Σαρωτική νίκη Μητσοτάκη με 40% έως 44%



Σαρωτική είναι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις σημερινές εκλογές με ιστορική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως δείχνουν τα exit polls που ανακοινώθηκαν με το κλείσιμο της κάλπης ώρα 19:00 το απόγευμα της Κυριακής 25 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας τα δημοσκοπικά ευρήματα του τελευταίου διαστήματος.

Συγκεκριμένα το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη λαμβάνει ποσοστό από 40% έως 44%, επίδοση που είναι μεγαλύτερη από αυτή της κάλπης του Μαίου και εξασφαλίζει αυτοδυναμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το exit poll που ανακοινώθηκε δίνει ποσοστά από 16,1% το χαμηλότερο έως 19,1% το υψηλότερο, επίδοση χαμηλότερη από αυτή των εκλογών του Μαίου.

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται στο exit poll των δημοσκοπικών εταιρειών να συγκεντρώνει ποσοστά από 10% έως 13% και το ΚΚΕ από 7,2% έως 9,2%.

Εντός Βουλής εμφανίζονται σύμφωνα με το exit poll και οι Σπαρτιάτες που καταγράφονται σε ποσοστό από 4% έως 6%.

Αντίθετα σε θρίλερ για είσοδο στη Βουλή αναμένεται να εξελιχθεί η βραδιά για τη Νίκη και την Ελληνική Λύση που συγκεντρώνουν ποσοστό από 2,3% έως 4,3% αλλά και για Πλεύση Ελευθερίας και ΜεΡΑ25 που καταγράφονται σε ένα εύρος από 2% έως 4%.

Αναλυτικά η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

ΝΔ: Από 39% έως 42% / 158 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: Από 16,3% έως 19,3% / 47 έδρες

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ: Από 11,2% έως 13,2% / 33 έδρες

ΚΚΕ: Από 6,5% έως 8,5% / 20 έδρες

Ελληνική Λύση: Από 3,6% έως 5,6% / 12 έδρες

Νίκη: Από 2,7% έως 4,7% / 10 έδρες

Πλεύση Ελευθερίας: Από 2,1% έως 4,1% / 8 έδρες

Σπαρτιάτες: Από 3,6% έως 5,6% / 12 έδρες

ΜεΡΑ25: Από 1,4% έως 3,4%
















Το υπουργείο Εσωτερικών, με νέα ενημέρωσή του μίλησε για τα νεότερα κατά την εξέλιξη της διαδικασίας στις σημερινές εκλογές.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ανέφερε ότι, με βάση τα στοιχεία που είχαν εισαχθεί στο σύστημα μέχρι τις 16:30 από 18.794 εκλογικά τμήματα, δηλαδή ποσοστό 87% των συνολικών εκλογικών τμημάτων, «η συμμετοχή ανερχόταν στο 40,77%». 

Την ίδια ώρα στις εκλογές του Μαΐου, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 48,76%, δηλαδή η συμμετοχή είναι μειωμένη κατά περίπου 8%.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των δικαστικών αντιπροσώπων από το 88% των εκλογικών τμημάτων, σχεδόν 2,5 ώρες πριν την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας είχαν ψηφίσει 3.564.116 εκλογείς.

Ο κ. Σταυριανουδάκης ανέφερε επίσης ότι περί τις 20:30 θα υπάρχει ασφαλής εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα, σε ποσοστά και αριθμό εδρών των κομμάτων και ποιοι συνδυασμοί θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής σημειώθηκαν στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών, στη Β’ Θεσσαλονίκης, στην Ανατολική Αττική, στη Φθιώτιδα, στον Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών και στο Ηράκλειο Κρήτης. 
Στον αντίποδα, χαμηλότερη είναι η συμμετοχή στην Κεφαλονιά, στην Ευρυτανία, στη Λακωνία, στη Λευκάδα και στη Φλώρινα. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη μέχρι τώρα συμμετοχή σημειώνεται στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών (48,13%) και η μικρότερη στη Φλώρινα (25%)

Αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες στις 19:00 θα δημοσιευθεί το μεγάλο exit poll των εταιριών δημοσκοπήσεων, ενώ θα ακολουθήσει ένα ακόμη exit poll, περίπου μια ώρα μετά.

Το exit poll θα διεξαχθεί από κοινού από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB HELLAS A.E., Pulse και GPO. Το exit poll θα διενεργηθεί για λογαριασμό των καναλιών Mega (συνεργάζεται με τη Metron Analysis), Open (συνεργάζεται με την ΜRB), Star (συνεργάζεται με την GPO), Alpha (συνεργάζεται με την Alco), ΑΝΤ1 (συνεργάζεται με τη Marc) και ΣΚΑΪ (συνεργάζεται με την Pulse), ενώ στο κοινό exit poll θα συμμετέχει και το Action24.


Πώς άνοιξαν οι κάλπες

Άνοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, με τις κάλπες να αναμένεται να κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Οι εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ήδη οι πρώτοι ψηφοφόροι έχουν φτάσει στα εκλογικά κέντρα, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το πρώτο αποτέλεσμα εκτιμάται στις 20:30 το βράδυ, αφού αυτές οι εκλογές πραγματοποιούνται με λίστα και δεν θα χρειαστεί καταμέτρηση σταυρών.

Σημειώνεται ότι οι ψηφοφόροι, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους, ακόμα κι αν έχει λήξει.

Εναλλακτικά δεκτό είναι κάθε έγγραφο ταυτοπροσωπίας, όπως άδεια οδήγησης.

Ψήφισε στο 44ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Το εκλογικό της δικαίωμα στο 104ο εκλογικό τμήμα, το 44ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Μηλιαράκη 57-59 & Κουρτίδου), άσκησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κατά την αποχώρησή της, η κ. Σακελλαροπούλου δεν έκανε κάποια δήλωση.

5919174_3
5919178_3
5919176_3
5919175_3



Στη Θεσσαλονίκη ψήφισε ο Κυριάκος Βελόπουλος

Ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος ψήφισε στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.

Όπως στις 21 Μαΐου, έτσι και σήμερα, ο Κυριάκος Βελόπουλος ψήφισε στο 637ο εκλογικό τμήμα, στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης.

«Όταν θα πάνε οι Έλληνες στο παραβάν, να σκεφτούν λογικά» δήλωσε λίγο πριν μπει στο εκλογικό κέντρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» μπήκε σε λάθος εκλογικό τμήμα.

Υπουργείο Εσωτερικών: Στο 11,29% η συμμετοχή έως τις 10:30 το πρωί

Σε μια πρώτη ενημέρωση για την εξέλιξη της διαδικασίας στις σημερινές εκλογές προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Σταυριανουδάκης, ανέφερε αρχικά ότι «η ημέρα ξεκίνησε ομαλά, όλα τα εκλογικά τμήματα καλύφθηκαν από δικαστικούς αντιπροσώπους».

Στη συνέχεια, είπε ότι με τα στοιχεία που είχαν εισαχθεί στο σύστημα μέχρι τις 10:30 το πρωί από 17.130 δικαστικούς αντιπροσώπους, δηλαδή ποσοστό 80% των συνολικών εκλογικών τμημάτων, «η συμμετοχή ανερχόταν στο 11,29%, καθώς είχαν ψηφίσει 888.995 πολίτες».

Η μεγαλύτερη συμμετοχή ήταν στο Ηράκλειο, την Ανατολική Αττική, τον Έβρο τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής είχαν σημειωθεί σε Φλώρινα, Κεφαλονιά, Ευρυτανία και Καστοριά.

Στην Πάτρα ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου

Στην Πάτρα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε στο 2ο Γυμνάσιο Πατρών, όπως και στις εκλογές στις 21 Μαΐου.

«Η Δημοκρατία απειλείται από τη συγκέντρωση πλούτου, μέσων ενημέρωσης στα χέρια των λίγων. Σήμερα κάνουμε το καθήκον μας, επιλέγοντας τους εκπροσώπους στο πολιτικό μας σύστημα. Αλλά η δημοκρατία δεν είναι μόνο οι εκλογές, γι' αυτό και από αύριο συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δημοκρατία», δήλωσε.

Στου Γκύζη ψήφισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στου Γκύζη στο 111ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, στην οδό Κεδρηνού και Δήμου Τσέλιου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η επικεφαλής της «Πλεύση Ελευθερίας» έφτασε στο εκλογικό τμήμα μόνη, χωρίς να συνοδεύεται από κάποιον συνεργάτη της, χαμογελαστή και αισιόδοξη. 

