Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να απέχει σχεδόν δέκα ποσοστιαίες μονάδες από το ΠΑΣΟΚ -με βάση τα στοιχεία των εκλογών της 21ης Μαΐου-, όλα δείχνουν ωστόσο ότι η επόμενη εκλογική μάχη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς εκ του αποτελέσματος θα κριθεί ο ρόλος του στο Κοινοβούλιο.

Όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή που η Χαριλάου Τρικούπη έχει βάλει στοίχημα να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνοντας έτσι το δύσκολο έργο της αντιπολίτευσης.

Και η αλήθεια είναι ότι αυτός ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη τρομάζει την Κουμουνδούρου, καθώς ιδιαίτερα στην επαρχία τα πράγματα είναι πιο ρευστά και οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι μετακινούνται πιο εύκολα από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ.

Στην επαρχία

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τις εκλογές του Μαΐου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεχύθηκαν στην επαρχία, με μοναδικό μέλημα να μη χαθεί ούτε μία ψήφος από αυτές που πήραν στις κάλπες της απλής αναλογικής. Και αυτό γιατί η άνοδος του ΠΑΣΟΚ καταγράφηκε κυρίως στην επαρχία και πολύ λιγότερο στα αστικά κέντρα.

Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη είχε αρχίσει να διακινεί πληροφορίες ότι κάποιοι πασοκογενείς που είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη βαριά ήττα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήθελαν να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια είναι ότι οι πληροφορίες για συγκεκριμένα πρόσωπα ποτέ δεν επαληθεύτηκαν, η εντύπωση ωστόσο που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κάποιοι ψηφοφόροι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να επιστρέψουν στη βάση τους, από τη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπαψε να φλερτάρει με την εξουσία.

Αυτό προφανώς είναι πιο εύκολο να συμβεί στην επαρχία, όπου οι πολίτες έχουν προσωπικές σχέσεις με τους υποψήφιους όλων των κομμάτων, ενώ στη συνείδηση πολλών ψηφοφόρων έχει εδραιωθεί η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ιδεολογικά βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

Για αυτό άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επιχειρεί όλο το τελευταίο διάστημα να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. «Το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά αποφάσισε να μετατραπεί από κόμμα εξουσίας και πυλώνας της Κεντροαριστεράς σε συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του και θύμισε ότι «ο κύριος Ανδρουλάκης τότε δεν ήταν ένα παιδί, ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Το 2012 αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά και συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι το 2015».

Διλήμματα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ακόμα ότι με τη στάση που κρατάει σήμερα το ΠΑΣΟΚ ενισχύει το σενάριο της αυτοδυναμίας της ΝΔ, καθώς στις προηγούμενες εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης έλεγε ότι «δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη», ενώ σήμερα υποστηρίζει ότι ακόμα και 149 βουλευτές αν έχει η ΝΔ δεν πρόκειται να τη στηρίξει.

«Ποιον βοηθά αυτό; Τον κύριο Μητσοτάκη να θέτει εκβιαστικά διλήμματα. Τι είδους εκβιαστικά διλήμματα; Ότι θα πάμε και σε τρίτες εκλογές αν δεν έχω αυτοδυναμία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι υπάρχει μία μεγάλη αντίφαση στην τοποθέτηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα, καθώς στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση εμφανιζόταν να θέλει ως κυβερνητικό του εταίρο -μέσω της προοδευτικής διακυβέρνησης- τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ σήμερα τον ταυτίζει με τη ΝΔ.

Προφανώς, τα αφηγήματα τη συγκεκριμένη στιγμή είναι εντελώς διαφορετικά, αφού από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη μάχη της αξιοπρεπούς επιβίωσης, ενώ από την άλλη το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να αυξήσει τη δύναμή του με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργασίες

Η απόλυτη στάση των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να στηρίξουν τη ΝΔ, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αυτοδυναμία, δεν έχει πείσει πάντως τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία θεωρούν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αντιδράσει η δεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν είναι και μικρή.

Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ -τα οποία παραδοσιακά ήταν ενάντια σε κάθε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενώ είχαν εκφράσει και τις ενστάσεις τους και στην ενσωμάτωση στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη στον ΣΥΡΙΖΑ- εμφανίζονται σήμερα δικαιωμένα, καθώς, όπως λένε, η πολιτική ταύτιση των δύο κομμάτων έστειλε λάθος μήνυμα στην κοινωνία.

Προσθέτουν μάλιστα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν κατορθώσει να συγκρατήσει τις δυνάμεις του και άρα τη διαφορά που έχει με το ΠΑΣΟΚ, τότε η Κουμουνδούρου θα βρεθεί στην περιδίνηση σοβαρών εσωκομματικών αντιπαραθέσεων.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή