Στην Κρήτη, ολοκλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στους πολίτες του Ηρακλείου.





Το κυριότερα σημεία της ομιλίας του

«Εδώ στο ιστορικό κάστρο της δημοκρατικής παράταξης συναντάται σήμερα η μνήμη με την ελπίδα» είπε ξεκινώντας την τελευταία του προεκλογική ομιλία από το Ηράκλειο ο Νίκος Ανδρουλάκης.



«Την Κυριακή το βράδυ 25 Ιουνίου σας δεσμεύομαι ότι ξαναπιάνουμε το νήμα της ιστορίας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Εδώ από το δημοκρατικό Ηράκλειο καλώ κάθε πατριώτη, κάθε προοδευτικό, κάθε δημοκράτη, ότι κόμμα κι αν ψήφισε στις 21 Μαϊου να εμπιστευτεί το κίνημά μας, σε αυτή τη νέα πορεία, στην ανανέωση, στην αξιοπρέπεια, στην προοπτική. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό με μπροστάρη τη νέα γενιά, με μπροστάρη τον ελληνικό λαό, γυρνάμε σελίδα, ξαναγινόμαστε πρωταγωνιστές» είπε σε άλλο σημείο ο Νίκος Ανδρουλάκης.



Για τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης, καθώς πέρασαν 25 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή μας, Ανδρέα Παπανδρέου. Του Ανδρέα που αγάπησε όσο κανέναν άλλο ο ελληνικό λαός. Του πολιτικού που σφράγισε όσο κανένας άλλος την ιστορία της πατρίδας μας. Που αγωνίστηκε για κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια. Εγγυήθηκε την προκοπή όλων των Ελλήνων. Είναι ο πιο γνωστός Έλληνας πρωθυπουργός μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πέρα από τα όρια της Ευρώπης».



Για την Υγεία

«Έχουμε χρέος να υπηρετήσουμε όπως άλλοτε τον λαό και την πατρίδα, να υπηρετήσουμε τις ανάγκες του ελληνικού λαού για αξιοκρατία, ισχυρή δημόσια παιδεία και ισχυρή δημόσια υγεία. Οι νέοι μας χρειάζονται εφόδια για το μέλλον και αυτή η παράταξη θα υπηρετήσει πιστά τις νεότερες γενιές».



Για Μητσοτάκη και Τσίπρα

«Για μια Ελλάδα νέα θα παλέψουμε κάθε μέρα. Για την Ελλάδα της προκοπής, για την Ελλάδα της δημιουργίας, για την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη, την Ελλάδα πρωταγωνιστή».

«Αδίκως περίμεναν στην Πάτρα με βάγια τον κ. Μητσοτάκη, δεν μπορεί να κάνει θαύματα ο κ. Μητσοτάκης, το μόνο θαύμα που μπορεί να κάνει είναι να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό».

«Στις 21 Μαϊου οι πολίτες αποδοκίμασαν τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή αποδείχτηκε μια αναποτελεσματική κυβέρνηση που διέψευσε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, είπε πολλά που ήξερε ότι δεν μπορούν να γίνουν, μόνο και μόνο για τις καρέκλες και την εξουσία».



«Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να ακυρώσει τις αξίες της Αριστεράς, που εμείς τιμούμε ιστορικά, γιατί είμαστε η παράταξη της σύγχρονης κεντροαριστεράς. Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να περιφρονήσει τους αγώνες πολλών ετών της Αριστεράς, όταν από την απόγνωσή του λίγο πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές κάλεσε του δήθεν παραστρατημένους Χρυσαυγίτες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, θα τον ακολουθεί για πάντα αυτό».

«Η Κρήτη θα γίνει και πάλι το κάστρο της δημοκρατική παράταξης. Έχουμε χρέος να της δώσουμε το πολιτικό χρώμα που της ταιριάζει, το πράσινο της ελπίδας, το πράσινο του ΠΑΣΟΚ».

«Κύριε Τσίπρα κατάφερες να κάνεις τη Νέα Δημοκρατία χωρίς κανέναν λόγο πανίσχυρη και αυτό δεν θα στο συγχωρέσει ο προοδευτικός δημοκρατικός κόσμος της χώρας. Αποδείχτηκες ο χρυσός χορηγός του κ. Μητσοτάκη. Κάνουμε αγώνα καθημερινά να βρει η Νέα Δημοκρατία τον πραγματικό της αντίπαλο».