«Σήμερα είναι πολύ σημαντική μέρα, είναι η ευκαιρία μας, η στιγμή μας, να μην αφήσουμε να περάσουν άλλα 4 χρόνια. Πάμε με αισιοδοξία, αγάπη και δύναμη» δήλωσε στους δημοσιογράφους. Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες λέγοντας σε συζητήσεις με τον κόσμο που τη χαιρετουσε ότι τα μηνύματα είναι πολύ θετικά.

Στην Κηφισιά ψήφισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 361ο εκλογικό τμήμα (Λεβίδου 42), άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ συνομίλησε με πολίτες που ήταν συγκεντρωμένοι στο σχολείο, δεχόμενος επευφημίες και χειροκροτήματα από τους παρισταμένους.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και στις κάλπες στις 21 Μαΐου, επέλεξε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα επιδεικνύοντας την ψηφιακή του ταυτότητα, μέσω της σχετικής εφαρμογής.

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περίμενε να ψηφίσουν και τα παιδιά του, Κωνσταντίνος και Δάφνη.

Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις για την εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα των εκλογών. 

«Σήμερα τον λόγο τον έχουν οι πολίτες και η Δημοκρατία. Ψηφίζουμε για δεύτερη φορά για να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση. Οι πολίτες θα κάνουν το καθήκον τους με ωριμότητα. Οι πολίτες θα ψηφίσουν για την προσωπική τους ευημερία, για το καλό το δικό τους, για το καλό της οικογένειάς τους. Θα ψηφίσουν για μια πατρίδα που θα προσφέρει συνθήκες ευημερίας και κοινωνικής ισότητας σε όλους τους Έλληνες. Εύχομαι καλή ψήφο και η συμμετοχή σε αυτή την εκλογική διαδικασία να είναι αυξημένη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο Αρκαλοχώρι ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου (εκλογικό τμήμα 431). 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε εκεί που είχε ψηφίσει και στις 21 Μαΐου και κάλεσε τους πολίτες να ενισχύσουν τον ΠΑΣΟΚ ό,τι κι αν επέλεξαν στις 21 Μαΐου.

Όπως είπε, «αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μην έχουμε άλλα τέσσερα χαμένα χρόνια στο εκλογικό μας σύστημα».

Στο Παλαιό Φάληρο άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Γιάνης Βαρουφάκης

Στο Παλαιό Φάληρο άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στις προηγούμενες εκλογές είχε ψηφίσει στο Πέραμα, ωστόσο τώρα ψήφισε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου, στην οδό Αχιλλέως 34.

Σημειώνεται πως μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν και η κόρη του, Ξένια.

Στο Περιστέρι ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας

Στο 1ο δημοτικό σχολείο Περιστερίου (Παναγή Τσαλδάρη 2) βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμαΠροσερχόμενος στο σχολείο τον Αλέξη Τσίπρα υποδέχτηκαν υποστηρικτές του κόμματός του οι οποίοι τον χειροκροτούσαν.

5918944
5918945
5918943__1_



«Η σημερινή αναμέτρηση κρίνει τη ζωή μας και την ποιότητα της Δημοκρατίας», δήλωσε κατά την αποχώρησή του. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή κοινωνία.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

«Στη σημερινή τελική και κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα κρίνεται ποιος και πως θα κυβερνήσει τα επόμενα χρόνια, κρίνεται η ζωή μας την επόμενη τετραετία, αλλά κρίνεται και η ποιότητα της δημοκρατίας. Κρίνεται αν την επόμενη ημέρα θα έχουμε μία κυβέρνηση ανεξέλεγκτη ή ισορροπία στη δημοκρατία και στο πολιτικό μας σύστημα. Αν θα έχουμε ισχυρή αντιπολίτευση να ελέγχει την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να παίξει αξιόπιστα αυτό το ρόλο. Να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνίας, να εκπροσωπήσει την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά και να παίξει έναν ρόλο εξισορροπητικό στο σύστημα και στη δημοκρατία. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή κοινωνία και υγιής δημοκρατία αύριο».

