Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη μπαίνει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες με τη δημοσιοποίηση κειμένου υπογραφών και δηλώσεων υποστήριξης.

«Το κύμα στήριξης στο κόμμα μας των τελευταίων ημερών, από ανθρώπους της Αριστεράς (συμπεριλαμβανομένων ακόμα και υποψηφίων της Πλεύσης Ελευθερίας και του ΣΥΡΙΖΑ) έρχεται να ενισχυθεί από 132 ανθρώπους περιβαλλοντικών κινημάτων και του πολιτισμού οι οποίοι θεωρούν την είσοδο του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στη Βουλή αναγκαία προϋπόθεση για να ενισχυθούν οι αγώνες τους. Τους ευχαριστούμε για τη στήριξη τους υποσχόμαστε ότι δε θα προδώσουμε ποτέ την εμπιστοσύνη του.

Ακολουθούν τα δύο κείμενα τα οποία υπέγραψαν πολίτες και υποψήφιοί μας, καθώς και τα μηνύματα στήριξης των διάσημων σκηνοθετών Κώστα Γαβρά και Ken Loach», αναφέρει το ΜέΡΑ25.

Κείμενο στήριξης του περιβαλλοντικού αγώνα που δίνει το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, από 87 αγωνίστριες και αγωνιστές απ’ όλη την Ελλάδα

Αγωνιστές και αγωνίστριες, από όλα τα κινηματικά μέτωπα της χώρας, που υπερασπίζονται το φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία απέναντι στους κερδοσκόπους (Σύρος, Τήνος, Ίος, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αχελώος, Ήπειρος, Εύβοια, Ριτσώνα, Πειραϊκή, Κρήτη, Άγραφα), δηλώνουν στήριξη στο ΜέΡΑ25, υπογράφοντας το κάτωθι κείμενο:

«Το ΜέΡΑ25 ήταν το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που αγωνίστηκε με συνέπεια απέναντι στα μεγάλα οικολογικά προβλήματα της χώρας, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Στάθηκε πάντα στο πλάι των οικολογικών και φιλοζωικών κινημάτων και οργανώσεων και ανέδειξε τα αιτήματά τους μέσα στο Κοινοβούλιο. Ενδεικτικά:

Εξορύξεις υδρογονανθράκων

Το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που έχει ξεκάθαρη θέση εναντίον των εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες όχι μόνο δεν θα αποφέρουν κανένα όφελος στον λαό αλλά αντίθετα θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την Φύση σε θάλασσα και στεριά και για τις τοπικές οικονομίες. Επίσης το ΜέΡΑ25 τάσσεται κατά της δημιουργίας και λειτουργίας σταθμών αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, LNG, που ενέχουν μεγάλους κινδύνους για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Ανεμογεννήτριες και βιομηχανικά αιολικά πάρκα

Το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κόμμα που ζητάει να μην μπει καμιά νέα ανεμογεννήτρια και κανένα φωτοβολταϊκό πάρκο πουθενά στην στεριά. Προτείνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλες τις στέγες και τις ταράτσες εκτός των παραδοσιακών οικισμών με παράλληλη χρήση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης για ένα “εξοικονομώ κατ’ οίκον” για όλα τα νοικοκυριά. Αυτό αρκεί για να παράξει διπλάσια ενέργεια από αυτή που καταναλώνουμε και από αυτή που κινείται στο δίκτυο ενέργειας της χώρας μας.

Ιδιωτικοποίηση και καύση απορριμμάτων

Το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κόμμα που είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και στην καύση των απορριμμάτων, ενάντια στην συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ και ενάντια στην καύση απορριμμάτων στις τσιμεντοβιομηχανίες. Αντί για αυτό προτείνουμε την εφαρμογή του κυρίαρχου ευρωπαϊκού συστήματος δηλαδή της πρόληψης, της διαλογής στην πηγή για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση και την ταφή τοπικά των αδρανών πλέον υπολειμμάτων.

Δικαιώματα ζώων – κατάργηση του κυνηγιού

Το ΜέΡΑ25 αγωνίζεται συστηματικά για τα δικαιώματα των ζώων, τον τερματισμό των κακοποιήσεων των παραγωγικών ζώων και των ζώων συντροφιάς, την προστασία της άγριας ζωής. Είναι το πρώτο κόμμα στην ιστορία της χώρας που τολμά να πάρει θέση υπέρ της κατάργησης του κυνηγιού.

Υπεράσπιση δημοσίων χώρων

Πάρκο Τρίτση, Ακαδημία Πλάτωνος, Μετρό Εξαρχείων, Λόφος Στρέφη, Ελληνικό, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), Στρατόπεδα Θεσσαλονίκης, Εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα σε όλη τη χώρα.

Σε όλη την Ελλάδα, το ΜέΡΑ25 αγωνίζεται για την προστασία και θεσμοθέτηση των δημόσιων χώρων είτε αυτά είναι μητροπολιτικά πάρκα, είτε πλατείες και χώροι πρασίνου, είτε ακτές και δασικές εκτάσεις.

Υπεράσπιση κινημάτων – πρόταση για #antiSLAPP νομοθεσία

Το ΜέΡΑ25 στάθηκε αποφασιστικά δίπλα σε όλα τα κινήματα της χώρας, στη Σύρο, στην Τήνο, στον Βόλο και αλλού καταγγέλλοντας στη Βουλή τις εκφοβιστικές αγωγές SLAPP (αγωγές ενάντια στη συμμετοχή στα Κοινά), ενώ κατέθεσε νομοθετική ρύθμιση για τη θέσπιση antiSLAPP νομοθεσίας, που αγνοήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο θέμα ατομικών συμπεριφορών. Οι μεγάλες οικολογικές καταστροφές, η ρύπανση, η καταστροφή των δασών και των κοινόχρηστων χώρων, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η μείωση της βιοποικιλότητας, αποφέρουν κέρδη. Αντίθετα η υπεράσπιση του περιβάλλοντος έχει συγκρούσεις και μεγάλο πολιτικό και προσωπικό κόστος. Είναι ένας από τους λόγους που το ΜέΡΑ25 μπήκε στο στόχαστρο όλων των καθεστωτικών δυνάμεων και ΜΜΕ.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, δεν ταυτιζόμαστε απαραίτητα με το συνολικό πολιτικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25, αλλά θεωρούμε απαραίτητη την παρουσία του στη Βουλή, για να συνεχίσει να αποτελεί τη φωνή όσων αγωνίζονται για την οικολογία, την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων, ενάντια στα σχέδια αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος.»

