Δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, στις 21.00 απόψε, θα γνωρίζουμε τα ποσοστά και τις έδρες των κομμάτων, τους βουλευτές που εκλέγονται, καθώς και το μέγεθος της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας της ΝΔ. Τα αποτελέσματα αναμένεται να βγουν νωρίτερα από ό,τι την 21η Μαΐου, μέσω των συσκευών SRT με τις οποίες είναι εφοδιασμένοι όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.
«Την προηγούμενη φορά είχαμε σχεδόν το 90% των αποτελεσμάτων πριν από τις 22.00», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι τώρα θα τα έχουμε ακόμα γρηγορότερα».
Η ψηφοφορία θα διαρκέσει 12 ώρες, από τις 7.00 π.μ. ως τις 7.00 μ.μ., στα ίδια τμήματα όπου είχαν ψηφίσει οι εκλογείς την 21η Μαΐου. Ελάχιστες αλλαγές θα γίνουν σε 30 εκλογικά τμήματα που χρησιμοποιούνται ως εξεταστικά κέντρα στα ειδικά μαθήματα των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Οι διαφορές

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που δίνει στο πρώτο κόμμα μέχρι και 50 έδρες επιπλέον με ποσοστό 40% και άνω, από όσες θα κέρδιζε με το προηγούμενο σύστημα της απλής αναλογικής. Ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, όπως και την προηγούμενη φορά.
Σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να βάλουν σταυρό προτίμησης. Η σειρά εκλογής των βουλευτών στα ψηφοδέλτια έχει καθοριστεί από την ηγεσία κάθε κόμματος. Με αυτή τη σειρά καταλαμβάνονται οι έδρες που εκλέγει κάθε κόμμα σε κάθε Εκλογική Περιφέρεια.
Δεν ισχύουν τα ψηφοδέλτια των προηγούμενων εκλογών. Αν βρεθούν στην κάλπη, είναι άκυρα. Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με νέα ψηφοδέλτια που τυπώθηκαν όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος.
Αν κατά λάθος μπει σταυρός, είναι στην κρίση του δικαστικού αντιπροσώπου να το ακυρώσει ή όχι.

Ετεροδημότες και απόδημοι

Οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που ψήφισαν και την 21η Μαΐου, αυξήθηκαν κατά 30.000 και μπορούν να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν από την εφαρμογή του ΥΠΕΣ «Μάθε πού ψηφίζεις» (https://mpp. ypes.gov.gr/).
Χθες ψήφισαν οι 25.610 Έλληνες που κατοικούν μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό, σε 102 εκλογικά τμήματα, αριθμός που είναι κατά 3.000 αυξημένος σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Όσοι ψήφισαν στο εξωτερικό την 21η Μαΐου και δεν έκαναν αναστολή της εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέχρι τις 26 Μαΐου, δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν στον δήμο βασικής εγγραφής, αλλά μόνο στο εκλογικό τμήμα του εξωτερικού όπου είναι εγγεγραμμένοι.