«Το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι έργο της προσφοράς της στον λαό, είναι ο μηχανισμός του φόβου για τα μη χειρότερα, εμείς δίνουμε μάχη για τα καλύτερα».

Για τις υποκλοπές

«Οι υποκλοπές και οι συγκαλύψεις θύμισαν τις χειρότερες εποχές της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μάλλον οικογενειακή τους παράδοση να καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διάκριση των εξουσιών».

Αναλυτικά η ομίλια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Λαέ του Ηρακλείου, Λαέ της Κρήτης. Είμαι βαθιά συγκινημένος από τη θερμή σας υποδοχή εδώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Που από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, είναι ταυτισμένη με δημοκρατικούς αγώνες. Εδώ στο μεγάλο κάστρο της δημοκρατικής παράταξης, συναντάται απόψε το βράδυ η μνήμη με την ελπίδα.

Σε αυτή εδώ την πλατεία σας δεσμεύτηκα ότι στις 21 Μαΐου θα είμαστε νικητές. Σήμερα σας δεσμεύομαι ότι την Κυριακή το βράδυ. θα ξαναπιάσουμε το νήμα της Ιστορίας. Γι΄ αυτό καλώ κάθε πατριώτη προοδευτικό δημοκράτη ό,τι κόμμα και αν ψήφισε στις 21 Μαΐου να εμπιστευτεί το Κίνημά μας σε αυτή τη νέα, ανανεωμένη του πορεία. Και δεσμεύομαι ότι θα είμαστε δίπλα του καθημερινά αγκαλιάζοντας τις αγωνίες του για καλύτερες μέρες για αξιοπρέπεια για προοπτική για δικαιοσύνη.

Πέρασαν 27 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, του ιστορικού ιδρυτή μας, του πολιτικού που σφράγισε τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας. Αγωνίστηκε για κοινωνική δικαιοσύνη, ήρε τις διακρίσεις, εγγυήθηκε την προκοπή όλων των Ελλήνων και πάλεψε στην Ευρώπη για την πραγματική σύγκλιση των λαών της. Είναι ο ηγέτης που με τις ιδέες του για έναν δικαιότερο κόσμο, η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της Ευρώπης κάνοντας τον τον πιο αναγνωρίσιμο Έλληνα πολιτικό μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Φίλες και φίλοι. Κλείνει σήμερα μια μακρά προεκλογική εκστρατεία, στη διάρκεια της οποίας συνάντησα χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν πολλά από εμάς.
Έχουμε χρέος να υπηρετήσουμε την πατρίδα. Να υπηρετήσουμε τις πραγματικές ανάγκες του λαού μας για Αξιοκρατία. για Διαφάνεια. για ισχυρή δημόσια υγεία και Παιδεία, που θα παρέχει στη νέα γενιά τα εφόδια του μέλλοντος. Να αντιμετωπίσουμε το κόστος ζωής, που επιβαρύνει την ελληνική οικογένεια.


Να στηρίξουμε τους νέους μας δίνοντας τους προοπτική με καλές θέσεις εργασίας. Για όλα αυτά σας ζητώ να αγωνιστούμε. Για όλα αυτά σας καλώ να πετύχουμε. Φίλες και φίλοι, Η Νέα Δημοκρατία ταυτίζει τον εαυτό της με τη σταθερότητα και την υπευθυνότητα.

Είναι όμως σταθερότητα η φτηνή επιδοματική πολιτική, την ίδια στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης μοιράζει 10 δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις και αφήνει ασύδοτα τα μεγάλα συμφέροντα;

Ή μήπως είναι άραγε υπευθυνότητα η αποδόμηση του ΕΣΥ και οι ντροπιαστικές λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο; Ούτε βέβαια είναι υπευθυνότητα η άλωση του κράτους από τα «γαλάζια» παιδιά, που όπως είδαμε στην τραγωδία των Τεμπών, κατέκλυσαν τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ και με τις παραλείψεις τους ευθύνονται, που τα τρένα μας κινούνταν στα τυφλά.

