Περισσότερες από 200.000 θέσεις επιδοτούμενης εργασίας αναμένεται να ανοίξουν το επόμενο διάστημα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), με χρηματοδότηση που θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ μόνο από το ΕΣΠΑ, ενώ για την τρέχουσα περίοδο είναι ανοιχτά 11 προγράμματα που απευθύνονται σε 51.000 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, περισσότεροι από 130.000 συμπολίτες μας έχουν βρει εργασία μέσω των υλοποιούμενων προγραμμάτων της, ενώ από την ανάλυση των συνολικών προσλήψεων, που πραγματοποιήθηκαν μέσω ΔΥΠΑ, προκύπτει ότι το 60% αφορά γυναίκες και το 40% νέους κάτω των 29 ετών, ενώ το 55% αφορά θέσεις εργασίας εκτός Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ήτοι μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. «Είναι αλήθεια και επιβεβαιώνει την επιτυχία των πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης, οι οποίες εφαρμόστηκαν την περίοδο 2019-2023, ότι το ποσοστό της ανεργίας από 17,6%, τον Ιούλιο του 2019, φέτος τον Μάρτιο είχε μειωθεί στο 10,9%», σημειώνει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, Γιάννα Χορμόβα, επικαλούμενη τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ήδη «τρέχουν» Σήμερα, συνολικά 51.000 θέσεις απευθύνονται σε ενδιαφερόμενους και ενδιαφερόμενες, μέσα από τα ανοιχτά προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ, ως εξής:
● Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων 30-66 ετών στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. ● Πρόγραμμα προεργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία. ● Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων 18-66 ετών, με έμφαση στον τομέα της «πράσινης» οικονομίας και στην απασχόληση γυναικών. ● Πρόγραμμα προεργασίας για άνεργους νέους 18-30 ετών στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας. ● Ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, πρώην εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου (Γ’ Κύκλος). ● Ειδικό πρόγραμμα προεργασίας για άνεργους νέους 18-29 ετών, περιοχών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης. ● Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων 56 ετών και άνω. ● Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων από ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. ● Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση μακροχρόνιων ανέργων 45 ετών και άνω σε περιοχές-θυλάκους υψηλής ανεργίας. ● Ειδικά προγράμματα για Ρομά. ● Πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων 55-67 ετών. ● Στο επόμενο διάστημα θα «ανοίξουν» περισσότερες από 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ποια είναι

Η Γιάννα Χορμόβα είναι διοικητική επιστήμονας και εμπειρογνώμων δημόσιων πολιτικών. Διετέλεσε γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, υπηρέτησε ως διευθύντρια του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ως γενική γραμματέας στον Δήμο Καρπενησίου. Έχει επίσης εργαστεί ως βοηθός επιμελήτρια στο Αshmolean Museum της Οξφόρδης. Είναι αριστούχος απόφοιτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων.

Mεγάλο βάρος στην Επαγγελματική Κατάρτιση

Αναφορικά με την επαγγελματική κατάρτιση, η Γιάννα Χορμόβα σημειώνει ότι «η ΔΥΠΑ υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης για συνολικά 270.000 άνεργους και εργαζόμενους». Το ιδιαίτερο βάρος προκύπτει και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που κατευθύνει η ΔΥΠΑ, ύψους άνω των 1,5 δισ. ευρώ, στην επαγγελματική κατάρτιση και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων και εργαζομένων. 

Όπως διευκρινίζει η ίδια: «Μέσα από τις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ), τα 31 ΙΕΚ, τα 6 Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), τις 7 Πειραματικές Σχολές στον χώρο του τουρισμού και τις 2 Σχολές Κατάρτισης ατόμων με αναπηρία, όσοι και όσες νέοι/ες επιλέγουν να φοιτήσουν στις σχολές μας έχουν σημαντικές ευκαιρίες ένταξης στην αγορά εργασίας, με καλές αμοιβές, μέσα από δεκάδες προσφερόμενες ειδικότητες.
Συγκεκριμένα, με τους πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” και με τα εργαλεία που μας έχει δώσει ο νόμος “Δουλειές Ξανά”, η ΔΥΠΑ έχει γίνει ο κεντρικός πυλώνας της δημιουργίας Εθνικής Στρατηγικής για την Κατάρτιση στην Ελλάδα. Υλοποιούμε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης νέας γενιάς, αναδιοργανώνουμε τις υφιστάμενες δομές και διευρύνουμε τις συνεργασίες με τους κοινωνικούς εταίρους, με πανεπιστήμια και με κορυφαίες σε παγκόσμιο επίπεδο εταιρείες τεχνολογίας (Cisco, Amazon, Google και Microsoft)». Συνεχίζει μάλιστα η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, αναφέροντας ότι «τα τελευταία χρόνια δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας, δηλαδή στην εκπαίδευση στον εργασιακό χώρο (on the job training) και την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Συστάθηκαν 7 Πειραματικές ΕΠΑΣ μαθητείας σε 3 ειδικότητες στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, εφαρμόζοντας καινοτόμα προγράμματα σε 7 πόλεις της χώρας (Αθήνα, Ηράκλειο, Ρόδος, Μυτιλήνη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα)», ενώ σημειώνει ότι «για τις Πειραματικές Σχολές η ΔΥΠΑ συνεργάζεται με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζονται τα Προγράμματα Σπουδών, αλλά και οι παρεχόμενες ειδικότητες των ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ, που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις για τις ΕΠΑΣ έχουν ήδη ξεκινήσει μέσω του gov.gr και προτρέπουμε ισχυρά τους νέους που θέλουν να στραφούν σε τεχνικά επαγγέλματα να αναζητήσουν ένα επιτυχημένο μέλλον στις σχολές μας, καθώς θωρακίζουμε τόσο την πρακτική τους άσκηση όσο και τη μετάβασή τους στην αγορά εργασίας με ισχυρές συνεργασίες με πρωτοπόρους του επιχειρηματικού τομέα».