Αλεξίου Μαγδαληνή, Βόλος, Αναστασόπουλος Στέλιος, Καρδίτσα, Αρεταίου Λιλιάνα, Σύρος, Βαγουρδή Αριάννα Αθήνα, Βαξεβανόπουλος Μάρκος Βόλος, Βασιλειάδου Σοφία Θεσσαλονίκη, Βαρελά Βασιλική Νότια Καρυστία, Βαρθαλίτης Γιάννης Σύρος, Βενέτης Γιάννης Σύρος, Βλάχος Χρήστος Μεσοχώρα, Τρίκαλα, Βρυττιά Γρηγορία Αθήνα, Βύρης Βασίλειος Βόλος, Γαβαλάς Δαμιανός Σύρος, Γαβριήλ Αγγελική Σύρος, Γαγάρας Γρηγόρης Βόλος, Γαμπιεράκης Γεώργιος Πάτμος, Γεωργιάδης Ελευθέριος Αγρίνιο, Γιαννακοπούλου Βασιλική Σύρος,Γουσγουνέλης Κώστας Σύρος, Δάσκου Μαρία – Σαμαρίτα Σύρος, Δούβας Θανάσης Σύρος, Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού, Ζαβιτσάνου Κλεμάνς Κηφισιά, Ζαβιτσάνου Μικαέλα Αθήνα, Ζολώτας Ευστράτιος Σύρος, Ζωγράφου Τατιάνα Αττική, Ιγγλέζος Χαράλαμπος Βόλος, Καδόγλου Μαρία Θεσσαλονίκη, Καλογήρου Πέλα Πρέβεζα, Καπράλου Άννα Αττική, Κατσάρη Χριστίνα Αθήνα, Κατσίγιαννης Φίλιππος Αχαϊα, Κουρταλής Ιωάννης Αθήνα, Κουσουνάδης Πέτρος Τήνος, Κώτσιας Θωμάς Άγραφα, Λαμπόγλου Βασίλης Κερατσίνι, Λεμονής Ζήσης Βόλος, Λημνιός Στέλιος Βόλος, Λιακοσταύρου Νικόλ Αθήνα, Λυκουριώτη Ίριδα Βόλος, Λυμπεράτος Γεράσιμος Αθήνα, Λύρου Κωνσταντίνα Αθήνα, Μανωλίδης Κώστας Βόλος, Μάρα Μάγδα Ναύπλιο, Μάρθα Δημητροπούλου Αθήνα, Μεταξιώτης Νίκος Αλμυρός, Μιχος Ιάσωνας Σύρος, Μουρούτη Μαριέττα Αττική, Μπαστέας Πέτρος Αττική, Μπατζιάνας Σωτήριος Αθήνα, Μπέλλου Αναστασία Αθήνα, Μπουρίτη Αιμιλία Ασπρόπυργος, Νικολάου Νάγια Σύρος, Νομικού Στυλιανή Σύρος, Οικονομίδης Ιωάννης Χαλκίδα, Οϊμπάκ Γεώργιος Αθήνα, Παναγιωτίδης Νίκος Βόλος, Παντελαίου Τονια Πάρος, Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη Μάγδα Κατερίνη, Παπαδόπουλος Σάκης Χαλκίδα, Παπανικολάου Γιώργος Πάρος, Παππάς Γιάννης Βερολίνο,Πετρόπουλος Δημήτρης Αθήνα, Πρίντεζης Φραγκίσκος Αθήνα, Προτσώνης Γρηγόρης Πάτρα, Ρουμπάνης Χρήστος Αθήνα, Σαγκιώτη Βασιλική Ναύπλιο, Σίμος Νίκος Αττική, Σκυργιάννη Έρη Αθήνα, Σμυρλής Γιάννης Σαλαμίνα, Σπανούδη Δέσποινα Βοιωτία, Στεργιόπουλου Αγλαΐα Βόλος, Στεφανάκος Σταμάτης Αττική, Σχιζάκης Σταμάτης Αθήνα, Σωτηροπούλου Ευαγγελία Αττική, Τάκου Γραμματική Σύρος, Τζαννετουλάκος Ηλίας Πειραιάς, Τζελά Χρυσούλα Βόλος, Τσάτση Λιλά Ελευθερία Ζαγοροχώρια, Τσαφετοπούλου Δέσποινα Βόλος, Τσελέντης Βασίλης Πειραιάς, Φιλίππου Αποστόλης Αθήνα,Φουτρής Δημήτρης Αθήνα/Ίος, Χαλκιάς Γεώργιος Ισπανία, Χαρβαλιάς Γιώργος Καισαριανή, Cornelia Schramm-Zinelis Βόλος, Georgiades Juliette Ρόδος

Τέχνη και Πολιτισμός

«Εμείς, άνθρωποι της Τέχνης, ενόψει των κρίσιμων ελληνικών εθνικών εκλογών στις 25 Ιουνίου 2023, θα θέλαμε να κάνουμε μερικές διαπιστώσεις και μια πρόταση:

Η ήττα της Αριστεράς στις εκλογές στις 21/5/2023 δεν ήταν το αποτέλεσμα της πειθούς μιας νεοφιλελεύθερης αντίληψης για την οικονομία και τον Άνθρωπο. Ήταν το αποτέλεσμα της κόπωσης ενός κουρασμένου λαού που δεν ήθελε άλλο να ακούει για όσα δεινά βίωσε από το 2009 μέχρι σήμερα: Τα 13 χρόνια συνεχούς Κρίσης, όπου το hungover των Ολυμπιακών και της πλαστής ευημερίας, διαδέχτηκε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η ελληνική χρεωκοπία, τα μνημόνια, ξανά τα μνημόνια και μετά η πανδημία.