Είναι υπευθυνότητα τα επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς και το κράτος δικαίου όπου η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστησαν ένα επιτελικό παραμάγαζο που παρακολουθούσε όποιον ήθελε χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κανέναν έλεγχο; Είναι όμως και βαθιά αναξιόπιστοι. Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται στα διαφημιστικά σποτ της Νέας Δημοκρατίας αυξήσεις κατά 25% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά στις Βρυξέλλες δεσμεύεται για αυξήσεις μόλις 13%.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Σκυλακάκης, δεν υπάρχει «Μεσσίας». Άδικα κάποιοι περίμεναν τον κ. Μητσοτάκη με βάγια στους δρόμους. Δεν πρόκειται να κάνει κανένα θαύμα. Εξαπατά τους πολίτες και περιφρονεί τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού. Σας αξίζουν περισσότερα.

Φίλες και φίλοι. Στις 21 Μαΐου οι πολίτες αποδοκίμασαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή αποδείχθηκε μια αναποτελεσματική κυβέρνηση, που διέψευσε όλες τις εύκολες υποσχέσεις, που έδωσε μόνο και μόνο για να κατακτήσει την εξουσία. Η σεισάχθεια μετατράπηκε σε παράδοση των δανειοληπτών στα funds Έπαιξαν με τους θεσμούς και επιτέθηκαν στις ανεξάρτητες αρχές.

Οι πολίτες όμως αποδοκίμασαν τον ΣΥΡΙΖΑ εξίσου και για την τετραετία που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί ήταν απών. Γιατί άφησε ελεύθερο το πεδίο στη Νέα Δημοκρατία Δεν δίστασε να αμαυρώσει τις αξίες της αριστεράς ψαρεύοντας στα θολά νερά των δήθεν παραστρατημένων ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε προεκλογικά το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού», αλλά στα ψηφοδέλτια έχει –παρά την καταδίκη 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο- τον στενό συνεργάτη του, τον κ.Παππά. Κύριε Τσίπρα, Κατάφερες να κάνεις τη Νέα Δημοκρατία πανίσχυρη και αυτό δεν θα στο συγχωρέσει ο προοδευτικός κόσμος της χώρας.

Φίλες και φίλοι την ερχόμενη Κυριακή έχουμε μπροστά μας μια καθοριστική μάχη. Στις 25 Ιουνίου αναγεννιέται ο πραγματικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας.
Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η δύναμη που θα στείλει τον κ. Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση. Θα γίνουμε ξανά, βήμα- βήμα, πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία. Αυτός είναι ο μοναδικός στόχος μας.

Έχουμε χρέος να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς, που δίχασαν τον λαό μας και τον απογοήτευσαν. Να σπάσουμε τον μηχανισμό του φόβου
και της επιλογής με μοναδικό κριτήριο το «μη χείρον βέλτιστον». Είναι η ώρα για τη νέα σύγχρονη Κεντροαριστερά. Αυτό είναι το ιστορικό χρέος μας στις κάλπες της 25ης Ιουνίου: Από εδώ, από την Κρήτη, να ξεκινήσει το ποτάμι της Νίκης. Όχι άλλα 4 χαμένα χρόνια με μια κυβέρνηση που η αλαζονεία της θα μεγαλώνει μέρα με την μέρα.

Και μια αναποτελεσματική αντιπολίτευση. Τοξική, ανεύθυνη, χωρίς όραμα για την πατρίδα, που λειτουργεί ως χρυσός χορηγός της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η μάχη του ΠΑΣΟΚ. Είναι η μάχη για να υπάρχει ισχυρή αξιόπιστη αντιπολίτευση. Ισχυρός αντίπαλος της συντήρησης, ισχυρός αντίπαλος στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αύξησε το δημόσιο χρέος κατά περίπου 50 δισεκ. ευρώ μέσα στην τετραετία και οδήγησε σε αλματώδη αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών. 12% ήταν πέρυσι στην Ελλάδα. Φέτος προσδιορίζεται στο 9,2%.

Συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, λέει η Νέα Δημοκρατία. Άλλη μια διάψευση. Στην Πορτογαλία το εμπορικό έλλειμμα ήταν 1% πέρυσι και φέτος περνά σε πλεόνασμα 1%. Ταυτόχρονα, επιμένει να κατευθύνει τους πολύτιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης κυρίως προς τους μεγάλους και ισχυρούς,
αφήνοντας ελάχιστα για την χρηματοδότηση των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών.

Απέναντι σε αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, προτείνουμε την ανάπτυξη Made in Greece, με ανακατεύθυνση των προτεραιοτήτων του Ταμείου Ανάκαμψης στη βάση ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου, που θα προωθεί την παραγωγή.

Με τη στήριξη καινοτόμων επενδύσεων προστιθέμενης αξίας και τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Για να έχουμε εξωστρέφεια, εξαγωγές, ισχυρή περιφερειακή ανάπτυξη και καλές θέσεις εργασίας. Στο πεδίο της ακρίβειας, η Νέα Δημοκρατία αφήνει να δημιουργείται ο πληθωρισμός της κερδοσκοπίας και προσποιείται πως αντιμετωπίζει με προσωρινά pass τη μείωση των πραγματικών μισθών κατά 7% όπως ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνουν.

Συνεχίζει να υπερφορολογεί τους Έλληνες πολίτες καθώς εισέπραξε 5 δισεκατομμύρια παραπάνω από τους έμμεσους φόρους, που πλήττουν τους πιο ευάλωτους. Εμείς πιέζουμε για θεσμικά και ουσιαστικά μέτρα που προστατεύουν τα νοικοκυριά, με την μείωση των φόρων σε βασικά είδη διατροφής και στα καύσιμα, και ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά, με μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής για τους αγρότες μας .

Φίλες και φίλοι, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει το κράτος αλλά συνέχισε όλες τις πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Εμείς εγγυόμαστε τις μεγάλες αλλαγές, που χρειάζεται το κράτος. Εμείς εγγυόμαστε την Διαύγεια σε όλες τις αποφάσεις, την αξιοκρατία στις προσλήψεις και στο δημόσιο τομέα, την ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών και την αποκομματικοποίηση του κράτους με την επιλογή των Διοικήσεων οργανισμών και Νοσοκομείων με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό και πενταετή θητεία.

Απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία , που ενισχύει με τις πολιτικές της η Νέα Δημοκρατία, εμείς προωθούμε τη νέα ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με κοινωνικό διάλογο, για εργασία με κανόνες και ασφάλεια, για αξιοπρεπείς μισθούς που καθορίζονται μέσα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις
και ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Όσον αφορά την δημόσια υγεία, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Είδαμε τα τραγικά γεγονότα με τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ. Λείπουν 700 διασώστες για να καλυφθούν οι βάρδιες. Αλλά και τις ντροπιαστικές λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο.

Είναι εξοργιστικό αυτό που μου μετέφεραν στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης: 3.500 συμπολίτες μας περιμένουν να χειρουργηθούν γιατί υπάρχουν μόνο 7 αναισθησιολόγοι αντί 28 που προβλέπονται. Είμαστε δεύτεροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία. Το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι αυτό που μπορεί να το αναγεννήσει.

Με ένα ισχυρό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, διάθεση του 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Φιλοδοξούμε να φέρουμε μια πραγματική μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση με το Εθνικό Απολυτήριο , το σπάσιμο των ανισοτήτων με την ενισχυτική διδασκαλία,
το ασφαλές σχολικό περιβάλλον με τις υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης και ισχυρές δομές ειδικής αγωγής για το σχολείο της συμπερίληψης
για να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, που θα σέβεται κάθε παιδί και κάθε οικογένεια.

Προτείνουμε το νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και την αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης. Επιμένουμε για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την επιβολή κανόνων στα funds για ουσιαστική διαπραγμάτευση με προτεραιότητα τη ρύθμιση και όχι την εξόντωση, μείωση των περιθωρίων κέρδους των τραπεζών για τους συνεπείς δανειολήπτες, λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο που θα τους βγάζει από το αδιέξοδο και 120 δόσεις για τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Τις τελευταίες ώρες μέσα στον πανικό του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ξεπλύνει τις ευθύνες του. Ο καιροσκοπισμός σας καταδικάστηκε, κύριε Τσίπρα,
αλλά εσείς παραμένετε αμετανόητος. Προσπαθεί να συμψηφίσει μια δικηγορική πράξη από τις χιλιάδες που κάνουν οι νέοι δικηγόροι,
με το σκάνδαλο Πάτση, που είχε εισπρακτική εταιρεία και αγόρασε δάνεια 62,7 εκατομμυρίων ευρώ για μόλις 4,3 εκατομμύρια.

Θέλει όμως να συμψηφίσει και τις δικές του ευθύνες καθώς ήταν αυτός που παρέδωσε δάνεια του ελληνικού λαού αξίας 90 δισεκατομμυρίων ευρώ στα funds.
Άνοιξε την κερκόπορτα για δάνεια συνεταιρισμών, όπως εδώ στο Ηράκλειο, οικογενειών και μικρομεσαίων.

Ήταν αυτός που όταν το ΠΑΣΟΚ έφερνε το 2010 τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καταψήφιζε χωρίς ντροπή. Χρειάζεται και άλλη απόδειξη
γιατί ήσασταν και θα είστε ο χρυσός χορηγός της ΝΔ; Δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο με τον Πρωταθλητή της υποκρισίας. Στόχος μου η πατρίδα να έχει ι
Ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση την Κυριακή το βράδυ και ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές!

Φίλες και φίλοι στηρίζουμε τη νέα γενιά για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, γι’ αυτό προτείνουμε 150.000 κοινωνικές κατοικίες προς ενοικίαση με χαμηλό αντίτιμο, τη μείωση της φορολογίας στην εργασία καθώς και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για 50.000 νέους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση.

Αντιμετωπίζουμε το δημογραφικό. Είμαστε δίπλα στην οικογένεια με κάλυψη όλων των παιδιών με βρεφονηπιακούς σταθμούς και μείωση των φορολογικών συντελεστών στις οικογένειες με 2 παιδιά και πάνω, ώστε να πλησιάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν επιτρέπεται στη χώρα μας η διαφορά των φορολογικών συντελεστών μεταξύ μιας οικογένειας με δύο παιδιά και μιας οικογένειας χωρίς παιδιά να είναι 3%, ενώ σε άλλες χώρες με ανάλογα προβλήματα η εν λόγω διαφορά είναι από 10 έως 20 μονάδες.

Θέτουμε στο επίκεντρό μας τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Μείωση του κόστους παραγωγής ειδικά για τα αγροτικά εφόδια, τις ζωοτροφές και τα καύσιμα, με μηδενισμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για την περίοδο της κρίσης. Καθολική προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις. Καθιέρωση του ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και ενισχύσεων των αγροτών. Επικαιροποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης ΕΛΓΑ ,με επέκταση της κάλυψης καταστροφών στο ζωικό, φυτικό κεφάλαιο που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Τέλος, αγωνιζόμαστε για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη. Δεν παραδίδουμε την παράγωγη των Ανανεώσιμων Πηγών στους ισχυρούς, αλλά επενδύουμε στην ενεργειακή δημοκρατία μέσω της παραγωγής ενέργειας από ενεργειακές κοινότητες για αγρότες, μεταποιητές, μικρομεσαίους και την τοπική αυτοδιοίκηση για να έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Η ελληνική σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία υπερασπίζεται την Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης. Για αυτό αγωνιζόμαστε:
-για τη δημιουργία μόνιμων κοινών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα στηρίζουν την παραγωγική βάση των ευρωπαϊκών χωρών και ιδιαίτερα των χωρών του νότου.

-Για την αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο 3 ώστε να μην πέφτει το βάρος μόνο στις χώρες υποδοχής με έναν πραγματικό και μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης. Όχι όπως η πρόταση του Συμβουλίου για την οποία πανηγύριζε η Νέα Δημοκρατία που προβλέπει μόλις 30.000 μετεγκαταστάσεις ενώ μόνο πέρσι είχαν κατατεθεί 960.000 αιτήσεις ασύλου.

Και βέβαια την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας με τη δημιουργία ευρωστρατού που θα προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα από τη Φινλανδία και την Εσθονία έως την Ελλάδα και την Κύπρο. Όσο η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν επιτρέπεται οι ευρωπαίοι εταίροι μας να συνεχίζουν να την εξοπλίζουν. Αυτό είναι αλληλεγγύη στην πράξη και όχι στα λόγια.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες ενός σύγχρονου κινήματος που θέλει τη χώρα στο κέντρο τω ευρωπαϊκών εξελίξεων ως συνδιαμορφωτή και πρωταγωνιστή! Όχι ουραγό των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Φίλες και φίλοι, σε αυτή τη νέα ελπιδοφόρα πορεία

Σας υπόσχομαι ότι:

Αξίζει να μας εμπιστευτείτε γιατί αξίζετε καλυτέρα. Και εμείς δεσμευόμαστε ότι δεν θα επιστρέψουμε στην τοξικότητα και τη φθηνή αντιπαράθεση. Θα είμαστε η δυναμική και ρεαλιστική αντιπολίτευση.