Στη Λαμία ψήφισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας - Δεν του έδωσαν ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Στη Λαμία ψήφισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 137ο εκλογικό τμήμα του ΤΕΕ Λαμίας (πρώην Μουστάκειο – Καποδιστρίου 27). Επεισοδιακή ήταν ωστόσο η ψηφοφορία, καθώς στον πάκο με τα ψηφοδέλτια που του έδωσαν δεν υπήρχε… αυτό του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας βγήκε από το παραβάν και είπε τι συμβαίνει και έτσι η εφορευτική του έδωσε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Με αυτό το ευτράπελο, ολοκλήρωσε την διαδικασία και έριξε στην κάλπη την «κόκκινη» ψήφο, λέγοντας στην δικαστική αντιπρόσωπο «γίναμε viral».

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε: «Καλή δύναμη, σήμερα πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε. Για να κάνουμε το ΚΚΕ πιο ισχυρό να πάει πιο ψηλά για να μπορέσει να υπάρξει ισχυρή μαχητική αντιπολίτευση 100% και στη Βουλή και στους λαϊκούς αγώνες».

Ψήφισε στην Πύλο ο Αντώνης Σαμαράς

Στην Πύλο άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο, συνομίλησε με πολίτες.

Ο Αντώνης Σαμαράς έριξε την ψήφο του στον τόπο καταγωγής του και ευχήθηκε να υπάρχει μια ομαλή διαδικασία.

Ψήφισε στη Θεσσαλονίκη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

Στο 163 Εκλογικό Τμήμα, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο στον Άγιο Ελευθέριο Θεσσαλονίκης ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος προσερχόμενος δεν έκανε καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Καραμανλής κατά την αποχώρησή του συνομίλησε με πολίτες, ενώ απέφυγε να κάνει κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους.

Πώς ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού

Ομαλά διεξήχθη η ψηφοφορία των απόδημων Ελλήνων σε 102 εκλογικά τμήματα σε 35 κράτη. Στο 81,6% ανήλθε η προσέλευση στις κάλπες που στήθηκαν στην Κύπρο.

Βέλγιο: Μαζική η συμμετοχή

Στο Βέλγιο οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 19:00. Στις Βρυξέλλες, λειτούργησαν τέσσερα εκλογικά τμήματα αντί τριών που είχαν στηθεί στις εκλογές του Μαΐου.

Συνολικά, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στη βελγική πρωτεύουσα ήταν 1.716 και στην Αμβέρσα 75.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βέλγιο, Θωμάς Θωμόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ομαλά εξελίχθηκε και αυτή τη φορά η εκλογική διαδικασία. Οι Έλληνες του Βελγίου συμμετείχαν και πάλι μαζικά και με ενθουσιασμό. Η εμπειρία μας από την εκλογική διαδικασία του Μαΐου μάς βοήθησε να κάνουμε κάποιες βελτιώσεις και σε συνάρτηση με το γεγονός ότι λειτούργησαν τέσσερα τμήματα στις Βρυξέλλες, επέτρεψε την ταχύτερη ροή της διαδικασίας».

Κύπρος: Στο 81,6% η προσέλευση

Από το σύνολο των 1.543 εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 1.260 προσήλθαν στα πέντε εκλογικά κέντρα της Κυπριακής Δημοκρατίας που στήθηκαν για τις βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας, γεγονός που συνεπάγεται προσέλευση της τάξεως του 81,6%.

Συγκεκριμένα, στο Α’ εκλογικό τμήμα Λευκωσίας, από τους 437 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 363. Στο β’ εκλογικό τμήμα Λευκωσίας από τους 456 ψήφισαν οι 366.

Στη Λάρνακα, από τους 242 εγγεγραμμένους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφισαν οι 205. Στη Λεμεσό, ψήφισαν 246 από σύνολο 313, ενώ στην Πάφο, 80 πολίτες από σύνολο 95 εγγεγραμμένων προσήλθαν στις κάλπες.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές της 20ης Μαΐου, η προσέλευση ήταν 91,6%.

Ιταλία: Στις κάλπες περίπου τα δυο τρίτα των εχόντων δικαίωμα

Όπως ανέφεραν πηγές της ελληνικές πρεσβείας στην Ρώμη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκλογική διαδικασία, στα τρία τμήματα της ιταλικής πρωτεύουσας, του Μιλάνου και της Βενετίας, διεξήχθη απόλυτα ομαλά και η προσέλευση διαμορφώθηκε περίπου στα δυο τρίτα των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Στη Ρώμη είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν 154 πολίτες, στο Μιλάνο 229 και στη Βενετία 63. Σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, αυτή τη φορά μετέβησαν για να ψηφίσουν, στη Βενετία, και Έλληνες οι οποίοι ζουν μόνιμα στη Σλοβενία.

Όπως είχε συμβεί και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, μετέβησαν στη Ρώμη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και Έλληνες της Ιταλίας, οι οποίοι ζουν σε περιοχές που βρίσκονται σε σημαντική απόσταση από την Αιώνια Πόλη όπως, για παράδειγμα, στην Κατάνη και στο Παλέρμο της Σικελίας.

Βρετανία: Ομαλά διεξήχθη η διαδικασία

Από τους περίπου 170.000 Έλληνες, που ζουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τελικά κατάφεραν να εγγράφουν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 5.624 άτομα. Πρόκειται για τους περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού, όχι μόνο ποσοστιαία αλλά και σε απόλυτο αριθμό, που δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν στο τόπο διαμονής τους. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στις εκλογές του Μαΐου. Παράλληλα είναι αξιοσημείωτη η αύξηση των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, η οποία αγγίζει το 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για άτομα μέχρι 45 ετών. Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία την τελευταία δεκαετία.

Όπως επεσήμανε ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο Ιωάννης Τσαούσης, η διαδικασία όπως και την προηγούμενη φορά κινήθηκε ομαλά, ενώ τα όποια μικροπροβλήματα που μπορεί να δημιουργήθηκαν επιλύθηκαν άμεσα από τους επόπτες και το προσωπικό της πρεσβείας.

Οι ψηφοφόροι άρχισαν να καταφθάνουν από νωρίς το πρωί. Στο Λονδίνο η διαδικασία κύλησε εξαιρετικά ομαλά, με το προσωπικό της πρεσβείας να βρίσκεται επί ποδός από την πρώτη στιγμή μέχρι αργά το βράδυ, βοηθώντας και δίνοντας οδηγίες σε όσους άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο κόσμος έδειχνε να απολαμβάνει την ευκαιρία που του δόθηκε να ψηφίσει για δεύτερη φορά στο εξωτερικό. Όλοι σχεδόν δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι επεσήμαναν τη δυσκολία που αντιμετώπισαν για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Πάντως, όπως επεσήμαναν αρκετοί ψηφοφόροι, «έχει γίνει μια παρά πολύ καλή αρχή και είναι σχεδόν βέβαιο πως στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι ψηφοφόροι θα είναι πολύ περισσότεροι».

Με το που έκλεισαν οι κάλπες, οι εφορευτικές επιτροπές καταμέτρησαν τους φακέλους χωρίς να τους ανοίξουν. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια θα φτάσουν σήμερα αεροπορικώς στην Αθήνα και, με αστυνομική συνοδεία, θα καταλήξουν στο Εφετείο Αθηνών. Εκεί θα γίνει και η καταμέτρηση των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σε όλη τη Βρετανία δημιουργήθηκαν 13 εκλογικά τμήματα. Στο Λονδίνο 9 και από ένα σε: Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Μπέρμιγχαμ, και Ληντς.

Γαλλία: Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ψήφισαν οι περίπου 1.000 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ψήφισαν οι περίπου 1.000 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Έλληνες της Γαλλίας όπου οι κάλπες έκλεισαν στις επτά τοπική ώρα, οκτώ ώρα Ελλάδας. Στη Γαλλία υπήρξαν πέντε εκλογικά τμήματα σε τέσσερις πόλεις και συγκεκριμένα δυο στο Παρίσι και από ένα στη Νάντη, στη Νικαια και στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η αποχή κινήθηκε λίγο-πολύ στα ίδια επίπεδα με αυτά των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Γερμανία:  Άνω του 70% η συμμετοχή

Ομαλά ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας των αποδήμων στη Γερμανία, με το ποσοστό συμμετοχής να ξεπερνάει το 70%.

Στο σύνολο των 17 εκλογικών τμημάτων που λειτούργησαν στη χώρα για τις ελληνικές εκλογές ήταν εγγεγραμμένοι 3.885 εκλογείς (+185 από τις εκλογές του Μαΐου) και προσήλθαν στις κάλπες οι 2.804.

Στις εκλογές του προηγούμενου μήνα η συμμετοχή των αποδήμων στη Γερμανία είχε φθάσει το 83%.

Ζευγάρι πήγε να ψηφίσει αμέσως μετά το γαμήλιο γλέντι

Σε εκλογικό τμήμα της Κηφισιάς βρέθηκε μια νύφη και ένας γαμπρός, λίγες ώρες μετά τον γάμο και το γαμήλιο γλέντι τους.

Όπως είπαν, μόλις τελείωσε το γαμήλιο γλέντι, προσήλθαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και στη συνέχεια θα φύγουν για το ταξίδι του μέλιτος.

Πού ψηφίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Άνοιξαν πριν λίγο οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές του 2023 και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της χώρας θα μεταβούν στα εκλογικά κέντρα που τους αντιστοιχούν, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10:30 στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 361ο εκλογικό τμήμα (Λεβίδου 42).

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρροπούλου, θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στις 12 το μεσημέρι στο 104ο εκλογικό τμήμα, στο 44ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών (Μηλιαράκη 57-59 & Κουρτίδου).

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, θα ψηφίσει αυριο στις 10:30 στο 1ο δημοτικό σχολείο Περιστερίου (Παναγή Τσαλδάρη 2).

Υπενθυμίζεται ότι η Δυτική Αθήνα είναι μια από τις 3 περιφέρειες όπου είναι υποψήφιος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα αύριο , στις 10.30, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου (εκλογικό τμήμα 431).

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, θα ασκήσει αύριο το εκλογικό του δικαίωμα, στις 10:00, στο 137ο εκλογικό τμήμα του ΤΕΕ Λαμίας (πρώην Μουστάκειο), Καποδιστρίου 27.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνης Βαρουφάκης, ψηφίζει στις 10:30 στο 1072 ΕΤ, 2o Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου (Αχιλλέως 34).

Στις 10.30 το πρωί στο 111ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, στην οδό Κεδρηνού και Δήμου Τσέλιου στην περιοχή Γκύζη, θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αρκετά είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε εκλογικά τμήματα, στα οπαία δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.


Προβλήματα με την εφορευτική επιτροπή σε πολλά εκλογικά κέντρα

Αυτό το γεγονός παρακωλύει την εκλογική διαδικασία και αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, αφού κλείσουν οι κάλπες.

Πάντως, ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει δικαίωμα να ζητήσει από πολίτες, οι οποίοι προσέρχονται να ψηφίσουν, να καθίσουν και να γίνουν μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

Την πρόσβαση στην κάλπη για τα Άτομα με Αναπηρία θα διευκολύνουν και στις σημερινές εκλογές, όπως συνέβη και στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, οι «ειδικά διαμορφωμένοι χώροι».

Ειδικότερα, με άρθρο που συμπεριελήφθη στον εκλογικό νόμο ('Αρθρο 83, παρ. 3Α του π.δ. 26/2012) και τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, προβλέπεται η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένου χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα στα εκλογικά τμήματα που δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας ΑμεΑ. Ως εκ τούτου, επισημαίνεται ότι οι οικείοι δήμοι οφείλουν να φροντίσουν για τη δημιουργία του ειδικά διαμορφωμένου χώρου και να ορίσουν αρμόδιο υπάλληλο.

Παράλληλα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι καλούνται να συνδράμουν τον εκλογέα προκειμένου να ασκήσει απρόσκοπτα το εκλογικό του δικαίωμα.

Ποιοι έχουν πρόσβαση εντός του διαχωριστικού

Υπενθυμίζεται ότι στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν:

α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος

β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου.

Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία.

Ελεύθερη η διέλευση από τα διόδια

Ελεύθερα μπορούν να διέρχονται τα οχήματα από τους σταθμούς των διοδίων, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου), για τις εκλογές 2023 της 25ης Ιουνίου ως είθισται, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι εκλογείς που θα χρειαστεί να ταξιδέψουν στα μέρη καταγωγής τους, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σημειώνεται πως οι μπάρες των διοδίων είναι σηκωμένες από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 23 Ιουνίου για όσους οδηγούς διέρχονται από τα διόδια της επικράτειας, ενώ, το χρονικό διάστημα που ο καθένας θα μπορεί να περάσει από τα διόδια χωρίς να πληρώσει, θα ολοκληρωθεί στις 08:00 το πρωί της Δευτέρας 26 Ιουνίου.