Είναι λογικό, οι Έλληνες πολίτες, μαζί με το άγχος της επιβίωσης, να κλείσουν τα αυτιά σε όσους τους υπενθύμιζαν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την υλική και ψυχική τους κατάρρευση. Η πλύση εγκεφάλου που έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια από τα συστημικά και απόλυτα καθοδηγούμενα Μ.Μ.Ε. συσκότισε αντί να φωτίσει την πραγματικότητα που είναι: ότι τίποτα δεν τελείωσε. «Από βυθό σε βυθό, από πόνο σε πόνο, ως τον έσχατο πόνο» , για να θυμηθούμε το Διονύσιο Σολωμό. Δεν φτάσαμε ακόμα στον έσχατο πόνο και αυτό είναι κάτι που -όσοι αγαπάμε τον Άνθρωπο κι όχι τα funds- οφείλουμε να το πούμε ανοιχτά, ακόμα κι αν γίνουμε δυσάρεστοι.

Το ΜέΡΑ25 επιχειρεί να συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας ιστορικής φάσης για την Αριστερά, που θα ξεπερνά το θρήνο, θα ακυρώνει την αντίληψη του μονόδρομου και θα προτείνει μέσω της ενότητας το ξεπέρασμα των αγκυλώσεων.

Αυτό τεκμαίρεται από τα τέσσερα χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας του, όπου έγινε η φωνή των κινημάτων, κάθε φορά που ο οδοστρωτήρας του νεοφιλελευθερισμού απειλούσε να ισοπεδώσει άλλον ένα χώρο: στους Φυσικούς Πόρους, στην Εργασία, στον Πολιτισμό. Πολύ απλά, χωρίς το ΜέΡΑ25 στη Βουλή, η φωνή υπεράσπισης κάθε χώρου που γεννάει ανάσες για τους πολλούς, θα πνίγεται μέσα σε μια Μνημονιακή Μονοφωνία.

Είναι η ώρα να κοιταχτούμε ξανά στα μάτια. Είναι η ώρα του Ανθρώπου κι όχι των αρπακτικών».