Όραμα μας η ισχυρή Ελλάδα του μέλλοντος που θα σταθεί αντάξια απέναντι στη συντήρηση και τη Νέα Δημοκρατία, που θα σταθεί αντάξια απέναντι στα ισχυρά συμφέροντα, που βολεύονται από μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών και ένα αναποτελεσματικό κράτος.

Που βολεύονται από το καθεστώς ατιμωρησίας. Έχουμε την πολιτική αυτονομία να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις παθογένειες γιατί δύναμη μας είστε όλοι εσείς , οι απλοί πολίτες, ο ελληνικός λαός.

Για αυτό λοιπόν από το δημοκρατικό Ηράκλειο, καλώ κάθε προοδευτικό, κάθε δημοκράτη να ενώσουμε τις αγωνίες μας, να ενώσουμε τις ελπίδες μας, να ενώσουμε τα όνειρά μας να ενώσουμε τις δυνάμεις για να πορευτούμε μαζί στη νέα εποχή. Για να υπηρετήσουμε ξανά, πλειοψηφικά, πρωταγωνιστικά
τον λαό και την πατρίδα.

Δεν αγωνιζόμαστε για θέσεις εξουσίας.Αγωνιζόμαστε για εσάς, για τις οικογένειες σας, για τις επόμενες γενιές. Το ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα δίνει αγώνες μέσα και έξω από τη Βουλή δίπλα στον πολίτη. δίπλα στον νέο, τον εργαζόμενο. τη γυναίκα, δίπλα σε κάθε Έλληνα που μας έχει ανάγκη.

Για να φτιάξουμε μια Ελλάδα της βιώσιμης ανάπτυξης. Των ευκαιριών για όλους. Της δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής. Της συμπερίληψης ενάντια στις ανισότητες και τις διακρίσεις. Των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας απέναντι σε κάθε είδους αυταρχισμό.

Όραμα μας, η ισχυρή Ελλάδα, της δημιουργίας της αξιοπρεπείας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Γι’ αυτό σας καλώ να πορευτούμε μαζί με ανθρωπιά απέναντι στον κυνισμό, με σοβαρότητα απέναντι στην αλαζονεία, με σιγουριά απέναντι στην αβεβαιότητα και με υπευθυνότητα απέναντι στην αναξιοπιστία.

Καλώ κάθε δημοκράτη κάθε προοδευτικό ό,τι κόμμα κι αν ψηφίσατε στις προηγούμενες εκλογές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αγωνιστούμε μαζί για τη νέα νίκη! Να πάρουμε μαζί απόφαση αλλαγής. Απόφαση κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας

Σας καλώ να πάρετε την προσπάθεια στα χέρια σας. Να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα σπίτι -σπίτι, γειτονιά-γειτονιά σε κάθε πόλη της χώρας μέχρι την τελευταία ώρα. Έμειναν λίγες μέρες για να πετύχουμε αυτό που οι αντίπαλοι μας θεωρούσαν ακατόρθωτο.

Να κάνουμε ξανά το κίνημά μας, τη Δημοκρατική Παράταξη, ξανά πρωταγωνιστή. Γνήσιο εκφραστή της αγωνίας και των ονείρων του ελληνικού λαού. Τον πραγματικό αντίπαλο της συντήρησης. Τον πραγματικό αντίπαλο της αναξιοκρατίας. Τον πραγματικό αντίπαλο της αδικίας.

Ελάτε να δώσουμε πάλι το χρώμα της ελπίδας, το χρώμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας στο νησί μας! Το πράσινο, το πολιτικό χρώμα που ταιριάζει στην Κρήτη. Την Κυριακή 25 Ιουνίού έχουμε μόνο μια επιλογή: Να νικήσουμε! Και θα νικήσουμε! Να είστε καλά! Καλό μας αγώνα!