Εφικτός εμφανίζεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο διακηρυγμένος στόχος της Νέας Δημοκρατίας για ασφαλή αυτοδυναμία με εξασφάλιση 158-160 εδρών και άνω στην επόμενη Βουλή.

Η προσέλκυση νέων ψηφοφόρων ένα μήνα μετά τις πρώτες εκλογές και η ενθουσιώδης στήριξη της νεολαίας στο πολιτικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελούν τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου ανετράπη ήδη ο μύθος ότι η νεολαία αποτελεί προνομιακό ακροατήριο για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο μιας αόριστης αντίληψης πως οι νέοι τάσσονται υπέρ της αμφισβήτησης του status quo.

Σε έρευνα της Κάπα Research που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και αφορά την εκλογική συμπεριφορά των νέων ψηφοφόρων (17-42 ετών), η Νέα Δημοκρατία προηγείται στη πρόθεση ψήφου στο συγκεκριμένο... target group με ποσοστό 33,6%, την ώρα που το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ακολουθεί με διαφορά 13,2 ποσοστιαίων μονάδων (20,4%), ενώ στον δείκτη της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 39%, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 24%.

Τι ζητούν

Παράλληλα, η δημοσκόπηση της Κάπα Research σκιαγραφεί τους τομείς στους οποίους οι ψηφοφόροι ηλικίας 17-42 αναμένουν από την επόμενη κυβέρνηση να ρίξει το βάρος, με τις βασικότερες προτεραιότητες να είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ, η αύξηση μισθών-συντάξεων και η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Πάντως, ένας δείκτης με εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι πως το 52% των ερωτηθέντων δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον τους, με το αντίστοιχο ποσοστό το 2010, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και μνημονίων, να καταγράφεται μόλις στο 25%.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι 6 στους 10 πιστεύουν στην Ελλάδα, φανερώνοντας μια γενικότερη τάση υποχώρησης των αρνητικών δεικτών της στασιμότητας και της απαισιοδοξίας, καθώς προκύπτει πως οι νέοι πλέον εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας στον δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης.

Από τα στοιχεία που αντλούμε από τα exit poll στις προηγούμενες εκλογές, οι αποκαλούμενοι «millennials» και «γενιά Ζ» έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους ψηφοφόρους ηλικίας 17-24 ετών να επιλέγουν τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 31,5%, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 28,8%, ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 10,5%, ΚΚΕ το 6,4%, Ελληνική Λύση το 5,9% και ΜέΡΑ25 το 5% των νέων ψηφοφόρων.

Αποσυσπείρωση ΣΥΡΙΖΑ

Βάσει των δεδομένων των τελευταίων γκάλοπ, η κυριαρχία της κεντροδεξιάς παράταξης παγιώνεται και η πρωτιά της ΝΔ δεν αμφισβητείται, ενώ η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από 20 έως και 24 μονάδες. Συνεπώς, αυτό που εκκρεμεί στην κάλπη της Κυριακής είναι το εύρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ και οι συσχετισμοί που θα προκύψουν στην αντιπολίτευση, καθώς στην πλειονότητα των μετρήσεων το κόμμα της Κουμουνδούρου παρουσιάζει δημοσκοπική καθίζηση.

- Στη δημοσκόπηση της MRB (στο NEWSBOMB), στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36,6%, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα 17,8%, με την αποσυσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συντριπτική ήττα της 21ης Μαΐου να καθίσταται ακόμη πιο έντονη, όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

- Προβάδισμα 23,4 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει και η δημοσκόπηση της RASS, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ACTION24 το βράδυ της Δευτέρας.

- Παράλληλα, στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» η ΝΔ είναι πρώτη με διαφορά 24,1 μονάδων. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεντρώνει το 41,9%, αυξάνοντας την επιρροή του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 17,8%.

- Aντίστοιχη εικόνα και στη μέτρηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής», όπου στην εκτίμηση ψήφου καταγράφεται διαφορά μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 20,46%.

- Στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου καταλαμβάνει το 39%, με την ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγει στις 21 ποσοστιαίες μονάδες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 21/6