Το πολιτικό µέλλον του Αλέξη Τσίπρα µονοπωλεί το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο πρόεδρος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µε τις αποφάσεις του θα καθορίσει την επόµενη µέρα της Κουµουνδούρου.

Με δεδοµένο, µάλιστα, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του ανέφερε ότι το βράδυ των εκλογών σκέφτηκε ακόµα και να παραιτηθεί µετά τη βαριά ήττα της 21ης Μαΐου, το θέµα αποκτά άλλη διάσταση, καθώς -τουλάχιστον µέχρι τώρα -το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν παρουσιάζει καµία δηµοσκοπική ανάκαµψη. Κάθε άλλο µάλιστα.

Αναταραχή

Η δηµοσιοποίηση των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα έφερε, όπως ήταν φυσικό, µεγάλη αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η συντριπτική πλειονότητα στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης πιστεύει ότι ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα δεν γίνεται. Ασχετα δηλαδή µε τις όποιες διαφωνίες µπορεί να έχουν, όλοι παραδέχονται ότι αυτός πήρε το κόµµα από το 3% και το έφτασε στο 35,46%, κάνοντάς το κόµµα διακυβέρνησης. Αρκετοί, µάλιστα, φοβούνται ότι, εάν ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κάνει την πρόθεσή του πράξη, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατρακυλήσει σε µονοψήφια νούµερα σε µια στιγµή που θα πρέπει να δώσει νέα εκλογική µάχη, τον Οκτώβριο, στις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Η «έξοδος»

Παράλληλα, άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα του τον παροτρύνουν να παραιτηθεί, προκειµένου να µη χάσει όλο του το πολιτικό κεφάλαιο, και ενδεχοµένως να επανέλθει ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστηµα µέσα από ένα κόµµα δικής του διάρθρωσης. Η απάντηση ωστόσο σε αυτό το επιχείρηµα είναι ότι από όσους πολιτικούς βγήκαν από το παιχνίδι τελικά ελάχιστοι κατάφεραν να επιστρέψουν στην πολιτική σκηνή, παρά τις όποιες προθέσεις τους. Για την ώρα, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίστηκε να «µαζεύει» τα περί παραίτησης, καθώς οι συνεργάτες του θεώρησαν ότι µια τέτοια στάση θα αποµακρύνει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα όσους προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Οπως επεσήµαναν στενοί του συνεργάτες, οι πολίτες θα θεωρήσουν ότι ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είναι έτοιµος να «εγκαταλείψει το πλοίο», άρα γιατί να µην επιλέξουν ένα άλλο κόµµα της Κεντροαριστεράς. Ετσι, στη συνέντευξη που έδωσε στην «Καθηµερινή» ανέφερε ότι δεν πρόκειται να λιποτακτήσει.

«Θα µείνω για να κρατήσω το κόµµα ζωντανό, να εγγυηθώ την ανανέωσή του, την ανασυγκρότησή του. Βεβαίως, αυτό δεν σηµαίνει ότι θα είµαι για µια ζωή σε αυτή τη θέση. Αυτό σηµαίνει, όµως, ότι στις δύσκολες ώρες του δεν θα το αφήσω, δεν θα το εγκαταλείψω». Και πρόσθεσε: «Το να αφήσω πίσω µου µια παράταξη σε εσωστρέφεια λέγοντας “βγάλτε τα πέρα µόνοι σας” είναι πολύ εγωιστικό, δεν µπορώ να το κάνω. Αισθάνοµαι την υποχρέωση να µην το κάνω».

Φυσικά, τα ποσοστά που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόµενες εκλογές θα παίξουν και αυτά τον ρόλο τους στην όλη διαδικασία. Εάν δηλαδή, για παράδειγµα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να κρατηθεί γύρω στο 20% και τα ποσοστά του πέσουν γύρω στο 17,5%-18%, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί σε ένα πραγµατικό αδιέξοδο, αφού από τη µία θα θέλει να παραιτηθεί και από την άλλη θα πιεστεί πολύ από τους δικούς του ανθρώπους να µην εγκαταλείψει το κόµµα τη συγκεκριµένη στιγµή.

Εξελίξεις

Εάν, πάλι, κρατήσει το 20%, τότε αναµένεται «να κάνει την ανάγκη φιλότιµο» και µε βαριά καρδιά να δροµολογήσει τις εξελίξεις µέσα στο κόµµα του, προσδιορίζοντας ωστόσο όλες τις κινήσεις για µετά τον Οκτώβριο, όταν θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Φυσικά, κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξουν και άλλες προτάσεις για σύγκληση του συνεδρίου ακόµα και µέσα στο καλοκαίρι.

Αντίθετα, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έστω και µια µικρή άνοδο στα ποσοστά του -φτάσει δηλαδή γύρω στο 22%- 22,5%-, τότε όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να σπρώξει τις όποιες εξελίξεις για το τέλος του χρόνου, δροµολογώντας ένα συνέδριο ακόµα και για τις αρχές του 2024. Στο συνέδριο αυτό προφανώς θα µπει ένα νέο πολιτικό πλαίσιο και ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει στην πραγµατικότητα να φτιάξει ένα κόµµα στο οποίο δεν θα χωράνε όλοι όσοι σήµερα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς µε αρκετούς από αυτούς έχει συγκρουστεί κατ’ επανάληψη.

Ιδεολογική εκκαθάριση

Με τον τρόπο αυτόν θα γίνει, δηλαδή, µια ιδεολογική εκκαθάριση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να φτιάξει ένα δικό του κόµµα µε δικούς του ανθρώπους και µε πιο ξεκάθαρο στίγµα. Μέχρι τότε, φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα µπει σε µια µακρά περίοδο εσωστρέφειας, όπου όσοι του ασκούν κριτική για τις επιλογές του σε πρόσωπα και θέσεις θα επιχειρήσουν να τον αποδοµήσουν, µε οριστικό τρόπο, πολιτικά στην κοινή γνώµη.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 17 Ιουνίου 2023.