Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντά σήμερα μέσω της «Α» στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιτέθηκε στη ΝΔ γιατί ως κυβέρνηση «πήρε έξι δισεκατομμύρια ευρώ από τους Έλληνες μέσω έμμεσης φορολογίας»... Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναλύει σε ποιους τομείς της οικονομίας και σε ποιες κοινωνικές ομάδες κατευθύνθηκαν τα έσοδα. «Όλα επέστρεψαν στην κοινωνία!», τονίζει ο κ. Σταϊκούρας, ενώ απαντά στον κ. Τσίπρα και για τις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο.

Πού πήγαν τα λεφτά

Στο επιχείρημα Τσίπρα ότι «η ΝΔ χρησιμοποίησε σκόπιμα των πληθωρισμό ως κρυφό φόρο, συλλέγοντας έτσι περίπου έξι δισ. ευρώ», ο κ. Σταϊκούρας απαντά μέσω της «Α»: «Να δούμε πρώτα πόσα πραγματικά είναι τα έσοδα. Πράγματι, υπήρχε μια αύξηση του ΦΠΑ κατά 4,2 δισ. ευρώ το 2022 σε σχέση με το 2021. Αυτό προέρχεται από την καλύτερη πορεία του τουρισμού, με 1,2 δισ. ευρώ, προέρχεται από τη μεγέθυνση της οικονομίας που έφερε παραπάνω έσοδα απ ό ΦΠΑ ύψους 1,6 δισ. ευρώ και 1,4 δισ. ευρώ από τη μείωση της φοροδιαφυγής. Άρα, από τα 4,2 δισ. ευρώ, τμήμα του 1,4 δισ. αποδίδεται στην ακρίβεια, που λέει ο κ. Τσίπρας. Το υπόλοιπο είναι αποτέλεσμα μείωσης της φοροδιαφυγής, εξαιτίας της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Πάμε να δούμε αυτά τα 4,2 δισ. ευρώ πού πήγαν. Όλα επέστρεψαν στην ελληνική κοινωνία, καθώς διασφαλίζουμε, με μόνιμο τρόπο, δημοσιονομικό χώρο. Αυτό γίνεται αυτομάτως με μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Παράδειγμα, από τις αρχές του 2023, μειώσαμε μόνιμα τις ασφαλιστικές εισφορές και καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ξέρετε ότι μέχρι το 2023 δεν ήταν μόνιμη ούτε για συνταξιούχους ούτε για δημοσίους υπαλλήλους. Όταν μια απόδοση είναι καλύτερη, αλλά όχι με μόνιμα χαρακτηριστικά, όπως ο πληθωρισμός, αυτό το κομμάτι γίνεται επιδότηση για κάποιους μήνες, μέχρι να περάσει η κρίση. Άρα, υπάρχει μια στόχευση κυρίως στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα σε αυτές τις παρεμβάσεις.

Πάμε να δούμε και τη μεγάλη εικόνα: Κάτω από τη γραμμή των εσόδων στον προϋπολογισμό, υπάρχουν και οι δαπάνες. Στην Παιδεία, σε σχέση με το 2019, είχαμε μια αύξηση δαπανών κατά 0,6 δισεκατομμύρια ευρώ, είχαμε μια αύξηση δαπανών για τα νοσοκομεία κατά 0,6 δισ. ευρώ, είχαμε μια αύξηση των δαπανών στο υπουργείο Υγείας κατά 1,6 δισ. ευρώ, είχαμε αύξηση συντάξεων, είχαμε μια αύξηση δαπανών στα εξοπλιστικά προγράμματα από 500.000.000 ευρώ σε 2,3 δισ. ευρώ το 2023. Άρα, χρησιμοποιείς τα έσοδα, τα οποία τα παίρνεις γιατί πηγαίνει καλά η οικονομία και όχι λεηλατώντας με φόρους την ελληνική κοινωνία, όπως έκανε ο κύριος Τσίπρας. Και αυτά τα επιστρέφεις, είτε ενισχύοντας την ελληνική κοινωνία, τους προϋπολογισμούς των υπουργείων και την άμυνα της χώρας είτε λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής πολιτικής. Κοιτάμε όλη την κοινωνία», κατέληξε.

pinakas

Αυξήσεις μισθών

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας, αφού αναφέρεται στις καθαρές αυξήσεις στους μισθούς, υπενθυμίζει στον κ. Τσίπρα τη σειρά των αυξήσεων: «Η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (200.000.000 €), της καταβολής του 1% στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (80.000.000 €). Το κίνητρο επίτευξης στόχων (50.000.000 €). Η αύξηση των απολαβών στους γιατρούς (80.000.000 €). Και η αύξηση στους ένστολους (περίπου 50.000.000 €). Αν τα αθροίσουμε όλα αυτά, είναι περίπου 500.000.000 ευρώ. Και, αν υπολογίσουμε και επιπλέον 500.000.000 του 2024, τότε η αύξηση που θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι μόνιμη στο 1 δισ. €».

Στην εκδοχή Τσίπρα ότι «το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει ότι το ελληνικό Δημόσιο το 2026 θα αγοράζει 10% λιγότερα αγαθά από αυτά που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του», ο Χρ. Σταϊκούρας απαντά: «Έχουν μπερδέψει τις καταναλωτικές δαπάνες με τις δαπάνες που σχετίζονται με τη μισθοδοσία και τη λειτουργία του Δημοσίου. Αυτές οι δαπάνες είναι μέρος των διαθέσιμων -για αυτό τον σκοπό- 109 δισ. ευρώ. Είχαμε πραγματικά αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες την προηγούμενη χρόνια, οι οποίες θα μειωθούν, γιατί έπρεπε να στηρίξουμε τη λειτουργία του Δημοσίου, όταν το ενεργειακό κόστος ήταν υψηλότερο».

Ταυτόχρονα, αντικρούει και την παρατήρηση Τσίπρα ότι «το πρόγραμμα σταθερότητας περιλαμβάνει επίσης την προβλεπόμενη εξέλιξη των μέσων αμοιβών της μισθωτής εργασίας από το 2023 έως το 2026. Είναι 12,8% σε ονομαστικούς όρους, δηλαδή οι μισοί από αυτά που αναφέρει η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, όπου μιλούν για 25% ονομαστική αύξηση έως το 2027»...

Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Πρώτα από όλα, το πρόγραμμα πηγαίνει μέχρι το 2026 και όχι μέχρι το 2027. Άρα, θα πρέπει να προσθέσει μια χρονιά. Προσθέτοντας μια χρονιά υπερβαίνει το 16%-17%. Δεύτερη παρατήρηση: Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι επιπλέον βοήθειες, όπως είναι ο κατώτατος, που θα φθάσει τα 950 ευρώ και έχουμε αποδείξει ότι το υλοποιούμε, δεν περιλαμβάνεται η αύξηση του αφορολόγητου, δεν περιλαμβάνεται μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη. Άρα, είναι απόλυτα εφικτός ο στόχος για αύξηση 25% των μισθών την επόμενη τετραετία».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 21/6