Αν κάποιος επιχειρούσε να βάλει έναν τίτλο στη ζωή του, αυτός ίσως να ήταν «µάχη». Η «µάχη» για το καλύτερο αποτέλεσµα για όλα αλλά και για όλους. Η µάχη να είναι πρώτος στο σχολείο, στο µπάσκετ, στις δραστηριότητες, στις διεκδικήσεις για το αύριο. Και όπως δείχνει το αποτέλεσµα, όταν ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στην Ανατολική Αττική Μανώλης Χριστοδουλάκης δίνει µάχες, βγαίνει νικητής. Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις αρχές του 1991. Μια δεκαετία µε έντονο πολιτικό ενδιαφέρον και σίγουρα µε αρκετό... ΠΑΣΟΚ.

Μανώλης & Αλέξανδρος µοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό

Αυτό που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι πως έχει έναν δίδυµο αδερφό, τον Αλέξανδρο, µε τον οποίο µοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Τα χαριτωµένα περιστατικά λόγω της οµοιότητάς τους, πολλά και από µικρή ηλικία. Απ' όταν... δύσκολα τους ξεχώριζαν οι καθηγητές τους µέχρι σήµερα, που κάποιος συναντά τον Αλέξανδρο και του µιλάει πολιτικά... νοµίζοντας πως είναι ο Μανώλης. Οι δυο τους µπορεί να µοιάζουν εξωτερικά, όµως αν τους γνωρίσει κανείς καλύτερα, θα καταλάβει αµέσως πως πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους, µε διαφορετικές προτεραιότητες και ενδιαφέροντα.

12

«∆εν άρεσε στη µητέρα µου η ενασχόλησή µου µε την πολιτική»

Μεγάλωσε σε µια πολιτικοποιηµένη οικογένεια, ενώ έδειχνε και εκείνος το έντονο ενδιαφέρον του για την πολιτική κατάσταση. «Στα εύκολα και τα δύσκολα είµαστε πάντα µαζί», λέει ο ίδιος για την οικογένειά του και προσθέτει: «Η µητέρα µου αρχικά δεν ήταν σύµφωνη µε την ενασχόλησή µου µε την πολιτική, ενώ ο πατέρας µου αντέδρασε θετικά στο άκουσµα της ιδέας».

Οι σπουδές

Στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου µπήκε µε 19.776 µόρια και πήρε πτυχίο µε 9,12, «ανακατεύτηκε» αµέσως µε το φοιτητικό κίνηµα. ∆ιετέλεσε γραµµατέας της ΠΑΣΠ και µέλος της Συγκλήτου στο ΕΜΠ για τρία χρόνια. Ακολούθησαν µεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics και πολλά, πολλά άλλα. Οταν κάποιος τον συστήνει ως «πολιτικό», πάντα αντιδρά και το διορθώνει, λέγοντας «µηχανικός». Αυτό έχει να κάνει µε την αντίληψη που έχει ότι κάποιος που ασχολείται µε τα κοινά πρέπει να έχει δουλέψει και να µη συνδέεται η πολιτική µε τον βιοπορισµό του, αλλά να είναι µια ανιδιοτελής σχέση, µόνο προσφοράς και διεκδίκησης για την αλλαγή που πρεσβεύει και θέλει ο καθένας να φέρει.

Η γνωριµία και η απώλεια

Το 2018 έρχεται η γνωριµία µε τη Φώφη Γεννηµατά. «Μου έστειλε µήνυµα στο Messenger και ζήτησε το βιογραφικό µου και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα». Από τα χρόνια που πέρασε δίπλα της έχει να θυµάται το χαµόγελό της, αλλά και την αποφασιστικότητά της. «Ηταν πάντα χαµογελαστή, ανθρώπινη, γλυκιά, όµως παράλληλα έκρυβε µέσα της έναν δυναµισµό και αποφασιστικότητα. ∆εν το έβαζε ποτέ κάτω», σχολιάζει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. «Η πιο σοκαριστική στιγµή ήταν όταν χτύπησε το τηλέφωνο και έµαθα ότι “έφυγε”».

Η πρώτη του δουλειά ήταν να µοιράζει φυλλάδια

Τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια εργάζεται στον ιδιωτικό τοµέα, πάνω σε πληροφοριακά συστήµατα. Ωστόσο, η πρώτη δουλειά που έκανε, στα φοιτητικά του χρόνια, ήταν να µοιράζει διαφηµιστικά φυλλάδια, κάτι που, όπως λέει αστειευόµενος, τον έχει βοηθήσει να δίνει στους πολίτες της Ανατολικής Αττικής το προεκλογικό του υλικό.

«Η εκλογή µου, η σηµαντικότερη στιγµή µου»

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής και σήµερα, ξανά ως υποψήφιος, συνεχίζει να δίνει τη µάχη για το κόµµα, αλλά κυρίως για να έχουν ένα καλύτερο αύριο οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής. «Είναι µία από τις σηµαντικότερες στιγµές της ζωής µου. Είναι η επιβράβευση των κόπων όλων των προηγούµενων ετών και ακόµα µεγαλύτερη τιµή και ευθύνη να είσαι στα 32 σου εκπρόσωπος στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

Τα καλοκαίρια στην Κάλυµνο και η κορυφή του Ολύµπου

Τα παιδικά του καλοκαίρια τα πέρασε στην Κάλυµνο, στον τόπο καταγωγής του. Πλέον οι διακοπές για τον Μανώλη Χριστοδουλάκη δεν χρειάζονται πολλά πράγµατα. Απλώς µια καλή παρέα. Αγαπά τη θάλασσα, αλλά και το βουνό. Μάλιστα, έχει φτάσει δύο φορές στην κορυφή του Ολύµπου. «Είναι µοναδικό το συναίσθηµα να κάνεις οκτώ ώρες ανάβαση και να φτάνεις στο υψηλότερο σηµείο της Ελλάδας. Νιώθεις ελεύθερος. Αγγίζεις τα όριά σου. Αλλωστε, έχω µάθει καθηµερινά να αγγίζω τα όριά µου για να πετυχαίνω τους στόχους µου. Και για να τους κατακτήσω, παίρνω ρίσκα».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 10/6