Παρά την κόντρα των τελευταίων ηµερών, οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ροδόπη και την Ξάνθη δεν έχουν απαντήσει ξεκάθαρα αν εκπροσωπούν τη µουσουλµανική ή την τουρκική µειονότητα.

O Οζγκιούρ Φερχάτ, οδοντίατρος από τον Ιασµο, που εξελέγη πανηγυρικά βουλευτής µε τη σηµαία του ΣΥΡΙΖΑ, µία εβδοµάδα πριν από τις εκλογές µιλούσε για «τουρκική µειονότητα» στη Θράκη, ζήτησε νοµιµοποίηση όλων των προερχόµενων από την Τουρκία µεταναστών, ενώ τα φυλλάδιά του είχαν τυπωθεί µόνο στην τουρκική γλώσσα.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» επικοινώνησαν µε τους δύο «πρωταγωνιστές». Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, Οζγκιούρ Φερχάτ, όλες αυτές τις ηµέρες πριν από τη µάχη της 25ης Ιουνίου έχει ξεκινήσει ένα πυκνό προεκλογικό πρόγραµµα µε τη µέθοδο πόρτα-πόρτα και µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας, καθώς αποφεύγει να δίνει εξηγήσεις ή να κάνει δηλώσεις σε τοπικά Μέσα ή δηµοσιογράφους.

«Έχω πράγματα να πω»

Ο κ. Φερχάτ αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μιλήστε µε κάποιον από την Κοµοτηνή από την οργάνωση, µε την Αγγελική Κουγιουµτζόγλου (σ.σ.: συντονίστρια Νοµαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ). Εχουν µείνει 10 µέρες µέχρι τις εκλογές. Εχω πράγµατα να πω, αλλά δεν θα κάνω δηλώσεις ακόµη. Με έχουν καλέσει από γαλλικά, ευρωπαϊκά µέσα ενηµέρωσης. Θα έχουµε χρόνο να τα πούµε. Μετά τις εκλογές θα κάνουµε αποτίµηση του εκλογικού αποτελέσµατος και θα µιλήσουµε και για όλα αυτά».

«Σας είπαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να µην κάνετε καµία δήλωση;». «Οχι, δική µου απόφαση είναι, δεν µου είπαν κάτι. Τρέχω, δεν προλαβαίνω. ∆εν έχω πρόθεση να κάνω κάποια δήλωση. ∆εν θεωρώ ότι είναι ο αυτοσκοπός της προεκλογικής περιόδου αυτή η αντιπαράθεση».

«Θέλει προσοχή»

Την ίδια ώρα, ο έµπειρος, επί 11 χρόνια, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη, Χουσεΐν Χασάν Ζεϊµπέκ, φαρµακοποιός στο επάγγελµα, ανέφερε πως έχουν απαντήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέµα και έκανε λόγο για «δολοφονία χαρακτήρων, µε κάποια µέσα ενηµέρωσης να ρίχνουν λάσπη στο ελληνικό Κοινοβούλιο». «Ο καθένας γράφει ό,τι θέλει. Θέλει προσοχή αυτό το θέµα. Είµαστε στο 2023. Ο καθένας έχει και το δικαίωµα του αυτοπροσδιορισµού. Είναι θέµα Δηµοκρατίας. Εκλέγοµαι από το 2012 βουλευτής, δεν είµαι καινούργιος», είπε χαρακτηριστικά.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 17 Ιουνίου 2023.