Βαγιονάκης Νικόλας, ηθοποιός – σκηνοθέτης

Βρεττού Nτέπυ, ραδιοφωνική παραγωγός

Στράτου Δανάη, γλύπτρια

Χαρίτου Κλεοπάτρα, φωτογράφος – σκηνοθέτις

Αναματερός Γιώργος, jazz auteur

Ατσοπάρδης Λευτέρης, μουσικος

Βαρδάμη Κίτι, μουσικός

Βεργής Πλούταρχος, παραγωγός

Γεννατάς Γεράσιμος, ηθοποιός

Γιαγκούλης Σταύρος, ηθοποιός

Γρηγοριάδης Κλέων, ηθοποιός

Δαμουλής Πέτρος, ηθοποιός – μουσικός

Δερβενιώτης Σπύρος, σκιτσογράφος

Δίπλας Φάνης, σκηνοθέτης

Εμμανουήλ Άγης, ηθοποιός – ακτιβιστής

Έντμαν Αλέξιος, χορευτής

Ζαγοραίου Φρόσσω, ηθοποιός

Ζερβουδάκης Δημήτρης, τραγουδοποιός

Καναρέλης Νίκος, εικαστικός

Καρακίτσου Μαρία, ηθοποιός

Κέκας Πάνος, σκηνοθέτης – παραγωγός

Μαζωμένος Βασίλης, σκηνοθέτης – παραγωγός

Μανιατόπουλος Μάριος, λυρικός τραγουδιστής-συγγραφέας

Μήτσης Φώτης, διευθυντής φωτογραφίας

Μιχαηλίδη Ντινα, ηθοποιός

Μιχαηλίδης Αντώνης, συνθέτης

Μουρίκη Πανδώρα, σκηνοθέτις – εικαστικός

Μουσούλη Σταυρούλα, ηθοποιός

Ξυλούρης Αντώνης (Ψαραντώνης), λυράρης

Πανάγου Μυρτώ, ηθοποιός

Παπαδημητρίου Μανια, ηθοποιος

Ρεβενιώτη Πάολα, σκηνοθέτις

Σιγάλας Αντώνης, τραγουδιστής

Σπυρόπουλος Τάκης, μουσικοσυνθετης

Στεφανάκις Γιάννης, εικαστικός, ποιητής

Στόλης Βασίλης, τραγουδιστής-μουσικός

Τακάκη Καλλιόπη, ηθοποιός

Φάρος Μακης, σκηνοθέτης

Φλώρου Σοφία, χορεύτρια

Χακίμ Μαίρη Ντόρις, εικαστικός, σκηνοθέτις

Χαραλαμπόπουλος Κίμων (Nomik), τραγουδοποιός

Χατζηγεωργίου Γιούλα, εικαστικος

Χιωτίνη Κατερίνα, ηθοποιός

Χρανιώτης Γιώργος, ηθοποιός

Μήνυμα στήριξης του Κώστα Γαβρά:

«Σε όλη μου τη ζωή, συμμετείχα στην πολιτιστική και πολιτική ζωή της Ελλάδας και της Υφηλίου μέσα από τις ταινίες μου. Πάντα απέφευγα να λέω στους ψηφοφόρους ποιον ή ποιαν να ψηφίσουν, στην Ελλάδα ή αλλού. Όμως, στο σημερινό πλαίσιο, μπροστά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, βλέπω μόνο ένα σύγχρονο, ριζοσπαστικό, συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας. Και πολύ πιο πέρα, σ’ έναν κόσμο που οδηγείται σε πολλαπλές καταστροφές. Αυτό είναι το πολιτικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 και του Γιάνη Βαρουφάκη.»

Μήνυμα στήριξης του Ken Loach:

Παίρνω το θάρρος να σας μιλήσω, παρότι ζω στη Βρετανία και φυσικά δεν είμαι Έλληνας, όμως διανύουμε μια επικίνδυνη εποχή για όλη την Ευρώπη. Ξέρω ότι η Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη τη στιγμή που τόσοι πρόσφυγες καταφθάνουν στις ακτές σας, χωρίς να έχετε λάβει τη βοήθεια που χρειάζεστε για να ανταποκριθείτε. Όμως, σας παρακαλώ να μην το χρησιμοποιήσετε σαν δικαιολογία για να ψηφίσετε τη Δεξιά, που διαμορφώνει την κοινωνία με βάση την εκμετάλλευση, το μίσος, τον διχασμό και μας βλάπτουν όλες και όλους. Έχουμε ανάγκη από μια κοινωνία βασισμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη, όπου η εξουσία ανήκει στον λαό, όχι στους ανεξέλεγκτους ολιγάρχες στους οποίους ανήκουν τα ΜΜΕ, καθώς και μεγάλο μέρος των δημόσιων αγαθών και της οικονομίας. Αυτοί αποφασίζουν τι θα παράγουμε και πως, και ποια θα είναι η άποψή μας. Μας αξίζει μια διαφορετική κοινωνία, όπου τα δημόσια αγαθά ελέγχονται από τον λαό και χρηματοδοτούνται επαρκώς. Αυτό αφορά την υγεία, την παιδεία, τις μεταφορές, την ενέργεια, το νερό κι όλα όσα έχει αποστερηθεί ο ελληνικός λαός εδώ και χρόνια. Δίνουμε αγώνα για να ακουστούν αυτές οι φωνές και στη δική μας χώρα. Σας παρακαλώ να συστρατευθούμε.
Ξέρω ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25 έχουν αποδείξει την αξία τους σε αυτά τα ζητήματα. Αν η φωνή τους ακουστεί στις εκλογές, αν μπουν στη νέα Βουλή, θα είναι μέρος της αντιπολίτευσης ενάντια στη Δεξιά, κι έχουμε απεγνωσμένα ανάγκη τη φωνή τους. Σας παρακαλώ βρείτε τον χρόνο να ψηφίσετε. Κάθε ψήφος είναι σημαντική για να μπει το ΜέΡΑ25 στη Βουλή. Σας παρακαλώ στηρίξτε τους, έτσι στηρίζετε κι όλους εμάς. Καλή τύχη, κερδίστε αυτές τις εκλογές! Μαζί θα αγωνιστούμε και μαζί θα γιορτάσουμε τη νίκη!