χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.