Δικαστική αντιπρόσωπος πήρε μαζί της σύζυγο, γιο και ανιψιό, για να τη βοηθήσουν

Οικογενειακή υπόθεση φαίνεται πως είναι οι εκλογές για μια δικαστική αντιπρόσωπο σε εκλογικό τμήμα της Θεσσαλονίκης.

Η δικαστική αντιπρόσωπος, έχοντας την εμπειρία από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου δεν είχαν προσέλθει τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, αποφάσισε να επιστρατεύσει την οικογένειά της.

Έτσι, η κ. Γεωργιάδου στο 164ο εκλογικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, ζήτησε τη βοήθεια από τον σύζυγό της, τον γιο της και τον ανιψιό της, όπου πήγαν μαζί της, προκειμένου να τη βοηθήσουν. Έψαχναν για εφορευτική επιτροπή

Στην αναζήτηση μελών της εφορευτικής επιτροπής βρίσκονται στο 1ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο 162ο τμήμα, καθώς από τις 7:00 π.μ. που άνοιξε το εκλογικό τμήμα, η δικαστική αντιπρόσωπος είναι μόνη της και δεν έχει εμφανιστεί η Εφορευτική Επιτροπή

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ψηφοφόροι άρχισαν να έρχονται, ενώ τουλάχιστον 600 είναι τα εκλογικά τμήματα στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Πάντως, όπως υποστηρίζουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, η εκλογική διαδικασία, αυτή τη φορά, είναι πολύ πιο εύκολη, καθώς δεν υπάρχει καταμέτρηση σταυρών.

Αφιερωμένο στην εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται στην Ελλάδα το doodle της Google

Στις ελληνικές εκλογές έχει αφιερώσει ένα doodle η Google σήμερα 25/06.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, το Doodle της Google ανέφερε πως ήταν οι πρώτες εκλογές από το 1990 στις οποίες δεν θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που καταργήθηκε με τον νόμο 4406/2016, αλλά εκείνο της απλής αναλογικής.

Αυτήν τη φορά δεν υπάρχει κάποιο κείμενο που να συνοδεύει το doodle.

Το δεύτερο doodle της Google για σήμερα είναι αφιερωμένο στην Ημέρα Κράτους της Σλοβενίας.

Με φουστανέλα, νταούλια, ζουρνάδες και χορούς ψήφισε ο… «Αλέξης Τσίπρας»

Στις κάλπες προσήλθαν με στολές και νταούλια στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου και μεταξύ των χορευτών ήταν και ο … Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, στο Ευηνοχώρι Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Μεσολόγγι, κάποιοι αποφάσισαν να φτάσουν με μουσικούς ρυθμούς στο εκλογικό τμήμα.

Έτσι, δύο παρέες σχολώντας από πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη, έφτασαν στις 7:30 το πρωί στο Γυμνάσιο του χωριού, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο, έριξαν και έναν χορό.

Με νταούλια, ζουρνάδες και παραδοσιακές στολές ξεκίνησαν να χορεύουν παραδοσιακούς.

Ανάμεσα στους χορευτές ήταν και ένας άνδρας εν ονόματι Αλέξης Τσίπρας.

Η Φίνος Φιλμ «ξαναχτυπά» με νέο βίντεο για να ευχηθεί «καλή ψήφο»

Η Φίνος Φιλμ «ξαναχτυπά» με νέο βίντεο, με στιγμιότυπα από παλιές ελληνικές ταινίες, για να ευχηθεί «καλή ψήφο» σε όσους πάνε στις κάλπες, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ειδικότερα, με αφορμή τις εθνικές εκλογές του 2023, η Φίνος Φιλμ ανέβασε στα social media βίντεο με αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες, με μεγάλους πρωταγωνιστές να μιλούν για τις εκλογές και την Κυριακή, την ημέρα που είθισται να διεξάγονται.

Κυριακή κοντή γιορτή! Καλή ψήφο! 🎬 #Εκλογές2023 #GreekElections #Κυριακή #finosfilm #greekcinema #greekmovies #ellinikestainies #greekactors #greekartists #vintagemovies #retromovies #50s #60s #70s #goldencinema #greekhollywood

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023