Άμεσα οι ανακοινώσεις για τον Κοινωνικό Τουρισμό

Για τα προγράμματα κοινωνικών παροχών, η κυρία Χορμόβα τονίζει: «Για τρίτη χρονιά, η ΔΥΠΑ υλοποιεί το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της χώρας, με την παροχή 300.000 επιταγών σε δικαιούχους και οικογένειες εργαζομένων και ανέργων. Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που καλύπτει τη διαμονή και τη μετακίνηση, φέτος δεχθήκαμε περισσότερες από 800.000 αιτήσεις για συνολικά 1.500.000 επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού». Τα οριστικά αποτελέσματα των δικαιούχων ανακοινώνονται άμεσα και οι ωφελούμενοι θα μπορούν από την 1η Ιουλίου και για τους επόμενους 12 μήνες να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους, διάρκειας έως 6 διανυκτερεύσεων. Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον Νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.
Στο προσεχές διάστημα, άμεσα, αναμένεται να εκδοθεί ειδική πρόσκληση για συνταξιούχους του τέως ΟΑΕΕ, όπου με τις ίδιες παροχές του γενικού προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού θα μπορέσουν να συμμετάσχουν 25.000 συνταξιούχοι. Επίσης, στις 15 Ιουνίου ξεκίνησε η υλοποίηση του κατασκηνωτικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου συνολικά 70.000 παιδιά θα φιλοξενηθούν σε παιδικές κατασκηνώσεις, όπως και για παιδιά με αναπηρία. Η μέγιστη διάρκεια διαμονής είναι 15 συνεχόμενες ημέρες, ενώ στις κατασκηνώσεις στους πυρόπληκτους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας η διαμονή φτάνει στις 30 ημέρες. Στις κοινωνικές πολιτικές της ΔΥΠΑ περιλαμβάνεται και η λειτουργία συνολικά 26 βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα, στους οποίους για τη φετινή χρονιά θα φιλοξενηθούν περισσότερα από 1.000 βρέφη και νήπια δωρεάν. «Πρώτη φορά μια δημόσια στεγαστική πολιτική υλοποιείται τόσο γρήγορα» Το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξήγγειλε στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο 2022, νομοθέτησε τον Δεκέμβριο 2022 και υλοποιεί η ΔΥΠΑ από τον Απρίλιο του 2023, έχει ήδη εγκρίνει περισσότερα από 4.000 δάνεια σε νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών. «Είναι η πρώτη φορά που μια δημόσια στεγαστική πολιτική υλοποιείται σε τόσο ταχύτατους ρυθμούς, παράγοντας απολύτως μετρήσιμα αποτελέσματα επίτευξης στόχου», σημειώνει η υποδιοικήτρια της υπηρεσίας. Η εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου» θεωρείται κομβικό σημείο στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής που χάραξε η κυβέρνηση της ΝΔ. Όπως είναι ήδη γνωστό, το πρόγραμμα ύψους 500.000.000 ευρώ αφορά την παροχή χαμηλότοκων (ή άτοκων για τρίτεκνους και πολύτεκνους) δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 150 τ.μ., επί οικοδομής  τουλάχιστον 15 ετών και αξίας έως 200.000 ευρώ. Από την πορεία υλοποίησης, η κ. Χορμόβα δηλώνει ότι η διοίκηση είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη. Ενδεικτικά αναφέρει ότι έχουν κατατεθεί άνω των 30.000 αιτήσεων, εκ των οποίων περισσότερο από το 50% έχει ήδη λάβει οικονομική προέγκριση, ενώ ο μέσος όρος των υπαχθέντων δανείων ανέρχεται σε 104.000 ευρώ. Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής