Με αρκετές ημέρες καθυστέρηση ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε, τελικά, στις κατηγορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε πλήρως ενημερωθεί για την πριμοδότηση των δύο μειονοτικών υποψηφίων του. Κομματικές πηγές υποστήριξαν κατ’ αρχάς ότι ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση για τη Θράκη ή προφορική επικοινωνία με τον Γιώργο Γεραπετρίτη ή με άλλο στέλεχος της ΝΔ και το γραφείο του κ. Τσίπρα. Και πως η όποια πληροφόρηση έγινε μετά την 21η Μαΐου, όταν «απεστάλη από το γραφείο του προέδρου της ΝΔ δελτίο της ΕΥΠ προς το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με επιλεκτικές πληροφορίες για όλους τους μειονοτικούς υποψήφιους βουλευτές στη Θράκη».

Και ενώ οι ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι «εμείς δεν πρόκειται ποτέ να εργαλειοποιήσουμε την ΕΥΠ διαρρέοντας πληροφορίες που έχουν κοπεί και ραφτεί στα μέτρα μας», ένας από τους προβεβλημένους του κόμματος, ο Γιώργος Τσίπρας, αποκαλούσε την ΕΥΠ «εγκληματική οργάνωση», ενισχύοντας την εικόνα ασυνεννοησίας... σε βαθμό διγλωσσίας που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός γραμμής ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς (ΣΚΑΪ) αν το κόμμα του είχε ενημερωθεί για τη δράση των Τούρκων, απάντησε ότι «ενημερώσεις γίνονται άλλοτε περισσότερες και τώρα πολύ λιγότερες, γιατί η ΕΥΠ έγινε κομματικό μαγαζί της ΝΔ που παρακολουθούσε τη μισή ελληνική κοινωνία και έχει λειτουργήσει ως εγκληματική οργάνωση».

Διαξιφισμοί

Σε αυτό το φορτισμένο πολιτικό κλίμα, οι δύο κομματικοί εκπρόσωποι αντάλλαξαν διαξιφισμούς, με τον Άκη Σκέρτσο να χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «εθνική εξαίρεση» και την Πόπη Τσαπανίδου να επιμένει ότι δεν υπήρξε καμία πληροφόρηση πριν από τις εκλογές, μιλώντας στο Mega. «Εθνική εξαίρεση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν δεν ψήφιζε τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, όταν βρισκόταν απέναντι σε δράσεις όπως ο φράχτης στον Έβρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ άγεται και φέρεται από δικαιωματική ατζέντα που καταλήγει να είναι ιδεολογικά και εθνικά αφελής», είπε ο κ. Σκέρτσος και επανέλαβε ότι το θέμα της Ροδόπης τέθηκε υπ’ όψιν του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ: «Δύο φορές, πριν και μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενημερώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Ωστόσο, η Πόπη Τσαπανίδου επέμεινε ότι δεν υπήρξε καμία επικοινωνία πριν από τις εκλογές. «Δεν υπήρχε επικοινωνία Μητσοτάκη - Τσίπρα πριν από τις εκλογές. Υπήρξε ενημέρωση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου», σημείωσε.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείσα γιατί οι δύο υποψήφιοι δεν έχουν ακόμη κάνει δημόσια τοποθέτηση για το ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας πως είναι Έλληνες μουσουλμάνοι, διερωτήθηκε «πως είναι δυνατόν να ζητάμε εν έτει 2023 δήλωση πολιτικών φρονημάτων από βουλευτές;».

Μεγάλη ένταση υπήρξε ανάμεσα στον Γιώργο Γεωργαντά και τον Χρήστο Γιαννούλη για τον ίδιο λόγο, με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάζει το θερμόμετρο στα ύψη κάνοντας λόγο για «δηλώσεις εμφύλιου», όταν ρωτήθηκε (ΣΚΑΪ) γιατί σιωπούν οι δύο μειονοτικοί υποψήφιοι, με την κατάσταση να ξεφεύγει, καθώς όλοι οι παριστάμενοι στο πάνελ τού ζητούσαν να ανακαλέσει.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή